Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Loše poluvrijeme Dinamove obrane, Petkovića i trenera: Bjelica i Modri sve mogu popraviti u grotlu Maksimira

Modri su u Plzenu odigrali dva potpuno različita poluvremena; u prvom su igrali dobro, a drugom su previše griješili i nisu reagirali kako treba na Viktorijinu promjenu taktike ...

Kad je Dani Olmo elegantno poput Lionela Messija zabio za vodstvo Dinama protiv Viktorije krajem prvog poluvremena, jamačno su mnogi pomislili: „Ovo će biti šetnja“.

Mnogi su počeli gledati prema osmini finala i koga bi najradije za protivnika. Nećemo se lagati, i naš je dojam, barem na trenutak, bio sličan. Tako su rezonirale i kladionice.

Viktoria Plzen preokretom slavila protiv Dinama: Dva gola zabio stoper koji nije trebao ni igrati! Viktoria Plzen - Dinamo (GOL.hr)

Koeficijent na „okret“ Viktorije kretao se između 11 i 14, kako u kojoj kladionici, a na pobjedu Dinama oko 1,40. Prema procjenama kladionica, a i mišljenju mnogih koji su gledali utakmicu, Dinamo je već jednom nogom bio u sljedećem krugu.

Nisu kladionice tako favorizirale Dinamo samo zato što je poveo nego još više zbog toga što su Modri do tada doista dobro igrali i izgledali kao osjetno bolja momčad.

Preokret u drugom poluvremenu

A onda u drugom dijelu potpuni preokret, i u rezultatu i u igri. Pravi šok za navijače Dinama i nove sumnje. Nogomet je po tko zna koji puta iskazao svoju ćudljivu narav. Taman kad pomislite, to je to, sve krene naopako. Viktoria je zaigrala odlučnije i puno ofenzivnije,

Česi su odustali od „flastera“ na Olmu, Pavel Vrba napravio je ključnu zamjenu, uveo je Romana Prochazku, pustio je svoje veznjake s „lanca“, pa čak je i stoperima naložio da krenu naprijed i pokušaju preokrenuti utakmicu.

Plan mu je uspio jednim dijelom zbog toga što njegovi igrači imaju kvalitetu i očigledno iskustvo igranja ovakvih utakmica, tu nema sumnje, a drugim jer su Modri drastično pali, izgubili su koncentraciju i počeli su kardinalno griješiti.

Pernica "slučajni junak"

Dakako da je tomu najveći razlog pritisak protivnika, a možda i mala ležernost, opuštanje ili manjak snage. Teško je reći što je točno sve posrijedi, ali činjenica jest da je kod obaju golova Dinamova obrana tako loše reagirala da čak ni obrambenom igraču Pernici nije bilo teško zabiti.

Hoće li Dinamo na Maksimiru preokrenuti rezultat i proći češki Plzen?

Ukupno glasova:

Kako to zna u nogometu biti, Ludek Pernica zaigrao je „ludo“ i prometnuo se u, uvjetno rečeno, slučajnog junaka. Naime, da se nije ozlijedio standardni stoper Lukaš Hejda u prošlom kolu češke lige, Pernica bi vjerojatno bio na klupi i tko zna kako bi se utakmica razvijala.

Olmo pokazao klasu, ali i neiskustvo

Pernica je postao junak, a nakon vodećeg gola Dinama već smo zašiljili olovku i taj smo epitet namjeravali podariti mladom Španjolcu u redovima hrvatskog prvaka. Olmo je s osobnim čuvarom na leđima, nerijetko markiran dvojicom, pa čak i trojicom, špartao terenom i kao rukom razigravao svoje suigrače.

Bruno Petković bio mu je odmah uz bok, napadač Dinama sjajno je asistirao Olmu za pogodak, ali imao je još nekoliko dobrih proigravanja i solidnih pokušaja da ugrozi češka vrata.

Sve je u prvom poluvremenu izgledalo tako glatko i pitko da je posve logično bilo pomisliti kako Dinamo ovo mora proći. Međutim, u drugom dijelu uslijedio je teško shvatljiv pad Modrih, Viktoria je uskrsnula iz pepela poput Feniksa.

Dva potpuno različita poluvremena koja su podsjetila na stare boljke. Kao da se vratio stari Dinamov sindrom, strah se uvukao u kosti Modrima, jedna pogreška vukla je drugu, igra se u potpunosti raspala. Olmo je pokazao klasu u prvom dijelu, ali i neiskustvo u drugom kada mu je malo toga polazilo za nogom.

Petković tragičar, Bjelica zakasnio

Sve što je napravio u prvom dijelu, Petković je pokvario u drugom. On je na neki način simbol Dinamova zaokreta od 180 stupnjeva u negativnom smjeru. Kobno je pogriješio u predaji lopte na sredini terena prije izjednačujućeg gola, a kod drugog je zaspao i nije do kraja ispratio strijelca Pernicu na drugoj vratnici.

Modri su se vjerojatno nesvjesno povukli, vjerujemo da im Nenad Bjelica nije tako naredio, ali stječe se dojam da je trener Dinama zakasnio s reakcijom, jer Česi su rano promijenili taktiku, a Modri se nisu dobro prilagodili i pokušali odgovoriti. Kasnije je voda ušla u uši, što nije bilo teško predvidjeti, a čini se da je nestalo i snage, kao da Modri nisu mogli više pratiti ritam Čeha, lako je mogao pasti i treći gol. Baš zato je trener trebao prije vući poteze. Događa se u nogometu, i igrači i Bjelica imaju pravo na jedno lošije poluvrijeme.

Kako god, nema mjesta panici, minimalan poraz s postignutim golom vrlo je aktivan rezultat za uzvrat. Nećemo se opet opeći i reći da je Dinamo vidljivo bolja momčad od Viktorije, ali i dalje ima vrlo dobre šanse za prolaz dalje.

Podrška krcatog Maksimira

Neće biti lako u uzvratu, vidi se da su Česi iskusni, povijest kazuje da znaju igrati na rezultat, sada uz prednost u golovima imaju i psihološku prednost jer su se vratili iz teške situacije, dok Modrima neće biti jednostavno izbaciti iz glave što su propustili. Iako je moglo i trebalo bolje završiti, Dinamo je ipak polučio dobar rezultat u Plzenu.

Modri ne smiju plakati za propuštenim, to je proliveno mlijeko, ali moraju izvući prave pouke. Moraju podići glave i pokazati karakter koji ih je krasio kroz cijeli prvi dio sezone. Dinamo će u uzvratu imati podršku krcatog Maksimira, huk s tribina mogao bi prevagnuti.

Modri moraju podići koncentraciju, igrati hrabro i pokušati kapitalizirati prednost domaćeg terena. Dinamo je propustio lijepu šansu u Plzenu, ali još uvijek ništa nije prokockano, sve se da nadoknaditi u Zagrebu. Viktoria nije bauk, Dinamo je može proći.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider