Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Perišić pozitivan primjer

Treniraju li HNL zvijezde dovoljno snažno? "Trener mora biti šef, pa makar ušao u konflikt s glavnim igračem"

Marijan Budimir, bivši trener juniora Hajduka i novi izbornik hrvatske U-17 reprezentacije, govori o problematici intenzivnijih treninga i zbog čega su hrvatske klupske momčadi na fizičkom planu obično inferiornije klubovima iz jačih europskih liga…

Bivši trener Hajdukovih juniora i novi izbornik hrvatske U-17 reprezentacije Marijan Budimir za gol.hr komentira problematiku treninga hrvatskih klupskih momčadi.

Hrvatski klubovi često su fizički inferiorniji u okršajima s klubovima iz jačih europskih liga, pa čak i kada igraju s klubovima iz osrednjih liga, kao što je, primjerice, grčka liga.

Je li problem intenzitet treninga za snažniji iskorak hrvatskih klubova u europskim kupovima? Evo, po nogometnim kuloarima priča se da je Ivan Leko s Hajdukom nerijetko radio treninge na 50 posto onog što je imao u Clubu Bruggeu jer pojedini igrači nisu mogli izdržati taj tempo.

"Volumen trčanja je dobar, ali intenzitet bi trebao biti veći"

„Ja bih rekao da mi imamo dobar ukupan volumen trčanja. Slažem se s vama da bi intenzitet možda trebao biti veći da bi se to reflektiralo na utakmicama. Ne znam za ostale, mogu govoriti o momčadima koje sam ja trenirao. Juniori Hajduka imali su jednaku razinu trke kao i svi europski klubovi s kojima smo igrali, ako ne i veću.“

To su pokazali i rezultati juniora Hajduka, a rezultat je jedino objektivno mjerilo. No sa seniorima nije baš tako, europski rezultati govore nešto drugo. Kako promijeniti navike hrvatskih nogometaša u domaćim klubovima? Nerijetko kada se vrate iz inozemstva očekuju lakši ritam i lagodniji život.

"Perišić je pozitivan primjer mladima"

„Pa, gledajte, ne bi to trebalo tako biti. To mora svaki pojedinac imati u sebi. Ne možeš se vrati u Hrvatsku i očekivati da si na godišnjem. Ne, moraš trenirati isto kao što si trenirao, primjerice, u Tottenhamu. Pričam o Perišiću, koji može biti pozitivan primjer kako treba raditi. Igrači koji se vrate moraju biti primjer mlađim igračima. Perišić to svakako jest. To bi se tako trebalo postaviti.“

"Trener mora biti šef, pa makar ušao u konflikt s glavnim igračem"

Tu onda i trenerima nije lako. Klub mora stati iza njih jer će ući u konflikt s igračima koji to ne žele.

„Trener je boss, trener je šef. Na kraju krajeva, on i odgovara. Uprava mora stati iza trenera, ona ga je postavila. Trener mora reći to će biti tako i tako jer će na kraju platiti glavom ako ne bude. Trener mora biti šef, pa makar ušao u konflikt s glavnim igračem“, kazao je Budimir, a što je još rekao na ovu temu, pogledajte u videoprilogu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider