Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
DOBRO IH POZNAJE

Boravio neko vrijeme u Hrvatskoj: Nijemac usporedio hrvatski i njemački nogomet te nahvalio Hajduk

Finale Lige prvaka AZ Alkmaar - Hajduk igra se od 18 sati u Ženevi.

Slavlje igrača Hajduka (Foto: Vojko Basic/Cropix)

Veliko finale Lige prvaka mladih između juniora Hajduka i AZ Alkmaara najavio je njemački stručnjak Martin Rafelt, koji je dvije godine radio u Hajdukovoj školi nogometa.

U polufinalnom dvoboju protiv Milana momčad Marijana Budimira zabila je tri pogotka i osigurala plasman u povijesno finale, a mnogi su zamijetili kako mladi hajdukovci odišu velikim samopouzdanjem.

Progovorio o mentalitetu juniora

Pred sam izlazak na teren netko je od juniora Hajduka zavikao: "Oni su goli ku*ac, idemo ih dobiti kao sve dosad!"

"To je bila motivirajuća poruka, ali generalno se može reći da se nikoga ne boje. Oni na teren ne izlaze razmišljajući - ovo bismo zapravo morali izgubiti jer je protivnik favorit. Ne, oni izlaze na teren i razmišljaju - oni misle da bismo mi ovo morali izgubiti, ali mi to ne mislimo.

Juniori AZ Alkmaara Mladi nogometaš AZ-a o navijačima Hajduka: "Lijepo je ušutkati publiku pogotkom" divider

Neka nam dokažu da bismo od njih morali izgubiti. To je samopouzdanje koje im pomaže da pod pritiskom igraju drugačiju nego većina ekipa", kazao je Rafelt u razgovoru za DW pa se osvrnuo na mentalitet igrača:

"To je mentalitet koji sam upoznao tijekom boravka u Hrvatskoj, a pogotovo u Dalmaciji. Nema predaje. Oni u utakmicu ne ulaze kao autsajderi, nema veze što su možda slabiji na papiru. Oni na teren dolaze kao momčad koja je uvjerena da može i zna kako pobijediti."

Usporedio hrvatski i njemački nogomet

Usporedio je hrvatski i njemački nogomet te izdvojio jednu veliku razliku:

"Ima jedna stvar koja je dosta izražena u hrvatskom nogometu, i to u svim uzrastima. Svi igrači jako dobro znaju baratati loptom, ulaze rado u individualne dvoboje, pogotovo u situaciji u kojoj se nađu pod pritiskom sposobni su pronaći dobra rješenja i igrati u svim smjerovima.

Juniori AZ Alkmaara Hajdukovi juniori finale igraju protiv najjačeg protivnika: Pregazili su Real i Barcu divider

U kulturi njemačkog nogometa oduvijek je dominantna filozofija po kojoj je grupa važnija od pojedinca. Po njemačkom shvaćanju pojedinac nikada nije iznad grupe, nitko ne treba stršiti iz grupe, optimalno je kad su svi u grupi isti, podjednako dobri."

Hajduk je drugačiji klub

Iako je Dinamo osvojio veći broj trofeja, njemački stručnjak tvrdi da je Hajduk najveći hrvatski klub:

"To je klub kod kojeg imate osjećaj da je pravi nogometni klub. Hajduk je drugačiji, ja sam s klubom obišao cijelu Dalmaciju i dobar dio Hrvatske. U koje god selo u Dalmaciji dođete, vidite veliki grb Hajduka. Na sjeveru Hrvatske nisam baš u svakom selu vidio Dinamov grb.

Značenje Hajduka za Split i regiju nije ni za trunku opalo, čak ni u kriznim vremenima, kada klub nije dobro stajao. Osim toga, broj osvojenih trofeja nije uvijek jedini kriterij za veličinu kluba", zaključio je.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider