Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Uvjet za uspjeh

Najveća tajna novog stadiona Real Madrida: Velebno zdanje imat će poseban sistem za rad tvornice novca

U tijeku se radovi na obnovi Realova stadiona Santiago Bernabeua, a jedan problem zaokuplja pažnju građevinara…

Florentino Perez (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez prošlog je proljeća svečano najavio početak radova na obnovi mitskog Santiago Bernabeua.

„Bit će to najbolji stadion na svijetu“, ponosno je ispalio poduzetni predsjednik Reala. I nije daleko od istine. Ako se pogleda kako će izgledati, što će sve ponuditi i na kojoj poziciji se nalazi, to je jako blizu istine.

gol expired Seksi Argentinka krenula u "napad": Obožavatelje počastila s nekoliko vrućih fotografija divider

U financijskom smislu bit će to papren zalogaj za Kraljeve. Kad se uključe kamate prema bankama, taj velebni projekt stajat će ga 800 milijuna eura. Takve su projekcije, no kod izgradnje stadiona i općenito velikih projekata, nerijetko se dogodi da se pojave neki problemi, da se radovi zbog ovog ili onog razloga prolongiraju i da posljedično troškovi značajno porastu. Takvih primjera je bezbroj. Ako krajnja cifra probije milijardu eura, nećemo se pretjerano iznenaditi.

Madridska atrakcija u centru grada

Kako god, prilično je sigurno je da će novi Santiago Bernabeu biti jedna od madridskih arhitektonskih atrakcija i jedan od najspektakularnijih stadiona na svijetu. Izgledat će futuristički, znanstveno fantastično, kao da je skrojen u kakvom filmskom studiju.

Za Real je najvažnije da će mu značajno podignuti prihode. Madriđani računaju da će to biti tvornica novca koja će im omoćuti da ostanu u još dugo godina u vrhu europskog nogometa. Stadion će imati puno novih sadržaja, značajno će obogatiti ponudu. Omogućit će navijačima cjelodnevni provod, a ne samo puki dolazak na utakmicu.

Bernabeu je na fantastičnom položaju, praktički u središtu Madrida. To donosi brojne prednosti, ali i neke probleme. Zbog toga što je omeđen javnom površinom, Realu nije dopušteno da proširi tribine. Prvotni je plan bio da se kapacitet podigne na 95.000 mjesta. Na kraju će ostati otprilike kao što je i sada, oko 81.000 mjesta.

Na simulacijama se vidi da će biti umotan u novo ruho od glave do pete. Imat će i pokretni krov. Međutim, najveća graditeljska tajna krije se u utrobi stadiona. Real namjerava napraviti multifunkcionalni stadion na kojem će se moći održavati mnogostruke priredbe; od košarkaških, rukometnih ili NFL utakmica do koncerata i raznih skupova. I sve to u razmaku od nekoliko sati.

Poseban sistem za rad tvornice novca

Plan je da se na stadionu tijekom cijele godine mogu održavati priredbe. Dakle, da se, recimo, ubaci koncert ili kakav kongresni skup između dvije domaće utakmice Reala, a da u istoj vrijeme nogomet ne pati, odnosno da teren i dalje bude savršen za igru.

gol expired Legendarni Kauboj ostaje u klubu u kojem je golom u zadnjoj sekundi ispisao povijest divider

Da bi to bilo moguće, teren će morati biti pokretan. Schalke je u Gelesenkirchenu odavno već napravio travnjak koji se može na tračnicama izvući izvan stadiona, koji također ima pokretni krov i njemu se mogu održavati sve moguće priredbe. Za izvlačenje travnjaka treba oko deset sati, pa je moguće usred sezone održavati koncerte i ostale manifestacije.

No Real ima problem, nema prostora u okolici stadiona gdje bi mogao izvući travnjak. Stoga su Madriđani zavirili u dvorište Tottenhama, koji je ove sezone nakon nekoliko odgoda konačno pustio u pogon svoj novi stadion. Englezi slažu travnjak pod tribine, a na sličan način to će napraviti i Španjolci. U Realu namjeravaju dodati još neke stvari kako bi stvorili maksimalno dobre uvjete za održavanje travnjaka.

Travnjak na rasklapanje i posebna komora

Podijelit će travnjak na sedam-osam dijelova po 15 metara dužine, ploče debljine 15-20 cm, i složit će ga u posebnu komoru, neku vrst staklenika koji će biti pod zemljom. To neće biti jednostavno napraviti jer je Bernabeu u središtu grada i ispod njega prolaze brojne instalacije. U blizini je i podzemna željeznica. Kopanje i rušenje morat će se obaviti krajnje pažljivo.

gol expired Bundesliga se nastavlja s novim važnim pravilom u svijetu nogometa divider

Drugi je problem što komora mora imati pogodne uvjete. Mora biti prozračna, dovoljno vlažna i s dosta sunčevog svjetla. Kako će sunčeve zrake dovući u komoru, to je problem s kojim se bakću inženjeri. S problemom manjka sunčevih zraka Bernabeu se bori desetljećima.

Budući da se nalazi na skučenom prostoru, stadion je tijekom desetljeća mogao rasti uglavnom u visinu. Tko je bio na Bernabeuu, mogao je vidjeti da ima iznimno visoke i strme tribine. Zbog toga neki dijelovi travnjaka ne dobivaju dovoljno sunčevog svjetla. To je i razlog zbog čega Real mijenja travnjak svake godine. Neki drugi klubovi možda to ne bi radili baš tako često, ali Real želi imati savršen travnjak.

Real mora imati savršen travnjak

Santiago Bernabeu davno je udario temelje Realove filozofije.

„Pobjede bez stila za Real ne znači ništa“, postavio je Realov kredo opjevani predsjednik Kraljevskog kluba, najveći klupski predsjednik svih vremena, po kojem mitski stadion i nosi ime. On ga je izgradio 1947. Naravno, u međuvremenu je nekoliko puta obnavljan.

Realov navijači traže samo najbolje, njegova igra mora biti spektakularna, mora plijeniti atraktivnošću, a da bi imali takvu igru, morate imati i najbolji mogući travnjak. Nije ga lako imati s tako specifičnim tribinama koje zaklanjaju ulazak sunčevih zraka.

Nokaut Harrisa (Foto: GOL.hr) Hoće li zastrašujući UFC-ov nokauter opravdati očekivanja kladionica na ujednačenom eventu? divider

Navodno će taj problem sada dugoročno riješiti s izgradnjom specijalne komore. Podrazumijeva se da će se travnjak u zimskom razdoblju češće uvlačiti u komoru kako bi ga se što bolje sačuvalo. Uvlačenje neće smjeti trajati predugo da bi ga se moglo izvući praktički neposredno prije početka utakmice.

Taj ambiciozni zahvat bit će iznimno skup, ali kažu da je dugoročno isplativ jer se travnjak više neće morati mijenjati svake godine, nego će trajati po nekoliko sezona.

Walt Harrisu prošle godine oteta kćerka, a evo kako sad razmišlja

Neven Spahija o nastavku NBA sezone

 

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider