Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
stranci dominiraju HNL-om

Alarmantan podatak: Hrvati su ''ugrožena vrsta'' među najboljim strijelcima lige

Hrvatskim travnjacima u posljednje vrijeme dominiraju stranci. Bivši najbolji topnik prvenstva dao je svoj sud o tom fenomenu za Dnevnik Nove TV.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Porazna je činjenica, kada pogledamo najbolje strijelce HNL-a, da je Antonio Mirko Čolak jedini Hrvat u vrhu. I to se radi o igraču kojeg su odgojile njemačke omladinske škole.

Ni Hajdukov inkubator ne proizvodi centarfore pa Jairo zasad predvodi Hajdukove topnike. Po mišljenje o problematici nedostatka centarfora otišli smo kod bivšeg prvog strijelca lige Roberta Špehara.

''Kunu se u omladinske škole, a onda na kraju, umjesto da daju šansu svojim mladim igračima koji pobjeđuju ekipe Milana, Manchestera, Intera - njima ne daju šansu, nego im je lakše kupiti gotovog igrača'', rekao je Špehar.

I hit prvenstva Goricu predvodi sjajan poljsko - nigerijski dvojac Zwolinski – Atiemwen, autori 14 pogodaka. S druge strane...

''Vidi se da je nogomet postao veliki biznis"

''Da ne bi izgledalo kao diskriminacija, ja sam čuo podatak da je preko 100 stranaca već nastupilo u dosadašnjem prvenstvu, a imamo samo 10 klubova - to je previše'', smatra Špehar.

Srbin Komnen Andrić predvodi ljestvicu strijelaca. Iza njega su s osam pogodaka Čolak i Zwolinski. Po sedam imaju Argentinac Ramon, Brazilac Eber i Albanac Kastrati. Po šest - Atiemwen, Hajradinović, Krstanović i Jairo.

  Prvi topnik HNL-a po mnogočemu je poseban: Uspio što nitko prije njega nije Komnen Andrić (Foto: GOL.hr) Komnen Andrić (Foto: GOL.hr) Komnen Andrić (Foto: GOL.hr)

Špehar tvrdi da je njegova generacija imala više domaćih napadača jer nije bilo ni novca.

''Vidi se da je nogomet postao veliki biznis gdje se dosta mešetari, dovode se nedovoljno kvalitetni igrači iz inozemstva jer je tu prostor za crne radnje'', smatra.

Stranci najbolji strijelci već tri sezone

Ipak, i Špehar ističe - HNL ima jako dobrih centarfora. Evo ponajbolja tri po njegovom guštu.

''Čolak iz Rijeke me iznenadio, pravi centarfor i napadač. Heber iz Rijeke je također vrlo dobar, te Radonjić iz Lokomotive.''

Liga viceprvaka svijeta proizvodi često dobre utakmice, no sve manje domaće ofenzivce koji ostave traga, jer u posljednje tri sezone najbolji topnici HNL-a bili su - stranci.

"Pravi" Ronaldo progovorio o usporedbama s Cristianom, komentirao i Modrićevu Zlatnu loptu Ronaldo (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo i Luka Modrića (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) +3 Luis Nazario de Lima Ronaldo (Foto: AFP)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider