Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ugled kluba na kocki

Kloppova sezona istine: Rekordni transferi za iskorak koji dugo sanjaju

Dugo i neizvjesno ljeto je pred Liverpoolom - mogu li pobijediti izravne rivale i napokon privući velika pojačanja?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jürgen Klopp dočekan je 2015. kao spasitelj Liverpoola, velikana koji je već dugo bliže sredini nego vrhu tablice. Brojni navijački puk Redsa dočekao je karizmatičnog Nijemca kao trenera koji će prekinuti sušu trofeja i na Anfield donijeti onaj koji se najviše očekuje – naslov engleskog prvaka koji čekaju dugih 27 godina.

Međutim, nakon gotovo dvije sezone Kloppova mandata zadnji trofej Liverpoola i dalje je Liga kup iz 2012. godine, a prije njega Redsi su podigli FA Cup i Community Shield sada već davne 2006. godine.

Klopp statistički nije napravio znatan napredak u odnosu na svog prethodnika Brendana Rodgersa, ali ipak ostaje dojam napretka. Klub je pod njegovim vodstvom ''živnuo'' i opet postao momčad o kojoj se priča, a početkom ove sezone činilo se da je momčad napokon sposobna osvojiti taj naslov koji čekaju već gotovo tri desetljeća.

Spremaju se rekordni transferi

Međutim, Liverpool je upao u krizu i snovi o naslovu ugašeni su puno prije raspleta sezone, a kao glavni problem, pored poslovično porozne obrane i lošeg učinka protiv slabijih momčadi, nametnuo se nedovoljno širok kadar.

Odlazak Manea na Afrički kup nacija i ozljeda Coutinha bili su teški udarci za Liverpool, a poziciju lijevog beka cijele je sezone krpao James Milner. Liverpool sljedeće sezone čekaju i europski izazovi zbog čega će biti vrlo prometno na Anfieldu; u ljetnom prijelaznom roku priprema se velika tržišna ofenziva kako bi se napokon stvorila momčad koja može do trofeja, a očekuju se i novi rekordni transferi.

Aktualni rekord, prema Transfermarktu, drži Christian Benteke čiji je prelazak iz Aston Ville koštao 46,5 milijuna eura. Prvi koji bi ga mogao srušiti je Virgil Van Dijk, 25-godišnji nizozemski stoper Southamptona koji bi trebao napokon zaustaviti curenje u obrani. Njegova se potencijalna odšteta procjenjuje na 62 milijuna eura čime bi postao najskuplji obrambeni igrač ikad uz Davida Luiza, a glavni konkurent Liverpoolu je Chelsea.

Isti iznos Liverpool će morati izdvojiti i za Nabyja Keitu, sjajnog 22-godišnjeg veznjaka bundesligaške senzacije RB Leipziga. Gvinejac je velika Kloppova želja, ali iz Leipziga su poručili da samo ponude iznad 60 milijuna eura dolaze u obzir. Osim njega, Kloppove želje su njegovi suigrači Emil Forsberg, 25-godišnji švedski ofenzivni vezni i Timo Werner, 21-godišnji njemački napadač.

Pred Liverpoolom je dugo i neizvjesno ljeto

Leipzigov bi trojac bio sjajan dodatak Liverpoolu – radi se o mladim i potentnim igračima koji bi se lako uklopili u Kloppov sistem. Međutim, Leipzig je najavio da ne planira rasprodati momčad koja je izborila Ligu prvaka, a čini se da se ni samim igračima ne žuri iz kontroverznog njemačkog kluba.

Liverpool bi se stoga lako mogao naći u problemima, a pogotovo ako izgube i u utrci za Van Dijka. Na kocki je puno više od samih pojačanja – radi se i o ugledu kluba koji napokon mora privući veliko ljetno pojačanje i pokazati da je dio europske elite.

Osim velikih pojačanja, Liverpool je favorit za dovođenje jednog mladog talenta i jednog mladog, ali već iskusnog igrača. Na meti Redsa je 17-godišnji lijevi bek Fulhama Ryan Sessegnon za kojeg će morati ''zaratiti'' s Tottenhamom, a iz redova njihovih velikih rivala Arsenala očekuje se dolazak Alexa Oxladea-Chamberlaina, svestranog 23-godišnjaka koji već ima sedam seniorskih sezona u nogama.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider