Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
odgoda do daljnjega

Luki Modriću odbijena nagodba zbog još jedne utaje poreza?

Luka Modrić davao je u utorak iskaz vezan za jednu od navodno dvije porezne prijave.

Luka Modrić na sudu u Španjolskoj (Dnevnik.hr)

Nakon što se u utorak u pratnji supruge i odvjetnika Luka Modrić pojavio na sudu u Madridu, prašina se ne sliježe oko njegova slučaja utaje poreza. Modrićevi su na sudu u Madridu davali iskaz zbog optužbi za jednu od navodno dvije porezne prijevare.

Optužnica protiv Modrića i njegove supruge podignuta je koncem prošle godine. Modrić je nakon prelaska iz Tottenhama u Real Madrid 2012. u Luksemburgu osnovao tvrtku Ivano S.a.r.l. na koju je prenio komercijalna prava na korištenje svog imena u marketinške svrhe i tako izbjegao plaćanje poreza po stopi od 30 posto tijekom 2013. i 2014. godine, a španjolski poreznici optužili su ga da je sa suprugom Vanjom prevario poreznu upravu za najmanje 870.728 eura.

Drugi dio istrage vezan je za navodne račune u Velikoj Britaniji, točnije otoku Manu. Istražni sudac odlučio je nastaviti istragu, jer bi se iznos utajenog poreza mogao povećati zbog sumnje na moguće postojanje Modrićevih računa na spomenutom otoku Manu. Riječ je o britanskom teritoriju poznatom po niskim porezima i nepostojanju poreza na dobit. Nije jasno kada je taj račun nastao i je li povezan s njegovim slučajem u Španjolskoj.

Španjolski list El Mundo u utorak je objavio informaciju po kojoj je Luka Modrić priznao krivnju i u znak dobre volje i brzog rješavanja slučaja uplatio milijun eura na račun porezne uprave. Međutim, to je navodno stopirano dok god traje istraga na otoku Manu. Tek kada britanske vlasti dovrše svoju istragu i obave razgovor sa sucem, razgovor o nagodbi može biti aktualiziran.

Podsjetimo, za Modrićeve račune u Luksemburgu (i otoku Man) saznalo se kada su objavljeni dokumenti Football Leaksa. Modrićev madridski odvjetnik, koji brani i Cristiana Ronalda, cijeli slučaj jučer nije želio komentirati, baš kao ni u utorak ispred suda.

Modrić je jedan od nekoliko bivših i sadašnjih igrača Real Madrida protiv kojih je podignuta optužnica. Njegov suigrač, lijevi bek Real Madrida Marcelo (29), priznao je nedavno na sudu utaju gotovo 500.000 eura poreza te se obvezao uplatiti navedeni iznos. No to nije kraj sudbenog postupka za Marcela, kojeg sad čeka i veća novčana kazna zbog porezne prijevare.

Podsjetimo, Luka Modrić pod povećalom je i hrvatskog tužiteljstva. U Osijeku je protiv njega pokrenuta istraga. Tereti se za lažno svjedočenje na suđenju Zdravku Mamiću i ostalima. USKOK-u je, tvrde, govorio jedno, a na sudu promijenio iskaz. Tužiteljstvo tek treba prikupiti i dokaze da je Modrić lagao, a onda bi ga i u Hrvatskoj mogla dočekati optužnica.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider