Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pohlepa i gramzivost

Mutikaša stiže u Madrid: Evo zašto Neymar ide u Real i zašto ga Perez toliko želi

Sve je više signala da je Neymar na putu za Real Madrid…

Galerija Sandro Rosell i Neymar (Foto: AFP) Neymar (Foto: AFP) Marco Verratti i Neymar (Foto: AFP) +5 Neymar (Foto: AFP)

„Neymar će sljedeće sezona igrati važnu ulogu u Real Madridu“, bez krzmanja izjavio je Paul Breitner, legenda Bayerna i Real Madrida.

Legendarni „Abesinac“, kako su ga neki zvali zbog kovrčave kose, potakao je logično pitanje - odakle mu informacija? Jer, Breitner nije rekao ni ako, a ni možda, nego dolazi. Breitner je zajedno s Gunterom Netzerom bio počasni gost Real na uzvratnoj utakmici polufinala Lige prvaka s Bayernom u Madridu.

Pojedini španjolski mediji spekuliraju da je informaciju o Neymarovu transferu dobio izravno od predsjednika Reala Florentina Pereza. Breitner to nije potvrdio, a ni demantirao, nije uopće htio dodatno pojašnjavati tko mu je izvor.

Neymar (Foto: AFP) Neymar (Foto: AFP) (Foto: Afp)

I taj sitan detalj govori da je Neymarov prelazak u Real već ovog ljeta sasvim realna opcija. Marca piše da operacija ulazi u najosjetljiviju fazu. U Parizu su mnogi bijesni i jedan krivi korak mogao bi upropastiti operaciju. Neymarov otac navodno je izravno priopćio čelnicima PSG-a namjere svojeg sina. Kazao im je da njegov sin ne želi ostati u PSG-u, u koji je prešao prošlog ljeta iz Barcelona za rekordnih 222 milijuna eura odštete.

Katarski emir će donijeti konačnu odluku

Predsjednik PSG-a Nasser Al Khelaifi dobio je informaciju, ali on nije ključan igrač u ovoj priči. Al Khelaifi je poruku tek prenio glavnim šefovima, a konačnu odluku donijet će katarski emir Tamim bin Hamad Al-Thani. Situacija nije nimalo jednostavna, jer PSG, odnosno njegovi šefovi moraju zadržati čast i dostojanstvo. U arapskom svijetu to je vrlo važno.

Naime, Parižani, odnosno Katarani ne žele ispasti neozbiljni šmrkavci tako da se akcija mora odigrati vrlo pažljivo i da ispadne kako nijedna strana nije gubitnik. Jedini način da se ta priča zaključi povoljno za obje strane jest ta da se ostavi dojam kako se Neymara nije moglo zadržati ni na koji način, te da Real obešteti PSG izdašnom odštetom.

Marco Verratti i Neymar (Foto: AFP) Marco Verratti i Neymar (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon okršaja Reala i PSG u osmini finala Lige prvaka procurila je informacija kako je Al Khelaifi poručio Perezu da neće pustiti Neymara za manje od 400 milijuna eura. Možda konačna cifra neće biti baš tolika, ali neće biti ni puno manja. PSG jednostavno mora ostati u debelom plusu u ovoj priči, kako rekosmo, ne samo zbog novca, nego i zbog obraza.

Razlog zašto bi PSG mogao popustiti jest i taj što Neymar ima stavku u ugovoru koja će mu u ljeto 2019. dopustiti otkup za istu cifru koju je isplatio Barceloni. Dakle, 222 milijuna eura. Ako Neymar želi otići po svaku cijenu, PSG-u bi se financijski više isplatilo da ga proda ovo ljeto. 

Prašina u oči

Kako mjesecima pišu španjolski mediji, Neymar je već odavno u kontaktima s čelnicima Reala, cijela operacija pažljivo se vodi kako ne bi došlog do krivog koraka i kako se ne bi naljutilo Katarane, s kojim Perez ima vrlo dobre poslovne odnose. Neymar je još na dodijeli Zlatne lopte navodno priopćio Madriđanima da je pogriješio što je prešao u PSG. Francuska liga mu nije dovoljna kompetitivna i ne nudi mu pravi izazov. Neymar je valjda shvatio da u PSG-u teško može do Zlatne lopte što mu je velika želja i cilj.

Neki se ne slažu i kažu da je priča o slaboj francuskoj ligi bacanje prašine u oči te da je sve pomno smišljeno još dok je Neymar bio u Barceloni. Budući da je znao kako ne može prijeći u Real izravno iz Barcelone, Brazilac je išao okolnim putem. Na taj je način mogao uzeti i ovce i novce.

Neymar (Foto: AFP) Neymar (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ako se nećemo lagati, novac je za Neymarove očito ključna stvar u cijeloj priči. Prelasci iz kluba u klub vrlo su lukrativna djelatnost. Uostalom, zbog „šuštavih zelembaća“ Neymar je u posljednji trenutak iz Santosa prešao u Barcelonu, iako je već potpisao neobvezujući ugovorom s Realom i praktički je bio na pragu Santiago Bernabeua. Čak je i galamio kako oduvijek navija za Real.

Pohlepa i gramzivost

Međutim, iznenada je okrenuo kola, u „pet do 12“ u priču se umiješao Sandro Rosell i bacio Neymarovima na stol ponudu koju nisu mogli odbiti. Zbog toga je Rosell kasnije morao abdicirati s mjesta predsjednika Barcelone, to je trenutak kada počinju teške nevolje za Rosella, a Neymar i Barcelona dospjeli su na optuženičku klubu zbog optužbi za utaju poreza.

Na kraju se ispostavilo da je transfer bio gotovo dvostruko veći od javno prikazanih 57 milijuna eura. Javna je tajna i nije nikakva novost da nogometaši dobivaju bonuse samo za potpis ugovor. Spekuliralo se da je Neymar dobio četrdesetak milijuna eura za prelazak u Barcelonu, a sada se priča da će otprilike toliko dobiti i za prijelaz u Real.

Nasser Al-Khelaifi i Neymar (Foto: AFP) Nasser Al-Khelaifi i Neymar (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Naravno, novac je dobio i za prijelaz u PSG, vjerojatno sličnu cifru, a možda i veću. Dakle, za tri potpisa najmanje 120 milijuna eura, jasno, plus plaća i premije. Eto odgovora zašto Neymarovi rade to što rade. Brazilac u PSG-u navodno ima plaću 37 milijuna eura godišnje. Logično je zaključiti da u Real neće prijeći za bitno manju svotu.

To bi moglo prerasti u problem jer Cristiano Ronaldo navodno ima manju plaću od spomenute cifre. Međutim, sve se može prelomiti preko specijalnih bonusa tako da Neymaru na papiru plaća bude na razini Ronaldove, a da Brazilac ipak dobije novac koji zahtijeva.

Dvostruka igra

Uglavnom, Neymarovi očito igraju klasičnu dvostruku igru, kao i uvijek do sada. Ako i ne prijeđe u Real, Neymar će vjerojatno izvući od Parižana povećanje plaće. To je radio i u Barceloni, pa zašto ne bi i u PSG-u? Realu je dvaput iskliznuo iz ruku.

Prvi put još 2006. dok je imao 14 godina, navodno su već svi papiri bili spremni, Real je pripremio sve za registraciju u Španjolskom nogometnom savezu, ali priča je propala u posljednji trenutak, baš kao i sedam godina kasnije kada ga je Rosell preoteo Perezu praktički ispred nosa.

Neymar (Foto: AFP) Neymar (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Neymar je očito tiha Perezova patnja, a kako je poznato da predsjednik Reala mrzi gubiti te da ima slonovsko pamćenje i još veću taštinu, taj transfer bit će mu konačna satisfakcija i osveta najvećem rivalu. Naravno, to je tek drugi razlog zašto Perez tako žarko želi Neymara. Prvi je taj što je Brazilac zlatna marketinška koka i najveća zvijezda svjetskog nogometa, uz Lionela Messija i Ronalda.

Tiha Perezova patnja

Kako je Portugalac već u godinama, Perez se želi osigurati dovođenjem Brazilca. Jednostavno, ako Real već ne može imati u svojim redovima najboljeg igrača na svijetu, onda mora imati barem drugog ili trećeg najboljeg igrača. To je već desetljećima utabana poslovna politika najvećeg kluba na svijetu

Druga je stvar što će dolazak pohlepnog Brazilca značiti za odnose u svlačionici Kraljevskog kluba. Očito Perez vjeruje kako će se Neymar i njegov gramzivi klan smiriti u Realu, odnosno da će ih Realova veličina hipnotizirati i primiriti. Nismo baš sigurni, to ćemo tek vidjeti. U svakom slučaju Neymarov dolazak značit će odlazak nekih zvijezda, prije svih Garetha Balea, a vjerojatno još nekih igrača. Da bi Real skupio novac za kupovinu Neymara, morat će prodavati, to je posve jasno.

 


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider