Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dugo ovo nismo imali

Najbolje prvenstvo u povijesti Hrvatske: HNL je bolji nego ikad, šteta samo zbog jedne stvari

Uskršnje kolo donijelo je nastavak onoga što gledamo od početka sezone.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Poslije reprezentativne stanke vratila nam se HNL i to na kakav način - napetim završnicama, maestralnim potezima i bespoštednom borbom za svaki bod.

U prvoj utakmici 27. kola Slaven Belupo je iščupao bod u Varaždinu u sudačkoj nadoknadi dok je start subotnjeg programa, koji je ponudio četiri utakmice, obilježio Marko Livaja maestralnim potezom kojim je otvorio Hajduku put prema pobjedi kod Lokomotive. Potom je Osijek pobjednički prošao kroz Pulu gdje je priču krasnim potezom zaključio Ante Erceg, da bi onda Dinamo kiksao u Šibeniku poslije dvaju projektila iz slobodnih udaraca. U konačnici, Gorica i Rijeka odigrale su utakmicu sa sedam golova gdje su Riječani u finišu spašavali pobjedu nakon što su poslije sat vremena imali golemih 0:4.

Jubilarno 30. nogometno prvenstvo od samostalnosti Hrvatske sa svime onim što je ponudilo ove sezone zaintrigiralo je čak i one koji inače ne prate domaća klupska zbivanja.

Razlog u velikom interesu leži u nevjerojatnoj izjednačenosti na nekoliko razina, atipičnoj za ovo doba godine odnosno za ovu fazu sezone.

Ne sjećamo se da se ikada prije dogodilo (otkako je uvedena Liga 10 sigurno nije) da početkom travnja imamo situaciju u kojoj se apsolutno svi klubovi nalaze u žestokoj borbi za nešto.

Nema više unaprijed otpisanih ni onih koji igraju ni za što

Prijašnjih godina se redovito znalo događati da jedan klub već na polovici sezone bude prežaljen, pa bi se praktički znalo da će takvi, igračkom kvalitetom nedorasli i financijski poharani, na koncu ispasti i preseliti među drugoligaše. Rudeš, Cibalia, Zagreb, Split... Primjera ima koliko hoćete.

Također, kod nekih je carevala klasična letargija budući da su se bili pozicionirani dovoljno daleko od onih najugroženijih na ljestvici i nisu strahovali od ispadanja, a istovremeno su bili predaleko od klubova koji imaju europske ambicije. Posljednjih mjesec-dva sezone bi odigravali tek toliko, za svoj gušt, bez ikakvog pozitivnog sportskog stresa uobičajenog za završnicu prvenstava. Primjer takvog kluba koji će mnogi izdvojiti jest Slaven Belupo. No, ove sezone toga nema...

Mrtva trka za prvaka

Dinamo i Osijek potpuno su bodovno poravnati na vrhu ljestvice i u utrci su za naslov prvaka. Zagrepčani imaju utakmicu manje, ali ne bilo kakvu već derbi s Hajdukom na Poljudu, a do kraja će se takmaci za titulu sastati u Gradskom vrtu 21. travnja. Poslije tog datuma ćemo možda dobiti neke odgovore, ali teško da će sve biti riješeno.

Trećeplasirana Gorica sanja prvi, povijesni izlazak u Europu ovog ljeta, ali iza njenih leđa nalaze se Rijeka i Hajduk koji, za razliku od rasterećenih Velikogoričana, imaju imperativ plasmana u kvalifikacije kontinentalnog natjecanja. Dosta su Splićani i Riječani smanjili razliku u proteklih nekoliko kola i ono što se u trenutku kada je Gorica imala prednost od 14-15 bodova činilo kao sigurna oklada sad više i nije nešto za što bismo stavili ruku u vatru.

Pola Lige u borbi za ostanak, Lokomotivi je najteže

U donjem domu doslovno pola Lige je ugroženo i nalazi se u borbi za ostanak. Podsjećamo, od ove sezone onaj koji završi na devetom mjestu ne mora igrati dodatne kvalifikacije nego samo desetoplasirani ispada izravno u Drugu HNL, a to začelje trenutno drži Lokomotiva s 20 bodova.

Varaždin ima 23, Istra 1961 je na 24, Slaven Belupo ih je skupio 25, a Šibenik 27. Dakako da su Šibenčani u najboljoj poziciji, ali nikako se ne može reći da su mirni, bez obzira na velikih +7 u odnosu na Lokomotivu. Šibenik je u idućem kolu domaćin Rijeci, zatim putuje u Varaždin i onda igra doma s Goricom. Raspored je to dovoljno neugodan da i njih može strpati u tešku i neizvjesnu borbu za ostanak.

Još da gledatelji mogu na stadione...

Odigrano je 27 od 36 kola, pred nama je još posljednja četvrtina prvenstva i svašta će se još događati. Šteta je samo što zbog epidemioloških mjera koje su na snazi gledatelji ne smiju biti nazočni na utakmicama niti u onom ograničenom obliku od 30 posto kapaciteta.

Još samo taj navijački huk nedostaje kao šlag na torti u cijeloj ovoj priči, ali valjda će se i to, poput nekih drugih zemalja (Španjolska, Engleska, Njemačka...) uskoro promijeniti.

Raspored HNL-a u tjednu koji slijedi:

SRIJEDA
18:00 Hajduk - Slaven Belupo (zaostala utakmica 21. kola)

28. kolo

SUBOTA
17:00 Gorica - Varaždin
19:05 Šibenik - Rijeka

NEDJELJA
15:00 Slaven Belupo - Osijek
17:05 Istra 1961 - Hajduk
19:10 Lokomotiva - Dinamo

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider