Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
najveći dobitnik - pogba

Mourinhov vjerni vojnik: Zašto je Matić idealno pojačanje za United

Jose Mourinho približio se ostvarenju svoje vizije transferom Nemanje Matića.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nije novost da Jose Mourinho dovodi svoje bivše igrače – sjetimo se samo Ricarda Carvalha koji ga je pratio kroz Porto, Chelsea i Real Madrid ili Michaela Essiena kojeg je vodio u Chelseaju i Realu. Listi vjernih Mourinhovih vojnika pridružio se i Nemanja Matić koji je postao novo pojačanje Manchester Uniteda nakon što je bio jedan od ključnih igrača u Mourinhovom osvajanju naslova s Chelseajem 2015. godine.

Ovakva praksa nije iznenađujuća kada se uzme u obzir koliko Mourinho drži do psihologije i podređenosti momčadi cilju. Dovođenje provjerenih igrača koji će izvršavati njegove zapovijedi iz Mourinhove perspektive izgleda kao vrlo logičan potez – čak i ako se radi o igraču koji je s 29 godina koštao 45 milijuna eura.

Matić dolazi kao unaprijeđena verzija Marouanea Fellainija, a u sredini Uniteda može zauzeti tri uloge. U Mourinhovoj šampionskoj momčadi iz 2015. igrao je kao zaštitnik Cesca Fabregasa, a ako mu Mourinho da sličnu ulogu u Unitedu, veliki dobitnik bit će Paul Pogba

Budući da se radi o osjetno profinjenijem igraču od Fellainija, Pogba bi trebao profitirati u dva smisla – dobit će igrača koji će mu čuvati leđa, ali i donijeti loptu u puno izglednijim situacijama. Pored toga, s dvojcem Pogba - Matić u sredini Mourinho može na teren poslati ofenzivniju postavu s dva napadača.

Čeka se još samo Perišić

Druga opcija je stvaranje dinamičnog partnerstva s Anderom Herrerom - slično kao prošle sezone s N'Golom Kanteom u šampionskoj momčadi Chelseaja. Ispred njih bi opet trebao zaigrati Pogba, a ovaj dinamični dvojac činio bi odličnu zaštitu za francuskog reprezentativca čije individualne kvalitete bi mogle maksimalno doći do izražaja.

Treća opcija je uskakanje u ulogu Michaela Carricka – sjajnog zadnjeg veznog koji je, unatoč 35 godina na leđima, prošle sezone u Premierligi skupio više minuta od Fellainija. No, radi se o igraču u već ozbiljnim godinama, a Matić bi mogao biti njegova dugoročna zamjena.

Neovisno za koju ulogu se odluči, Matić Mourinhu donosi taktičku fleksibilnost kojom se može prilagoditi bilo kojem protivniku. Ovim transferom približio se ostvarenju svoje vizije; uoči prijelaznog roka zacrtao je četiri pojačanja kao cilj, a zasad su stigla tri – stoper Victor Lindelof, napadač Romelu Lukaku i veznjak Matić, a čeka se još krilo – nije tajna da je Mourinhova želja Ivan Perišić, još jedan igrač koji bi se sjajno uklopio u njegov sustav.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider