Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
minstarstvo upozorava

Upute za navijače u Rusiji: Čuvajte se ruskih vozača i tečajnih lista

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je vodič za hrvatske navijače koji putuju na Svjetsko prvenstvo.

Navijači Hrvatske (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je vodič za hrvatske navijače koji kane otići na Svjetsko prvenstvo u Rusiju u kojem im se, među ostalim, skreće pozornost na "navike" na ruskim cestama, upozorava na pravila na ponašanja na stadionima, savjetuje ih kako mijenjati stranu valutu u rublje i upućuje na to što učiniti ako izgube dokumente.

Na početku vodiča hrvatskim se navijačima savjetuje da budu na oprezu i paze na svoju sigurnost.

"Na području Ruske Federacije postoji opasnost od terorističkih napada, posebno se to odnosi na vrijeme trajanja Svjetskog prvenstva, stoga se preporučuje maksimalan oprez. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi, stoga savjetujemo da budete na oprezu i svjesni događanja u vašem okruženju", poručuje MVEP hrvatskim putnicima u Rusiju.

Hrvatska nogometna reprezentacija svoje će utakmice u grupnoj fazi igrati u Kalinjingradu, Rostovu i Nižnjem Novogorodu. Za one koji se, možda, Rusijom namjeravaju kretati automobilom upućena je posebna napomena.

"Promet u velikim gradovima, osobito Moskvi, predstavlja određeni izazov za vozače zbog velikih gužvi i niskog stupnja međusobne tolerantnosti i vozačke kolegijalnosti, uključujući prema vozačima-strancima. Zbog velikih udaljenosti između gradova u kojima igra Hrvatska reprezentacija, preporuka je da više vozača odvozi dionicu te da se izbjegava vožnja noću zbog umora. Prije polaska na put automobilom, obavezno treba provjeriti rutu i stanje na cestama", kaže se.

Vozači pritom ne smiju okusiti niti kapi alkohola jer za volanom vrijedi pravilo 0,00 promila alkohola u krvi.

U Rusiji, ističe se, sva se plaćanja vrše u nacionalnoj valuti, rublji. I dok u bankama nema nikakvih problema s promjenom valute, MVEP ističe da na to treba pripaziti u privatnim mjenjačnicama.

"Naime, vanjski tj. ulični znakovi koji pokazuju omjer rublja prema dolaru i euru ne odgovara iznosu koji ćete dobiti prilikom promjene novca u kabini mjenjačnice jer na uličnom natpisu sitnim slovima piše da se taj bolji tečaj, onaj koji je jedino istaknut, dobiva ukoliko se mijenja više od tisuću dolara ili eura".

Ove i brojne druge informacije o ruskim vremenskim zonama, načinima putovanja i kupovini ulaznica za utakmice, pravilima ponašanju na stadionima, putnom osiguranju, te o tome što učiniti u slučaju nužde mogu se pronaći u vodiču objavljenom na internetskim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ondje su i adrese hrvatskih diplomatskih predstavništava u Rusiji i važniji brojevi telefona.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider