Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nestrpljivo čekamo

Slaven Bilić među trenerskom kremom: 'Ratovi zvijezda' na Otoku

Aktualna sezona nije još ni blizu kraja, a mnogi se poput male djece već sada vesele idućoj...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako su još puna četiri mjeseca ostala do kraja sezone 2015/2016, mnogi se nakon jučerašnje vijesti da Pep Guardiola preuzima Manchester City na ljeto već vesele idućoj. U engleskoj Premierligi okupit će se trenerska krema, a među svim tim velikim imenima naći će se i ime hrvatskog stručnjaka - Slavena Bilića.

Guardiola i Klopp obnavljaju bundesligaško rivalstvo

Već i ptice na granama znaju da Biliću u premijernoj sezoni ide odlično na klupi West Hama. Zasada nijedan engleski velikan (Manchester United, Chelsea, Arsenal i Manchester City) nije uspio pobijediti 'čekićare' bilo kod kuće ili vani. West Ham je u dva navrata slavio protiv Liverpoola, remizirao je protiv Uniteda, slavio i remizirao protiv Cityja, te je u prvom kolu sezone upisao tri boda na gostovanju kod Arsenala. Ti rezultati garantiraju da će Bilić i iduće sezone sigurno biti na klupi West Hama, te da će imati oglede protiv ponajboljih nogometnih stručnjaka na svijetu.

Kao što smo spomenuli, Guardiola sjeda na klupu Cityja i dolazi s najmanje 19 osvojenih trenerskih trofeja. Trenutno je u igri za još tri s Bayernom, koji će gotovo sigurno obraniti naslov u Bundesligi.

Guardiola će u City, ali i englesku ligu, pokušati ugraditi svoju prepoznatljivu igru s pregršt dodavanja, takozvanu tiki-taku. Neki vjeruju da će to biti nemoguće, prije svega zbog agresivnosti prema kojoj Premierliga prednjači.

Nadalje, tu je Jürgen Klopp, menadžer Liverpoola. Nijemac još uvijek malo luta u svojoj premijernoj sezoni, no treba uzeti u obzir da je klupu od Brendana Rodgersa preuzeo u listopadu, tako da nije prošao pripreme s igračima na način na koji on želi i nije imao priliku dovesti igrače koji odgovaraju njegovoj nogometnoj filozofiji. Za očekivati je daleko veće stvari od Kloppa i 'redsa' u drugoj sezoni.

Klopp je u Liverpool 'donio' pet trofeja, dvije Bundeslige, njemački DFB Pokal i dva njemačka Superkupa.

'Stara škola' Wengera i Pellegrinija, Mourinho sam protiv svih

Trenutno najdugovječniji menadžer u Premierligi Arsene Wenger ostaje na klupi Arsenala, koji je ove sezone u igri za tri trofeja. Od 'topnika' se svake sezone očekuju velike stvari, ali na kraju uvijek budu treći ili četvrti. Ove sezone su itekako u igri za naslov, a da nisu neočekivano prosuli toliki broj bodova već su mogli staviti šampanjac na hlađenje.

O imenima menadžera Chelseaja i Manchester Uniteda možemo zasada samo špekulirati. Međutim, ako je za vjerovati kladionicama, Jose Mourinho sjeda na klupu Uniteda, dok Pellegrini neće dugo čekati na novi angažman, već će Manchester zamijeniti Londonom i preuzeti Chelsea.

Već se tjednima govori da Mourinho, možda već u ovoj sezoni, preuzima mjesto Louisa van Gaala u Unitedu. Nizozemac ni u drugoj sezoni nije ponudio ono što navijači i uprava žele, te je već duže vremena na izlaznim vratima. Navijači su već pokupovali šalove s Mourinhovim likom, na svakoj utakmici su desetci navijača koji imaju transparent s natpisom 'dovedite Mourinha' i u svim anketama provedenim među pobornicima Uniteda Portugalac je uvjerljivo najveća želja.

Čileanac zaslužuje više pohvala

I za kraj tu je možda i najmanje zvučno ime od svih - Pellegrini. Prije nego što je stigao u Europu 2004. godine Čileanac je vodio poveći broj čileanskih i argentinskih klubova s kojima je osvajao trofeje. U svojoj prvoj sezoni s Villarrealom osvojio je UEFA-in Intertoto kup, a potom je bio trener Reala na jednu sezonu.

Mnogi govore da je Real, koji je u Primeri završio na drugom mjestu s tri boda manje od Barcelone, ali čak 96 osvojenih bodova, tada igrao najljepši nogomet. Međutim, neosvajanje ijednog trofeja i mogućnost da dovede Josea Mourinha, nagnale su predsjednika Florentina Pereza da uruči Čileancu otkaz.

Nakon toga je Malagu bez ijedne zvijezde odveo do četvrtfinala Lige prvaka 2013. godine, gdje ga je s dva pogotka u samoj završnici dvoboja izbacila Borussia Dortmund (s Kloppom na klupi). U svojoj drugoj sezoni na klupi odveo je Malagu do četvrtog mjesta u Primeri, najboljeg u klupskoj povijesti, s rekordnih 58 bodova. U posljednjoj sezoni, nakon brojnih financijskih problema i prodaje najboljih igrača (Santi Cazorla i Salomon Rondon), Pellegrini je najavio svoj odlazak, a klub je u konačnici izbačen iz Europe zbog nepoštivanja financijskog fair playa.

Pellegrini je nakon toga preuzeo City i s njim u prvoj sezoni osvojio Premierligu i Liga kup. Najveća zamjerka (mrlja) u njegovom mandatu u Manchesteru su slabe igre u Ligi prvaka. No, ove sezone City je i dalje u igri za sve trofeje, točnije njih četiri. Kakva bi to priča bila da 'građani' osvoje četiri ili barem dva najveća trofeja (Liga prvaka i Premierliga) u sezoni, a Pellegrini napusti klub.

Treba spomenuti da se i ime Antonija Contea spominje u engleskim kuloarima za potencijalnog nasljednika Guusa Hiddinka na klupi Chelseaja. S obzirom što je sve napravio s Juventusom (tri Serie A i dva talijanska Superkupa), Talijan definitivno spada među trenersku kremu.

Guardiola, Mourinho, Klopp, Wenger, Pellegrini i Bilić. Uzbuđenje je na vrhuncu već sada...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider