Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Postoji kvaka

HNS pokrenuo postupak protiv Marka Livaje, ali neće dobiti žestoku kaznu? Evo što kaže Pravilnik

Marko Livaja je nakon finala Kupa poveo navijačku pjesmu neprimjerenog sadržaja.

Marko Livaja (Foto: Luka Stanzl/Pixsell)

Nogometaši Hajduka osvojili su Kup drugi put zaredom. U dalmatinskom finalu na Rujevici bili su bolji od Šibenika s 2:0 golovima Darija Melnjaka i Marka Livaje, koji je poveo pogrdnu pjesmu o navijačima Šibenika.

Nakon što je s bijele točke zabio za potvrdu velike pobjede, Livaja je skinuo dres i jednom gestom pokazao Funcutima da sele u drugu ligu. To je žestoko razjarilo šibenske navijače, ali to se još smatrati dijelom nogometnog folklora.

No njegov potez nakon kraja utakmice ne bi trebao biti dio nogometa.

Livaja se dohvatio megafona i pokrenuo navijanje, a na repertoaru su i bili pogrdni stihovi koje Toricda pjeva Funcutima: "Freze, traktori i seoski putevi, pi*ke šibenske, dobit ćete batine", orilo se na istočnoj tribini Rujevice.

HNS službeno pokrenuo postupak

HNS je objavio kako je službeno pokrenuo postupak.

''Nakon završetka utakmice finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa odigranog u Rijeci, u kojem je Hajduk svladao Šibenik s 2:0, pokrenut je disciplinski postupak protiv igrača Hajduka Marka Livaje zbog pjevanja pjesme neprimjerenog sadržaja'', kratko je objavio HNS.

Pravilnik spominje žestoku kaznu, ali...

Livaja bi mogao dobiti žestoku kaznu prema 84. članku Disciplinskog pravilnika HNS-a, koji kaže sljedeće:

1) Nogometni djelatnici na koje se odnosi Kodeks o ponašanju nogometnih djelatnika koji prekrše neku od odredbi Kodeksa, a to ne predstavlja neki drugi prekršaj opisan u ovom Pravilniku kaznit će se:

Luka Vušković Luka Vušković s navijačima Hajduka vrijeđao Šibenčane divider

- igrač - novčanom kaznom ili zabranom igranja do šest utakmica
- djelatnik - novčanom kaznom ili zabranom obavljanja funkcije do šest mjeseci

2) U ponovljenom ili težem slučaju bit će kažnjen:

- igrač - zabranom igranja na tri do dvanaest utakmica,
- djelatnik - novčanom kaznom i zabranom obavljanja funkcije.

... Livaja po pravilniku nije recidivist?

Budući da je prije godinu i pol Livaja dobio visoku novčanu kaznu zbog vrijeđanja Dinama nakon derbija, mnogi tvrde da bi mogao dobiti zabranu igranja na tri ili čak dvanaest utakmica jer se radi o ponovljenom slučaju.

No postoji jedna kvaka u cijelom slučaju! Pravno gledano, Livaja nije recidivist jer nakon šest mjeseci nastupa zastara.

Također, u ovom slučaju radi se o Kupu, a ne o HNL-u, tako da za to nije odgovaran disciplinski sudac Alan Klakočer, već Marko Smolek, predsjednik Disciplinske komisije HNS-a. Osim toga, delegat nije unio taj incident u zapisnik.

Za kraj dodajmo da se Livaju ne može kazniti po službenoj dužnosti, već bi ga trebao prijaviti neki član nogometne obitelji. O tome govori Članak 44:

1) Smatrat će se da nije kažnjavan:

- počinitelj disciplinskog prekršaja koji je kažnjen ukorom, pa u roku od šest mjeseci ne učini novi disciplinski prekršaj,

Marko Livaja Srpski mediji raspisali se o Livaji: "Skandal. Umjesto slavlja odlučio se za uvrede" divider

- počinitelj disciplinskog prekršaja koji je kažnjen novčanom kaznom ili vremenskom kaznom od šest mjeseci ili zabranom igranja određenog broja utakmica pa tijekom jedne godine od izdržane kazne ili ublažene kazne ne učini novi disciplinski prekršaj,

- počinitelj disciplinskog prekršaja koji je kažnjen vremenskom kaznom većom od šest mjeseci ili oduzimanjem bodova pa u roku od tri godine od izdržane ili ublažene kazne ne učini novi disciplinski prekršaj.

To znači da bi Livaja na kraju mogao dobiti tek novčanu kaznu, ali ostaje za vidjeti što će odlučiti Disciplinska komisija HNS-a.

Koliku kaznu treba dobiti Livaja zbog uvredljive pjesme?

Ukupno glasova:

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider