Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Uštedi na Bjelici

Mamići su se malo precijenili: Igrači nisu bušili Zokija, ali igrokaz je tresnuo o pod. Dinamo ulazi u veliku krizu!

U maksimirskoj blagajni propuh tuče sa svih strana, jasno je da će se morati prodavati. Rasprodaja je možda i preblaga riječ.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dobro da su čelnici Dinama uštedjeli na Bjelici, pa sad nemaju briga. Alanfordovska maksimirska matematika: uštedi milijun da bi izgubio 20-30 milijuna eura.

Toliko bi Dinamo, naime, zaradio samo od plasmana u Ligu prvaka, UEFA-ina koeficijenta, marketinga i možda pokojeg osvojenog boda, a gdje je još efekt porasta vrijednosti igrača i ukupnog imidža kluba.

Za ilustraciju, Dinamo je pod vodstvom Bjelice prošle sezone ubrao u Ligi prvaka 29,5 milijuna eura, a poslije je stigla i lukrativna prodaja Danija Olma. Na osnovu tih igara prodan je i Nikola Moro u Dinamo Moskvu, da ne spominjemo sve igrače koji su prodani u Bjeličinoj eri i koliko se zaradilo od Europske lige i prezimljavanja u Europi.

Kad se sve zbroji, to je oko 100 milijuna eura. E, sad izračunajte koliko su uštedjeli na plaćama trenera i igrača za tih nekoliko mjeseci.

Alanfordovska matematika

Laka matematika i za osnovnoškolce, a kamoli za čovjeka koji je preko svojih ruku prevalio desetke i stotine milijuna eura. Naravno da Bjelica nije potjeran zbog neslaganja oko smanjivanja plaće. To je bio samo igrokaz za široke mase.

Naravno da Bjelica nije htio pristati na smanjivanje plaće na ultimativan način jer je dobro znao u kojem smjeru ide priča i što mu se priprema. Jako je dobro znao da mu sapunaju dasku, nije pao s kruške.

gol expired Kakva Messijeva golčina: Je li ikad bolje pogodio desnicom? Vratar nije imao šanse divider

Da su u Dinamu doista namjeravali zadržati Bjelicu, našli bi način da se dogovore. Jedan od načina bio je taj da smanjivanje plaće dođe na red ako se ne plasira u Ligu prvaka. To bi Bjelica prihvatio, uopće nije upitno. Takav se plan mogao ponuditi i čitavoj momčadi. Čista logika.

Ali ne, išlo se preko koljena jer je Bjelica zasmetao „međugorskoj viziji“. Morao se naći način kako da mu se otkaže suradnja, a da se prema javnosti pokaže da je sam kriv za otkaz.

Odigrana je igra preko leđa igrača, njih se izvelo pred streljački vod javnosti. Sjećate se kako je proturena priča da su ohole zvijezde koje žive na oblacima i ne zanima ih kakva je situacija u društvu?

Igrači dobro pamte što su im napravili

Mnogi su mediji zagrizli mamac i pojačali histeriju na kvadrat. Odmah smo prozreli prave nakane uprave koja radi na Mamićev daljinski upravljač i utvrdili da bi posljedice mogle biti nesagledive. O svemu tome opširno smo pisali. Plan je na početku imao prođu, mnogi su nasjeli, ali poslije je došlo do otrežnjenja, djelomično i zbog naših tekstova i televizijskih priloga na Novoj TV.

Mukotrpno građena atmosfera srušena je jednim potezom zato što je to nekome odgovaralo. Zna se dobro kome. Već smo napisali da je Mamić na taj način sam sebi pucao u nogu jer on je taj koji upravlja klubom i njegovim novcem. Na ovaj ili onaj način.

gol expired Mamić je sam sebi "pucao" u nogu: Mlađi brat je debelo kiksao, Dinamo izgleda jako loše, a tek slijedi prava frka divider

Izgradio je i jednim udarcem sve srušio uglavnom zbog partikularnih interesa. Očito je mislio da je on jedini zaslužan te da će i dalje sve ići po loju. I bez Bjelice, i bez slaganja igrača. Loša procjena. Igrači pamte kao slonovi.

Nisu zaboravili što su im napravili, na koji je način odigrana podzemna igra, budite sigurni u to. Ne kažemo da su bušili Zorana Mamića, daleko od toga, naravno da su htjeli proći u Ligu prvaka, ali nakon Bjeličina odlaska i afere sa smanjivanjem plaća to više nije bilo to.

Uništena atmosfera

Atmosfera je nepovratno srušena, izgubljeno je povjerenje, a to je najvažnije. Kada je došlo do njihovih stražnjica, igrači su konačno shvatili kako klub funkcionira i u čijem interesu. Oni dobro znaju koliko su novca donijeli klubu, ako već ne znaju kako se troši.

Dakle, nije samo Bjelica u pitanju, u pitanju je cjelokupna priča oko kluba. Mamići su očito malo precijenili svoje mogućnosti. Mislili su da će sve brzo posložiti i da će sve biti isto, ali prevarili su se. Isto ništa nije.

I što sad? Dinamo troši kao nosač aviona, proračun je svih ovih godina bio maksimalno napuhan, znao je doseći i do 55-60 milijuna eura. U posljednje je vrijeme oko 50 milijuna. Na što se taj novac troši, samo nebo zna.

Iz opisnih stavki u financijskom izvještaju ne može se puno toga vidjeti. Na plaće igrača odlazi oko 20-25 milijuna, i to je pitanje. Igrači se jamačno pitaju a što je s drugom polovicom proračuna?

Dinamo ulazi u veliku krizu

Svatko tu gleda svoj interes. U tako mučnoj atmosferi stiglo se do Budimpešte i završilo je kako je završilo. Od Lige prvaka nema ništa, sanjane milijune zameo je vjetar, iako se činilo da je put bio nikad lakši. Europska liga sada je imperativ, no ona donosi puno manje novca, a i treba se plasirati. S ovakvom igrom i atmosferom neće biti lako.

Tko je kriv za ispadanje Dinama?

Ukupno glasova:

Mnogi će reći da je Dinamo već bio u takvoj situaciji. To je istina, nije se uvijek igrala Liga prvaka, ali s pojavom koronavirusa opća društvena klima bitno je drukčija. Neizvjesnost je velika na svim razinama, pa kako neće biti u nogometu. U maksimirskoj blagajni propuh tuče sa svih strana, jasno je da će se morati prodavati.

Rasprodaja je možda i preblaga riječ. Ako je istina da Leeds nudi 22 milijuna za Gvardiola, taj je transfer sasvim izgledan. No tko zna, možda se Englezi predomisle nakon sinoćnje utakmice. Trebat će nagovoriti i mladog igrača. Očito je da se njemu baš ne ide.

Kako god, koronavirus i već duže vrijeme loša forma kompletne momčadi, pa sad i ovaj krah u sudaru sa skromnim suparnikom jamačno su utjecali na potražnju i cijenu igrača. Pitanje je kako će to ići i koliko će se moći utržiti. Ušteđevine nema, troši se unaprijed, a novi su izvori pod velikim znakom pitanja. Lako je zaključiti da slijede olujna vremena u Maksimiru.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider