Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
u potpunosti zasluženo

Lewandowski proglašen najboljim igračem svijeta, Klopp najbolji trener, Sonu nagrada Puškaš

Robert Lewandowski proglašen je najboljim nogometašem za 2020. godinu u izboru FIFA-e.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Poljski napadač Robert Lewandowski (32) proglašen je najboljim nogometašem svijeta za 2020. godinu u izboru Međunaodne nogometne federacije (FIFA).

Glasovali su izbornici i kapetani reprezentacija, novinari, te navijači, a Lewandowski je slavio ispred Cristiana Ronalda i Lionela Messija.

Međunarodna nogometna federacija nagradu za najboljeg nogometaša svijeta dijeli od 1991. godine, a prvi dobitnik je bio Nijemac Lothar Matthaus.

Od 2010. do 2015. godine nagradu je dodjeljivala u suradnji s France Footballom koji najboljem nogometašu svijeta daje Zlatnu loptu. Međutim, prije pet godina FIFA i Francuzi odlučili su se razići.

Podsjetimo nagradu "The Best" prije dvije godine dobio je kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić.

Svečana dodjela nagrada održana je kao virtualni događaj iz doma FIFA-e u Zurichu, a program su vodili ugledna engleska sportska novinarka Reshmin Chowdhury, te legendarni nizozemski nogometaš Ruud Gullit.

Božićno izdanje Lucky Puncha Božićni Lucky Punch: Najbolje borbe i nokauti u 2020., Hrvat u borbi za naslov i jedno veliko iznenađenje divider

Premda su mu konkurenti bila dvojica najboljih igrača 21. stoljeća, poljski napadač je sasvim zasluženo slavio. Lewandowski je s Bavarcima osvojio praktički sve i bio najbolji strijelac Bundeslige i Lige prvaka

U sezoni 2019/2020 Lewandowski je u dresu Bayerna odigrao 47 utakmica u kojima je postigao 55 pogodaka i upisao 10 asistencija te je bio ključni igrač Bavaraca u pohodu na osvajanje Bundeslige, Kupa Njemačke i Lige prvaka.

Za reprezentaciju Poljske je u 2019. i 2020. godini odigrao 14 utakmica u kojima je postigao osam pogodaka.

Najboljom nogometašicom proglašena je Engleskinja Lucy Bronze (Manchester City), a u konkurenciji su bile i Dankinja Pernille Harder i Francuskinja Wendie Renard.

Za najboljeg trenera izabran je strateg Liverpoola Jurgen Klopp ispred Hansija Flicka (Bayern) i Marcela Bielse (Leeds).

Naslov najboljeg vratara dobio je Nijemac Manuel Neuer koji je predvodio Bayern do naslova europskog i njemačkog prvaka, dok je kod djevojaka slavila vratarka Lyona Sarah Bouhaddi.

Nagradu “Ferenc Puskas” za strijelca najljepšeg gola dobio je krilni napadač Tottenhama Son Hyong Min.

Dobitnik FIFA-ine nagrade Fair Play Mattia Agnese.

U najboljoj momčadi godine su Alisson Becker - Trent Alexander-Arnold, Sergio Ramos, Virgil van Dijk, Alphonso Davies - Kevin de Bruyne, Thiago Alcantara, Joshua Kimmich - Lionel Messi, Robert Lewandowski i Cristiano Ronaldo

gol expired Navijači razapinju Lovrena nakon spektakularnog autogola o kojem bruji nogometni svijet divider

DOBITNICI

Najbolji nogometaš: Robert Lewandoski (Polj / Bayern)

Najbolja nogometašica: Lucy Bronze (Eng / Manchester City)

Najbolji trener: Jurgen Klopp (Njem / Liverpool)

Najbolja trenerica: Sarina Wiegman (Niz / reprezentacija Nizozemske)

Najbolji golman: Manuel Neuer (Njem / Bayern)

Najbolja vratarka: Sarah Bouhaddi (Fra / Lyon)

Najljepši gol: Son Hyong Min (JKor / Tottenham)

Nagrada za fair play: Mattia Agnese

Nagrada za navijača: Marivaldo Francisco da Silva (Bra)

Najbolja momčad: Alisson Becker - Trent Alexander-Arnold, Sergio Ramos, Virgil van Dijk, Alphonso Davies - Kevin de Bruyne, Thiago Alcantara, Joshua Kimmich - Lionel Messi, Robert Lewandowski, Cristiano Ronaldo

Najbolja ekipa: Christiane Endler - Lucy Bronze, Wendie Renard, Millie Bright, Delphine Cascarino - Barbara Bonansea, Veronica Boquete, Megan Rapinoe - Pernille Harder, Vivianne Miedema, Tobin Heath

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider