Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Cifre od kojih boli glava

Ludnica u Parizu: PSG u sedam minuta prodao 150 tisuća Messijevih dresova, zaradit će abnormalno puno

Ogroman iznos slit će se u PSG-ovu blagajnu, navijači sa svih strana svijeta požurili su kupiti primjerak najtraženijeg svjetskog dresa u ovom trenutku.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dolazak Lionela Messija bacio je navijače PSG-a u trans, izazvavši neviđenu navalu u službenim klupskim dućanima, kao i na webshopu.

Znajući da će, nakon što objave da su potpisali ugovor s Messijem, nastati velika pomama za njegovim dresom, u PSG-u su pripremili 150 tisuća dresova, računajući da će to biti dovoljno makar za prvi nalet euforičnih navijača. Međutim, prevarili su se – cijeli kontigent Messijevih dresova s brojem 30 razgrabljen je za samo sedam minuta!

Bit će to značajan priljev novca za klub kojem novca ne nedostaje, ali bi od prodaje dresova i drugih marketinških aktivnosti mogao namaknuti solidan udio u Messijevoj godišnjoj plaći.

Podsjećamo, Argentinac je potpisao ugovor na dvije plus jednu godinu. Samo za potpis PSG mu je dao 25 milijuna eura, a godišnje će zarađivati 35 milijuna eura netto.

gol expired Nevjerica u PSG-u: Mbappe ne želi igrati s Messijem, zatražio da ga prodaju! divider

Što se dresova tiče, situacija je sljedeća: onaj s natpisom Messi i brojem 30 košta 158 eura. PSG-ov tehnički sponzor je Nike s kojim imaju potpisan ugovor do 2032. godine, a za ovu sezonu dres im radi Jordan Brand (tvrtka pod okriljem Nikea).

Američka kompanija Parižanima na temelju sponzorstva godišnje plaća 80 milijuna eura plus PSG, jasno, ima postotak od svakog prodanog dresa, bez obzira o kojem se igraču radi.

Svi sretni i zadovoljni: Messi, PSG i Nike

Koliki je taj postotak u ovom slučaju, nemoguće je precizno odrediti jer je to stvar poslovne tajne između PSG-a i Nikea, ali obično se ti postoci kreću oko 15, 20 do 25 posto. Ukoliko se ovdje radi o 20 posto, to bi značilo da od svakog prodanog dresa s Messijevim prezimenom i brojem PSG-u ide nešto iznad 31 eura. Pomnožimo tih 31 eura s onih 150 tisuća koliko ih je prodano u samo sedam minuta i dobit ćemo iznos od 4.650.000 eura.

A tek je počelo…

Budući da će PSG Messija godišnje brutto plaćati oko 70 milijuna eura (polovica ide državi na ime poreza, polovica Messiju na račun), a uz pretpostavku da klubu ide taj 31 euro od svakog prodanog dresa, bit će potrebno prodati dva milijuna i 258 tisuća dresova u prvoj godini kako bi u potpunosti pokrili iznos prve godine Messijeva boravka u Parizu. To ne da zvuči nemoguće nego upravo suprotno, prilično je izvjesno da će se dogoditi...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider