Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"čini se nestvarno"

Lukina filmska priča počela je na kršu i hotelskom parkiralištu: "Uvijek je odskakao"

Luka Modrić pokazivao je čudesan talent još kao šestogodišnjak.

Životni put Luke Modrića

Luka Modrić oduševio je nogometni svijet u 2018. godini, što mu je u konačnici donijelo prestižne individualne nagrade UEFA-e i FIFA-e, koje su u posljednjih 10 godina između sebe dijelili Cristiano Ronaldo i Lionel Messi. Luka je u ponedjeljak proglašen najboljim igračem svijeta u izboru FIFA-e.

Na uspjeh Luke Modrića ponosni su posebice stanovnici zadarskog kraja, odakle je podrijetlom. Njegov put do samog vrha svjetskog nogometa nije bio nimalo lagan. Od djetinjstva na Velebitu, preko izbjeglištva do zadarske nogometne škole, nakon koje su njegova postignuća ušla u sportsku povijest.

Na hotelskom parkiralištu pokazao talent

Modriće je pomela bura baš kao što im je najpoznatiji stanovnik sinoć pomeo konkurenciju. Kod susjeda i rodbine lavina emocija i ponosa.

"Ushićena sam! I drago mi je zbog njega i njegovih roditelja jer znam što su sve prošli. I sad sam se naježila, da vam iskreno kažem jer naš je, rođak je, neka se čuje, neka se čuje prezime naše", govorila je rođakinja Danka Modrić.

Prezime Modrić čulo se u cijelome svijetu. A tko je od njih mogao uopće slutiti da će maleni pastir s Velebita dospjeti na svjetske naslovnice.

Luka Modrić proveo je svoje prve godine života u djedovoj kući, a na obroncima na kojima je kao dječak čuvao koze, danas stoje oznake minskih polja. Od rata je Luka s obitelji pobjegao u izbjeglištvo u Zadar i nekoliko godina stanovao u hotelu. Vještinu i lakoću s kojom je kao 6-godišnjak baratao loptom na hotelskom parkiralištu - odmah su uočili svi.

"Luka je bio krasno dijete, ali kad bi uzeo loptu, bio je pakleni. I dogodi se, naravno, da lopta otiđe u prozor i razbije staklo. Kad sam vidio da je on zapravo talentiran nogometaš, kako sam istovremeno bio i v.d. direktora NK Zadar, imao sam mogućnost da ga lakše tamo povedem", ispričao je Slavko Pernar, bivši direktor hotela i NK Zadra.

Uvijek je odskakao od ostalih

I tada počinje priča zvana uspjeh. U zadarskoj nogometnoj školi, Miodrag Paunović bio je jedan od prvih Lukinih trenera.

"On je pokazivao kao dijete taj svoj supertalenat. Sva djeca s tog zadarskog područja su došla u Zadar, tu su trenirali, bilo je 250 djece koje sam ja vodio. On je odskakao od svih", pričao je Miodrag Paunović, jedan od prvih trenera Luke Modrića.

Pod Paunovićevim mentorstvom, Luka je trenirao u generaciji s njegovim sinom Danilom, koji tada nije ni slutio da će prijatelja i suigrača sa zadarskih Stanova jednog dana gledati na najprestižnijem svjetskom izboru.

"Gledao sam i stvarno vam ne mogu opisati koji je to osjećaj. Znaš da si igrao s njime, da si proveo djetinjstvo s njime i sve smo zajedno prošli. Kada ga vidiš na televiziji s tim zvijezdama, to je stvarno fenomenalno", rekao je iskreno Danilo Paunović.

Luka je zvijezda i u svojoj školi, gdje se ne prestaju hvaliti uspjehom svoga učenika.

"Samozatajan, skroman, vrijedan, ali se najviše isticao na satu tjelesnog odgoja. Očekivano", rekla je njegova bivša razrednica Anita Mustać.

A neočekivana je jedino njegova, gotovo filmska životna priča: o nogometnom velikanu koji je do svjetskog glamura stigao s pustog velebitskog krša.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider