Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
kompletan igrač

Real u svojim rukama drži sudbinu stopera budućnosti: Rijetka vrsta u današnjem nogometu

Mario Hermoso proživljava svoju najbolju sezonu, idućeg tjedna trebao bi debitirati za Španjolsku, a na kraju sezone potpisati za Real Madrid.

Mario Hermoso i Lionel Messi (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Španjolski izbornik Luis Enrique objavio je popis reprezentativaca koji će 15. prosinca kandidirati za sastav u susretu protiv Vatrenih. Hrvatska i Španjolska na Maksimiru igraju utakmicu u Ligi nacija, koja bi mogla dati pobjednika grupe 4 ili maksimalno zakomplicirati stvari.

Jedno od najvećih iznenađenja na Enriqueovom popisu je ljevonogi stoper Espanyola Mario Hermoso. Vjerojatno ni velika većina nogometnih fanova nije čula za ovog igrača koji je ponikao u Realu iz Madrida, no on je jedan od najzaslužnijih što je Espanyol trenutno drugoplasirani sastav Primere, odmah iza Barcelone.

Podsjetimo, Real Madrid je jedan od najproduktivnijih klubova po stvaranju igrača u Europi, pa ne iznenađuje da se jedan od njegovih igrača našao i u srcu Katalonije.

Debitirao u 5:0 porazu od Barcelone

Zapravo je prilično impresivan skok Hermosa u posljednjih 14 mjeseci njegove karijere. Debitirao je u Primeri u rujnu prošle godine, u katastrofalnom 5:0 porazu od Barcelone. Četiri mjeseca kasnije postigao je prvijenac, ali i dva autogola u porazu od Leganesa 3:2. Nakon toga nije dobivao previše prilika do kraja sezone, lako moguće zbog spomenute utakmice protiv Leganesa.

Po završetku sezone Espanyol je promijenio trenera, na klupi je sjeo Rubi, koji je u Hermosu prepoznao ono nešto i od njega napravio sjajnog stopera. Espanyol je ove sezone u 11 kola primio samo osam pogodaka, a jedan od najzaslužnijih za takav učinak je Hermoso, na čijim leđima počiva obrana katalonskog sastava, iako su mu tek 23 godine.

Često odlazi u napad, puca slobodnjake

Osim briljantnih reakcija u obrani, Hermoso je vrlo opasan i u igri prema naprijed. U 11 utakmica je zabio dva pogotka, te je konstantna opasnost po gol suparnika sa svojim učestalim izletima prema naprijed.

Svakako treba naglasiti i da mladić izvodi slobodnjake u Espanyolu, što je neuobičajeno za stopera. Već smo viđali da stoperi snažno pucaju po golu iz slobodnjaka, no Hermoso to radi s velikim osjećajem, u stilu Andree Pirla ili Lea Messija. Prebacuje živi zid kao od šale i ima sjajan osjećaj za baratanje s loptom.

Moglo bi ga se bez pretjerivanja nazvati stoperom budućnosti, kakve obožava primjerice Pep Guardiola, po mnogima najbolji trener svijeta. Hermoso iznosi loptu iz svoje trećine i donosi su skroz do gola suparnika - kao stoper!

To je danas moderno na vrhunskoj razini, ali nema puno stopera u svijetu koji to rade kvalitetno kao Hermoso. Uostalom, pogledajte i sami što je ovaj stoper napravio do sada u ovoj sezoni Primere.

Real Madrid ima pravo prvokupa za 7.5 milijuna eura!?

Najzadovoljniji takvim usponom mladića rođenog u Madridu je Real. Naime, kada je Kraljevski klub prodavao Hermosa Espanyolu u ugovor je stavio stavku da ima pravo prvokupa i to za samo 15 milijuna eura. Kako je Real još uvijek polaže 50 posto prava na stopera, madridski mediji prenose da bi ga Kraljevski klub dobio za iznos od svega 7.5 milijuna eura! Recimo da Espanyol za sve druge zainteresirane ima klauzulu od 40 milijuna eura...

Sergio Ramos ima 32 godine i polako ulazi u razdoblje svoje karijere kada se počinje razmišljati o njegovoj zamjeni. Hermoso se definitivno nameće kao dostojanstvena zamjena.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider