Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Novac nije problem

Spremaju se spektakularan transfer i veliki derbi: Mbappe i Haaland kao Messi i Ronaldo u El Clasicu

Kylian Mbappe navodno želi napustiti PSG već sljedeće zime, a kao najveći favoriti spominju se dva nogometna velikana…

Kylian Mbappe i Erling Haaland (Foto: Afp)

Kylian Mbappe produljio je ljetos ugovor s PSG-om za vrtoglavi iznos, no transferna sapunica ide dalje.

gol expired Protiv Hajduka karijeru je završio posljednji član šampionske momčadi koja je iznenadila cijelu državu divider

Madridska Marca izašla je s informacijom da Mbappe već u zimskom prijelaznom roku želi napustiti Park prinčeva.

U fokusu su dvije destinacije: Real Madrid i Liverpool. Mbappeova saga koketiranja s Realom trajala je mjesecima, još sredinom proljeća činilo izvjesnim da će prijeći na Santiago Bernabeu, no nekoliko tjedana kasnije ipak je promijenio mišljenje i ostao u PSG-u.

Mbappe želi napustiti PSG već ove zime

Mbappe je dobio ponudu koju nije mogao odbiti, šleper šuštavih papirića, a katarskim vlasnicima pripomogao je u lobiranju i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Navodno je došapnuo Mbappeu kako je njegov ostanak u Parizu francuski nacionalni interes. Marca tvrdi da se situacija promijenila i da Mbappe opet želi otići jer je došlo do novih razmirica u zvjezdanom pariškom klubu. Mbappe je navodno bijesan jer mu nisu ispunjena neka obećanja. Izvori kažu da se osjeća prevarenim, a da PSG razmišlja da ga pusti pod jednim uvjetom: da ne ide u Real!

Ako ima istine u ovom dimu, Florentino Perez zasigurno neće sjediti skrštenih ruku i vjerojatno će opet krenuti u akciji.
No, ovaj put Real bi mogao imati veliku konkurenciju u Liverpoolu, koji je loše krenuo u sezonu i očito je da treba pojačanja.

Jurgen Klopp već je dugo u kontaktu s Mbappeom. U jeku proljetnih spekulacija Nijemac je izjavio:

"Naravno da smo zainteresirani. Sviđa nam se Kylian, nismo slijepi. Ali nećemo ga potpisati, nismo u toj borbi", rezignirano je priznao njemački stručnjak.

Klopp u kontaktu s Mbappeom

Krajem svibnja Mbappe je u intervju za Marcu kazao:

„Razgovarao sam s Liverpoolom jer je crvena omiljena boja moje majke, a moja majka voli Liverpool. Zašto? Ne znam, pitajte nju“, nasmijao se i otkrio da se prije nekoliko godina susreo s Kloppom dok je još bio u Monacu:

„Sada malo razgovaramo s njima, ali ne puno... Na kraju je to bilo između Real Madrida i PSG-a," priznao je Mbappe.

Liverpool je u najgorem trenutku Kloppove ere. Redsi su tek 11. u Premierligi s 14 bodova zaostatka za vodećim Arsenalom. Nikada tako loše nisu startali u prvenstvo otkako im je Klopp na klupi. Kriza je posljedica ozljeda i loše forme ključnih igrača.

Nakon što je Mane otišao u Bayern, Salah je neprepoznatljiv. Jota također nije u formi, a Luis Diaz je ozlijeđen i neće ga biti nekoliko mjeseci.

Darwina Nunez drugo je najskuplje pojačanje Redsa u povijesti, no Urugvajac je još u procesu prilagodbe i pitanje je koliko će mu trebati da uđe u formu. Firmino je zasad jedini na razini zadatka, pa je stoga potrebno jedno veliko zimsko pojačanje koje bi razdrmalo Redse i izvuklo ih iz letargije.

Liverpool želi Mbappea da ga izvadi iz gliba

Mbappe se čini kao idealno rješenje. Superzvijezda koja je sposobna izvući Liverpoolova kola iz dubokog gliba. Klopp je u posljednje dvije utakmice malo promijenio sustav, iz 4-3-3 okrenuo je u 4-2-3-1. Protiv Rangersa je prošlo, no protiv Arsenala nije.

"Moramo nešto promijeniti. Nikad ne znaš je li pravo vrijeme, ali moralo se to učiniti", priznao je Klopp, koji je Luisa Diaza postavio lijevo, Salaha desno, Darwina na devetku, a Jotu odmah iza leđa centarfora.

Ako bi Mbappe stigao na Anfield, Klopp bi najvjerojatnije Diazu morao tražiti novu ulogu. Procjena je da bi se Mbappe dobro uklopio u novi Kloppov sustav i način igre. Najviše voli ordinirati na lijevoj strani, ali može igrati na svakoj poziciji u napada, tako da će Klopp imati na raspolaganju više taktičkih rješenja.

Pretpostavka je da bi mu odgovarao Kloppov intenzivni pritisak i igra s puno ritma. Hitrinu i fizičku moć ima, a ni znanje nije upitno.

Redsi to mogu platiti

Međutim, može li Liverpool taj spektakularni transfer financijski zatvoriti? Je li to uopće realno? Potpuno je jasno da bi ga bilo jako teško izvući s Parka prinčeva, bez obzira na trenutačno zategnutu situaciju u pariškom klubu.

U slučaju da PSG podigne rampu, pretpostavka je da bi Liverpool morao izbrojati više od 200 milijuna eura za odštetu, a gdje je još plaća, koja iznosi 50 milijuna eura neto godišnje, pa još golemi bonus samo za potpis, koji je iznosio 100 milijuna eura i veći je od rekordnog Liverpoolova ulaznog transfera.

Ima onih koji tvrde da bi Redsi mogli namaknuti taj novac.

"Sigurno bi mogli kupiti Mbappea za više od 200 milijuna eura, potpisati petogodišnji ugovor i dati mu veliku plaću. Osim toga, ako ga prodaju dvije godine prije isteka ugovora, vratit će dobar dio utrošenih sredstava“, pojašnjava za Marcu Kieran Maguire, profesor ekonomije i voditelj ekonomskog portala Price of Football:

Veliki derbi: Haaland i Mbappe kao Messi i Ronaldo u El Clasicu

„Lako bi ispoštovali financijski fair-play budući da imaju visoku marginu jer su posljednjih godina dosta toga osvojili", kaže profesor.

Stručnjaci za marketing tvrde da bi Mbappeva vrijednost dodatno porasla dolaskom u Primierligu. A i on sam bi obogatio ligu. Lako je pretpostaviti koliko bi se pratio njegov dvoboj s Erlingom Haalandom, centarforom Manchester Cityja koji dominira otočkim medijskim prostorom.

Zna se da rivalitet velikih zvijezda pozitivno utječe na povećanje gledanosti i ukupnog praćenja. Mbappe i Haaland značili bi Premierligi isto što su nekoć Lionel Messi i Cristiano Ronaldo značili španjolskom El Clasicu i cijeloj La Ligi. Bila bi to jedna posve nova dimenzija.

Povećana zarada od marketinga i televizijskih mogla bi pokriti većinu troškova. To je detalj koji cijeloj priči daje dozu realnosti.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider