Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
postoji još jedan račun?

Ekskluzivna snimka Modrića i supruge na španjolskom sudu: Nagodbe ipak još nema, istraga se nastavlja

Luka Modrić i supruga izašli su pred suca u Madridu povodom optužbi za poreznu prijevaru.

Galerija Luka Modrić i supruga na sudu u Španjolskoj (Dnevnik.hr) Luka Modrić na sudu u Španjolskoj (Dnevnik.hr) Luka Modrić na sudu u Španjolskoj (Dnevnik.hr) +1 Luka Modrić na sudu u Španjolskoj (Dnevnik.hr)

Luka Modrić pojavio se danas oko podne u pratnji supruge i odvjetnika na sudu u Madridu, ali nije htio davati izjave za španjolske i hrvatske medije. Modrićevi su na sudu davali iskaz zbog optužbi za poreznu prijevaru.

Optužnica protiv Modrića i njegove supruge podignuta je koncem prošle godine. Modrić je nakon prelaska iz Tottenhama u Real Madrid 2012. u Luksemburgu osnovao tvrtku Ivano S.a.r.l. na koju je prenio komercijalna prava na korištenje svog imena u marketinške svrhe i tako izbjegao plaćanje poreza po stopi od 30 posto tijekom 2013. i 2014. godine, a španjolski poreznici optužili su ga da je sa suprugom Vanjom prevario poreznu upravu za najmanje 870.728 eura.

Drugi dio istrage vezan za navodne račune u Velikoj Britaniji

Neslužbeno saznajemo kako je istražni sudac odlučio nastaviti istragu jer bi se iznos utajenog poreza mogao povećati zbog sumnje na moguće postojanje Modrićevih računa na Isle of Manu, britanskom teritoriju poznatom po niskim porezima i nepostojanju poreza na dobit. No nije jasno kada je taj račun nastao i je li povezan s njegovim slučajem u Španjolskoj.

Španjolski list El Mundo jutros je objavio informaciju po kojoj je Luka Modrić priznao krivnju. Isti izvor navodi kako je hrvatski nogometaš uplatio skoro milijun eura na račun porezne uprave kako bi izbjegao moguću kaznu zatvora te pokazao dobru volju da se cijela stvar riješi. Radi se o cifri za koju se tereti da je oštetio španjolsku državu plus kamate.

Nagodba će pričekati kraj istrage

No neslužbeno saznajemo kako zasad nema obavijesti o toj uplati, a Državno odvjetništvoa sudac još nije odlučilo nagoditi se s Modrićevima dok ne bude gotov drugi dio istrage koji se odnosi na spomenute račune na otoku Man u Irskom moru.

Oni su se na sudu očitovali tek o prvom dijelu istrage, a čeka ih još jedno saslušanje kod suca kada istraga bude završena.

Podsjetimo, za Modrićeve račune u Luksemburgu (i otoku Man) se saznalo kada su objavljeni dokumenti Football Leaksa. Modrićev madridski odvjetnik, koji brani i Cristiana Ronalda, cijeli slučaj jučer nije želio komentirati, baš kao ni danas ispred suda.

Modrić je jedan od nekoliko bivših i sadašnjih igrača Real Madrida protiv kojih je podignuta optužnica. Njegov suigrač, lijevi bek Real Madrida Marcelo (29), priznao je nedavno na sudu utaju gotovo 500.000 eura poreza te se obvezao uplatiti navedeni iznos. No to nije kraj sudbenog postupka za Marcela kojeg sad čeka i veća novčana kazna zbog porezne prijevare.

Podsjetimo, Luka Modrić pod povećalom je i hrvatskog tužiteljstva. U Osijeku je protiv njega pokrenuta istraga. Tereti ga se za lažno svjedočenje na suđenju Zdravku Mamiću i ostalima. USKOK-u je, tvrde, govorio jedno, a na sudu promijenio iskaz. Tužiteljstvo tek treba prikupiti i dokaze da je Modrić lagao, a onda bi ga i u Hrvatskoj mogla dočekati optužnica.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider