Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Uzdrmani divovi

Real i Barca ulaze u bespoštednu bitku: Rat za skupocjenu zvijezdu koja rješava sve probleme

Real i Barcelona izlazak iz krize u pravilu traže samo na jedan način – najavom kupovina velikih zvijezda...

Real - Barcelona (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Kada momčadima ne ide na travnjaku ili ih potresaju institucionalne afere, čelnici Real Madrida i Barcelone izlazak iz krize u pravilu traže samo na jedan način – najavom kupovina velikih zvijezda. Na taj način najbolje se skreće pažnja javnosti, amortiziraju medijske kritike i bijes navijača.

Nakon što se Barceloni još uvijek nije stišala posljednja afera, odnosno sukob uprave kluba i svlačionice zbog angažiranja PR agencije i kritiziranja igrača na društvenim mrežama te nakon što je Real sinoć izgubio od Manchester Cityja i nastavio niz negativnih rezultata, odjednom se u španjolskim medijima pojavila priča o tome da veliki rivali uskoro kreću u veliki obračun oko napadača Intera Lautara Martineza.

gol expired Izbornik Bišćan otvoreno za GOL.hr o Bajamichu: Otkrio tko su novi igrači koje će zvati i što će biti s Brekalom divider

Poslije El Clasica koji se igra u nedjelju u Madridu Real i Barcelona navodno će se okrenuti užurbanim pregovorima s argentinskim napadačem. Martinezu istječe ugovor s Interom u ljeto 2023., no Argentinac u ugovoru ima ugrađenu otkupnu klauzulu koja iznosi 111 milijuna eura.

To i nije tako velika cifra jer se radi o mladom igraču (22) kojeg bi mnogi željeli vidjeti u svojim redovima te s obzirom na na tržišna kretanja. Nije li Barcelona u razmaku od nekoliko mjeseci iskrcala za Phillipea Coutinha i Ousmanea Demebelea ukupno oko 300 milijuna eura, a kako stvari stoje, čini se da je promašila s obojicom. Coutinho je u međuvremenu otišao na posudbu u Bayern, a Dembele se opet ozlijedio. Otkako je došao u Barcelonu, Francuz je više proboravio na bolničkom krevetu nego na travnjaku.

gol expired Statistika ubija Ronalda: Podatak koji otkriva nevjerojatnu sebičnost divider

Upravo je taj poslovni debakl doveo Barcelonu u takve financijske neprilike da nije imala dovoljna novca za kupovinu zvučnijih pojačanja u zimskom prijelaznom roku, nakon što se ozlijedio prvi napadač Luis Suarez. Štoviše, Barcelona je prodala Carlesa Pereza Romi, a kako se potom Dembele ozlijedio, nasilu je kupila Martina Braithwaitea jer je ostala na samo tri klasična napadača. Budući da su kupovali izvan zimskog prijelaznog roka, Katalonci jednostavno nisu imali drugog izbora, morali su dovesti igrača koji im je bio dostupan.

Osim financijskih problema, Barcelonu su cijelu zimu potresali unutrašnji sukobi. Najprije onaj koji se dogodio između predvodnika svlačionice Lionela Messija i sportskog direktora Erica Abidala, a potom i sukob na relaciji svlačionica – predsjednik Josep Maria Bartomeu.

gol expired Bivša djevojka zvijezdu Man Cityja varala sa suigračem iz reprezentacije: Dočekao je osvetu na velikoj sceni divider

S druge strane, Real je u krizi igre i rezultata, na tom polju ima velikih problema, no u financijskom i institucionalnom smislu ima puno stabilniju situaciju. Florentino Perez barem zasad sve drži pod kontrolom. Zbog toga se može zaključiti da su Madriđani u prednosti što se tiče utrke za argentinskim napadačem. Real mu u ovom trenutku vjerojatno može ponuditi bolje financijske uvjete nego Barcelona. Puno toga govori da da bi Martinez mogao naljeto osvanuti na Santiago Bernabeu.

I ova je sezona pokazala da Real treba nasušno treba učinkovitog napadača. Srpski napadač Luka Jović nije opravdao očekivanja, a Vinicius i Rodrygo još su premladi i ne djeluju kao klasični centarfori, dok je Karim Benzema ušao u godine, a nikada i nije bio tipični centarfor.

gol expired Španjolci pokopali Real: "Jeziva inercija, Manchester City spustio ih je u realnost" divider

Ukratko, Real traži igrača koji bi se barem približio golgeterskim brojkama Cristiana Ronalda. Madriđani su navodno ocijenili da je Martinez najpogodnije rješenje za taj problem. Argentinac je u Interu osim tehničkih sposobnosti pokazao da ima i nos za gol. Uz to je prilično je mlad, što umnogome povećava isplativost ulaganja.

U Barceloni se nadaju da bi presudni utjecaj na Martineza mogao imati Lionel Messi. Iako je Martinez Argentinac i sigurno jako cijeni Messija, teško je očekivati da bi zbog toga prije izabrao Barcelonu. I u nekim drugim slučajevima pokazalo se da su to nerealna očekivanja. U većini slučajeva u nogometu presudnu ulogu odigra miris novca. Tek u slučaju da Barca ponudi približno koliko i Real, Messijev utjecaj mogao bi odigrati važniju ulogu. Osim toga, Messi je ne jednom podcrtao da podržava povratak Neymara u Barcelonu. Teško da Barca može dovesti i Neymara i Martineza. S druge strane, Real teško može do Kyliana Mbappea, Martinez mu je puno dostupniji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider