Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Barcin razmetni sin

Madridski neprijatelj broj 1: Što stoji iza šokantne odluke Realova najvećeg kritizera?

Gerard Pique odlučio je održati riječ koju je dao Xaviju i reći zbogom Barci i nogometu…

Gerard Pique (Foto: Afp)

Grom iz vedra neba. Gerard Pique šokirao je španjolsku javnost objavom da će u subotu protiv Almerije odigrati posljednju utakmicu na Camp Nouu.

Štoviše, Pique je najavio odlazak u mirovinu. Dakle, neće nastaviti karijeru u nekom drugom klubu, na nekoj egzotičnoj destinaciji, možda u SAD-u, Kini ili Bliskom istoku. Barem se tako može zaključiti iz njegove emotivne objave na društvenim mrežama.

Što stoji iza šokantne odluke Gerarda Piquea?

Što je Pique nagnalo na ovu ipak iznenađujuću odluku? Pique ima ugovor s Barcelonom do ljeta 2024. i još do prije nekoliko dana spekuliralo se da ne namjerava pristati na novo smanjivanje plaće ili odlazak s Camp Noua.

Čini se da su na njega utjecale žestoke kritike nakon očajne utakmice s Interom i Barcelonin fijasko u Ligi prvaka.

Pique i Ivan Rakitić Prve reakcije na Piqueov prekid karijere, pogledajte što mu je poručio Ivan Rakitić divider

Pique se u najnezgodniji trenutak vratio u prvu momčad, baš u odlučujućoj utakmici s Interom. Dotad je uglavnom sjedio na klupi i samo zbog ozljeda konkurenata na stoperskim pozicijama vratio se u prvu momčad.

Njegov bivši suigrač i trenutačni trener Xavi Hernandez jasno mu je dao do znanja da nije u prvom planu kada je odlučio dovesti Christensena i posebice Koundea, a već prije toga je forsirao mlade talente Erica Garciju i Arajua.

Poslovni i privatni problemi

Pique je postao peti stoper u momčadi i to mu se očito nije svidjelo. Osim toga, Piquea su opteretili i neki poslovni te privatni problemi, koji su ga sputavali da se koncentrira na nogomet.

Žestoko je kritiziran i optuživan za sukob interesa zbog poslovnog odnosa sa Španjolskim nogometnim savezom preko njegove tvrtke Kosmos, a kod organizacije španjolskog Superkupa u Saudijskoj Arabiji.

S druge strane, upao je i u privatne probleme nakon raskida veze sa Shakirom. Ta je sapunica tjednima zabavljala španjolsku i europsku javnost, a na posljetku se pretvorila u pravnu bitku oko podijele imovine. Tu je sigurno izgubio puno energije i živaca.

Ne treba zaboraviti da Pique ima dvoje male djece sa Shakirom, a raskid odnosa u takvoj situaciji nikada nije lagan.

Zvižduci mu teško pali

Kap na već prepunu čašu žući bili su zvižduci s kojima je bio ispraćen s Camp Noua nakon očajne igre protiv Intera i pogrešaka koje je napravio, a zbog kojih je bio ismijavan na društvenim mrežama.

Svemu su se nakalemile ozljede. Prošle sezone imao je dosta problema. Godine raubanja čine svoje i Pique više nije u sjajnoj fizičkoj formi.

Fernando Hierro, Luis Figo, Claude Makelele i Ronaldo Hrvatski zet i legenda Real Madrida ima poruku za Piquea: "Uvijek sam to govorio" divider

Obećao je i Xaviju da će se sam pokupiti ako uvidi da neće izboriti mjesto u udarnoj momčadi, odnosno ako shvati da više ne može igrati na najvišoj razini. To je protiv Intera bilo više nego jasno.
Pique je zaključio da nema smisla sjediti na klupi i na taj način baciti u vodu brižno njegovani imidž velikog igrača.

Bijes navijača i kritike nakon utakmice s Valencijom na Mestalli, kada je sjedio na klupi bez štucni i kopački, dali su mu do znanja kako je najbolje objesiti kopačke o klin.

Sve je osvojio

Valjda je zaključio da mu je bolje da sada ode i tim potezom pokaže da mu nije najviše stalo do novca kako se govorili kritičari, te da će na taj način vratiti dio izgubljenog imidža, koji će mu svakako biti potreban u nastavku vrlo ambiciozne poslovne karijere.

Pamtit će se ga se kao jednog od najvećih obrambenih igrača Barcelone i jedne epohe. Bio je standardni član udarne momčadi najslavnije Barcine generacije, ali i trofejne španjolske reprezentacije.

gol expired Novi Maksimir i obnova Poljuda: Je li Boban naivan i koliko je to realno? Evo što najviše bode oči divider

Osvojio je sve što se može osvojiti u klupskom i reprezentativnom nogometu. S Barcom ima ukupno 30 trofeja. Samo su Messi i Iniesta osvojili više. Messi ima 35, Iniesta 32. Osam puta je bio prvak Španjolske i triput je osvajao Ligu prvaka s Barcom.

Ne treba zaboraviti da je i s Manchester Unitedom bio prvak Engleske i Europe. Sa španjolskom reprezentacijom bio je svjetski (2010.) i europski prvak (2012.).

Borac za "katalonsku stvar"

U Barceloni je postao legenda još za igračkih dana i po tome što se otvoreno zalagao za „katalonsku stvar“ i često je kritizirao madridsku centralističku politiku. 

Mnogi su igrači Barce omraženi u Madridu i Kastilji, a Pique je vjerojatno najomraženiji. Zbog svojih prokatalonskih stavova za mnoge je u Madridu bio neprijatelj broj 1. I stoga je bio još popularniji u Kataloniji.

U Madridu su ga mnogi napadali kada je igrao za Španjolsku, tvrdili su da je licemjer jer igra za zemlju koju zapravo ne voli, a još više su ga napadali kada je 2018. najavio da više neće igrati za La Roju.

Madridski neprijatelj broj 1

Oko njega su se konstantno plele kontroverze. Često intrigantan, ponekad i proturječan. Obljubljen i omražen u isto vrijeme. Kao malo tko nije se libio izreći svoje mišljenje i kritizirati nogometne šefove i sudačku organizaciju u Španjolskoj. Nerijetko ih je optuživao za pristranost. Aluzija na Real Madrid više je nego jasna.

Zbog svega izrečenog dugo je bio ponajveći ljubimac navijača Barce, no u zadnje vrijeme pao je u nemilost zbog stvari koje smo naveli. U stilu svoje proturječnosti postao je Barcin razmetni sin. 

Nema sumnje da će mu navijači Barce sve brzo zaboraviti i da će u subotu biti ispraćen s ovacijama. Ipak je održao riječ i odrekao se sigurnih milijuna kada je uvidio da je vrijeme za mlađe. Nije htio sisati do kraja, a mogao je. Imao je čvrst i bogat ugovor i odrekao ga se. U svijetu bezobzirnog profesionalizma, takav potez rijetki povlače.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider