Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Stiže li kriza?

Kako Barca forsira klince, a Dinamo i Hajduk to ne mogu: "Vušković je ekstraklasa, ali prerano je otišao"

Marijan Budimir, novi izbornik hrvatske U-17 reprezentacije i bivši trener trofejnih juniora Hajduka, odgovara na pitanje pogađa li hrvatski nogomet doista suša talenata i hoće li u bliskoj budućnosti ući u krizu…

Bivši trener u omladinskom pogonu Hajduka i odnedavni izbornik hrvatske U-17 reprezentacije Marijan Budimir prokomentirao je bojazni nekih stručnjaka da hrvatski nogomet posljednjih godina sve manje proizvodi mlade igrače visoke klase.

Dugo radite s mladima i dobro poznajete situaciju u hrvatskom nogometu. Već neko vrijeme vode se polemike oko toga je li presušio izvor. Ima li Hrvatska doista problem s proizvodnjom potentnih mladih nogometaša? Možemo li očekivati drastičniji pad u godinama koje slijede? Mnogi tvrde da je kvalitetne supstance sve manje. Imate li vi taj dojam?

„Pa, nemam. Znate što se događa? Tržište je takvo. Smanjilo se godište kada se ide u inozemstvo. Igrači odlaze sve mlađi. Po meni, prerano prodajemo igrače, ali, nažalost, tržište tako diktira. Mogu vam govoriti iz vizure kluba u kojem sam radio, Hajduka, s igračima s kojima sam ja radio. Oni odlaze vrlo rano, obično nakon samo jedne godine u seniorima, a nekad i manje. Od Bradarića, Teklića, Nejašmića, pa Biuka i Ljubičića, pa sada i Vuškovića, bez ove generacija koja je igrala finale Lige prvaka. Slično je tako i u Dinamu. To je jednostavno tako.“

"Dinamo više nema laksuz da pobjegne konkurentima i lako gura mlade igrače"

Upire se prstom u Dinamovu školu nogometa koja u zadnje vrijeme nije izbacivala posebno darovite igrače, ili barem nisu došli do prve momčadi i tu zasjali, a zna se da su igrači koji su prošli kroz Dinamo sačinjavali nosivi stup hrvatske reprezentacije. Ukratko: koga bogato prodati nakon Baturine? Je li Dinamova škola u krizi?

„Ne bih rekao. Možda tek u rezultatskoj, recimo da nisu stalno prvaci u mlađim kategorijama. Možda je problem u tome što Dinamo nema više luksuz kao prije da u seniorima pobjegne konkurentima na 10-15 bodova, pa se onda lako moglo uvoditi mlađe igrače da skupljaju iskustvo. Nema više ni B momčadi. Mislim da je to veliki problem jer mladi igrači moraju biti u nekakvom sustavu, načinu igre kakvu igraju Dinamo, Hajduk, Rijeka ili Osijek. Da imaju svoga trenera i da od te točke mogu ići prema gore. Jednako je i u Portugalu. Mislim da nije kriza igrača, doći će oni. Baturina je 2003., a imate generacije nakon njega, pa sve do mojih iz 2007. koji su jako talentirani. Mislim da neće biti krize.“

"U Barceloni nisu bile priče da je trener mlad, da se treba kaliti..." 

U nekim vrlo jakim ligama, primjerice La Ligi, ima podosta tinejdžera koji su već nositelji igre u velikim klubovima, pa i u španjolskoj reprezentaciji. U Barceloni, primjerice, zadnjih godina sve češće šansu dobivaju 16-godišnjaci ili 17-godišnjaci. U pravilu se ne radi o nekim u fizičkom smislu natprosječnim mladim igračima. Štoviše, prilično su krhki i lagani. Dakle, puca se na čisti talent. Cijela je plejada takvih igrača, da ih sada ne nabrajamo. Zašto se u hrvatskoj ligi, koja je, realno, bitno slabija od La Lige, ne guraju u vatru tinejdžeri u takvom obimu, pogotovo u najjačim klubovima?

„Vjerojatno najviše aludirate na Barcelonu koja je u zadnje vrijeme izbacila nekoliko takvih igrača. Prije nekoliko godina Barceloni se dogodilo da u prvoj postavi uopće nije imala igrače iz svoje škole La Masije. To je bio veliki udarac za njih nakon one velike generacije s Xavijem, Iniestom, Messijem…“, kaže Budimir i nastavlja:

„Kupovali su igrače i pokušali na taj način održati razinu kvalitete i rezultata. To se nije pokazalo uspješnim, upali su i u financijsku krizu. No potom su doveli trenera koji je prošao njihov sustav. To je Xavi. On je stigao izravno, a da prije toga nije vodio neki veći klub. Nisu bile one priče da je mlad, da se treba kaliti, da treba skupljati iskustvo, bla, bla… On je želio vratiti Barcin njezin DNA, forsirati njezine mlade igrače. Možda takva koncepcija neće odmah polučiti rezultat, ali sigurno hoće kroz neko vrijeme.“

"Fama je da se ne može osvojiti prvenstvo s mladim igračima"

Hoćete reći da u hrvatskom nogometu treba više Xavija, odnosno tih mladih trenera koji su došli iz sustava klupskog nogometa i koji će za sobom povući mlade igrače koje su trenirali u omladinskom pogonu.

„Kako treba vjerovati tako treba vjerovati i mladim trenerima. Mislim da je to pravi put. Znate kako je kod nas. Nastala je fama da se ne može osvojiti prvenstvo s mladim igračima. Slažem se, ne može se s 11 u prvom sastavu, ali morati biti 4 ili 5, mora biti te mlade energije. Primjerice, mora biti dva od 18 godina, dva od 21, dva od 25, dva od 30… Neki fini miks. Mladi će dati energiju i učiti od starijih. Mislim da se može. Ajax je prije ne tako davno s najmlađom ekipom osvojio, a sada ima problem kada je počeo dovoditi igrače sa strane.“

Štoviše, Van Gaalaov je Ajax postao prvak Europe s mahom vrlo mladim igračima. Rijkaard i Blind su kvarili prosjek, inače bi bio osjetno niži od 23 godine.

"Vušković je ekstraklasa u svome godištu"

„Tako je, sjećamo se te sjajne generacije. Mislim da i mi u Hrvatskoj moramo imati vjere u mlade igrače i hrabrosti ih rano stavljati.“

Neki će kontrirati i reći da kod nas nema ekstraklasa kao, recimo, u Barceloni, te da je tu riječ o kvaliteti koju imaju Yamal ili Cubarsi. Svjedoci smo da se kod nas nerijetko i za igrače od 20 godina govori da su još jako mladi, a u Barci, pa i španjolskoj reprezentaciji, igraju 16-godišnjaci.

„Ne bih rekao da je to problem. Rekao sam da je problem da nam mladi igrači prerano odlaze. Evo, pogledajte Vuškovića. Ne možete reći da Vušković nije ekstraklasa u svome godištu. Je, on je ekstraklasa, ali on je odigrao samo nekoliko utakmica za seniore Hajduka i odmah je otišao. Sutra će biti netko drugi. Nema više onog da kao Luka Modrić sazrije, pa da ode, ne odmah u Real Madrid, već prvo u Tottenham. Tendencija stranih klubova je da kupuju sve mlađe, da bi oni mogli brusiti dalje“, zaključio je Budimir.

Cijeli intervju

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider