Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
DOBAR ŽDRIJEB ZA DINAMO

Makedonski prvak kontroverznog turskog vlasnika ili predstavnik države veličine jednog zagrebačkog kvarta

Hrvatski prvak trebao bi sa statusom velikog favorita ući u prvi ovosezonski europski ispit.

FC Shkupi i Lincold Red Imps (Foto: Gol.hr)

Prvak Sjeverne Makedonije FC Shkupi ili prvak Gibraltara Lincoln Red Imps bit će protivnik NK Dinama u drugom pretkolu ovosezonske UEFA Lige prvaka.

Ovo je svakako jedan od lakših ždrijebova koje je Dinamo na papiru mogao dobiti, posebno usporedivo s time da je u jednom trenutku jedina preostala opcija bio švicarski FC Zürich, vjerojatno najteži mogući protivnik u cijelom pretkolu, no svakako je bitno upoznati klubove od kojih će se jedan idućeg mjeseca suprotstaviti Modrima.

Turski bizmismen i ikona HNL-a doveli Shkupi do titule

Centralna ličnost oko novog prvaka Makedonije je Aydin Olgun, turski biznismen koji je prije nekoliko godina kupio dva kluba u regiji. Veliki Čelik iz Zenice i tek mali Shkupi iz skopskog predgrađa Čaira.

I dok je Čelik umjesto povratka slavi završio u trećoj BiH ligi, Shkupi je u Makedoniji od prosječne momčadi postao sila. Prošlosezonska titula osvojena je s 12 bodova prednosti ispred još jednog kluba koji se posljednjih sezona probio, Akamedije Pandev.

 

Kao trener kluba pred prošlu sezonu postavljen je Goce Sedloski te je upravo on titulu osvojio. Ikona HNL-a, koji je bitne role prvo odigrao u Hajduku, a onda i u Dinamu, kvalitetno je konsolidirao momčad koja prema Transfermarktu vrijedi točno šest milijuna eura. Prosječna starost prve momčadi je ispod 24 godine, znači pouzdaje se Goce u mlade snage.

Glavni i najskuplji igrač momčadi je 27-godišnji Kostarikanac Freddy Álvarez (osam pogodaka i 12 asistencija prošle sezone), dok ostatak čini kombinacija Makedonaca i nogometaša iz raznih afričkih država te jednog Brazilca. Alvareza Transfermarkt procjenuje na cijenu od 800 tisuća eura.

Stadion Čair prima šest tisuća gledatelja, a izgledom glavne tribine jako podsjeća na onaj u Kranjčevićevoj ulici.

Inače, vlasnik Olgun inače je u jako dobrim odnosima s legendom hrvatskog nogometa i bivšim predsjednikom HNS-a, Davorom Šukerom.

gol expired Škupi prije desetak dana na službenoj stranici objavio: "Hvala, Dinamo" divider

I dok je u Bosne i Hercegovine gotovo istjeran nakon onoga što se dogodilo u Čeliku, Olgun u Makedoniji piše lijepu nogometnu priču. Eventualno izbacivanje Dinama bio bi im svakako najveći uspjeh u povijesti, jer bi neovisno o ostatku rezultata dobio europsku jesen u skupinama nekog od tri natjecanja.

Najuspješniji klub mini države koji je prošle sezone sve iznenadio

Lincoln Red Imps najbolji je klub iz države koja ima tek 34 tisuće stanovnika i ukupnu površinu od 6.8 kilometara. To je ovako odokativno otprilike površina jednog zagrebačkog kvarta. No, riječ je o profesionalnom nogometnom klubu koji je osvojio sedam od devet prvenstava Gibraltara otkako je ta država primljena u UEFA-u.

Iako je Gibraltar nonimalno najslabija europska nogometna država, prošle sezone njihov je nogomet napravio veliko iznenađenje kad se upravo ovaj klub plasirao u skupine Konferencijske lige. Do toga su došli tako što su u kvalifikacijama za Ligu prvaka izbacili estonsku Foliu Esch, a onda nakon ispadanja od Cluja i latvijsku Rigu u kvalifikacijama za treće europsko natjecanje. 

U skupini s Kopenhagenom, Slovanom iz Bratislave i PAOK-om doživjeli su svih šest poraza, no sama europska jesen bila je nešto fantastično za njih.

Igraju na stadionu koji prima dvije tisuće gledatelja, a momčad im je prema Transfermarktu procijenjena na 1.78 milijuna eura.

Tko će najlakše u 3. pretkolo?

Ukupno glasova:

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider