Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
tko su nove zvijezde?

La Masia ne umire, a ovo je dokaz: Barcelona osvojila juniorsku Ligu prvaka!

Da Barcina škola nogometa i dalje uspješno proizvodi dobre nogometaše, dokazuje osvajanje Lige prvaka.

Galerija Juniori Barcelone prvaci Europe (Ma Masia Twitter) Juniori Barcelone prvaci Europe (Ma Masia Twitter) Juniori Barcelone prvaci Europe (Ma Masia Twitter) Juniori Barcelone prvaci Europe (Ma Masia Twitter)

Nogometaši Barcelone pobjednici su petog izdanja juniorske Lige prvaka nakon što su u finalnom susretu u Nyonu pobijedili Chelsea 3-0 (1-0).

Najbolji igrač utakmice bio je dvostruki strijelac Alejandro Marques koji je postigao pogodak u svakom poluvremenu (33, 52), a među strijelce se upisao i Abel Ruiz (90+2).

Igrači Chelseaja dvaput su gađali okvir suparničkog gola, i to oba puta iz slobodnih udaraca. Callum Hudson-Odoi u 61. minuti, a Charlie Brown u 83. minuti.

Mladi nogometaši Barcelone na putu su do naslova prvaka u skupini upisali pet pobjeda i remi (Juventus 1-0, 1-0, Sporting 1-0, 1-1, Olympiacos 5-0, 3-0), a potom u fazi na ispadanje dobili PSG (1-0), Atletico Madrid (2-0), Manchester City (5-4) i u finalu londonske 'Bluese' Chelsea (3-0).

Barceloni je to druga titula nakon što je slavila u premijernom izdanju juniorske Lige prvaka 2014. godine, dva naslova ima i Chelsea (2015, 2016), a jednom je slavio RB Salzburg (2017).

La Masia prvak Europe

Titula prvaka Europe najbolji je dokaz kako poznata škola nogometa La Masia i dalje proizvodi dobre nogometaše. Prije tjedan dana na utakmici protiv Celte Barcelona je prvi puta nakon 16 godina imala prvih 11 među kojima nije bio niti jedan igrač iz vlastitog pogona.

Malo se klubova na najvećoj razini može pohvaliti takvim nizom, a on je prekinut samo zato što je Ernesto Valverde izveo kombinirani sastav bez nekih najvećih zvijezda koje su ostale na klupi radi odmora uoči finala Kupa (Barcelona pregazila Sevillu 5:0).

A tko su mlade zvijezde Barcelone koje su osvojile Ligu prvaka? Marca je izabrala petoricu koji bi juniorske uspjehe trebali nastaviti i kao seniori.

Vratar Inaki Pena ima 19 godina i trebao bi već sljedeće sezone ući u kombinacije za rezervnog vratara prve momčadi. Upravo je on izvukao svoju momčad sjajnim obranama protiv Manchester Cityja u polufinalu, a Valverde ga je već koristio na treninzima.

Desni bočni Mateu Morey umalo je napustio Barcelonu prošlog ljeta, jer je Bayern opasno zagrizao. Na kraju se 18-godišnjak s Mallorce ipak predomislio. Ima top u nogama i brz je, a Barca nema na toj poziciji igrača koji je ima ''zacementirano'' mjesto.

Na suprotnoj strani, na poziciji lijevog beka igra Juan Miranda. Ovaj je 18-godišnjak četiri godine u La Masiji i slovi kao jedan od bisera ove mlade momčadi. Nedavno je zaigrao u revijalnoj utakmici katalonskog Superkupa kada je Barca slavila protiv Espanyola.

Na lijevom krilu igra Carles Perez, rođeni Katalonac koji je već igra seniorski nogomet u Barceloni B. Taj je 20-godišnjak u debiju u seniorskom nogometu zabio hat-trick. Za njega će se sigurno još čuti.

Abel Ruiz je 18-godišnji napadač za kojeg kažu kako je zaštitni znak momčadi koja je osvojila Ligu prvaka. U finalu je zabio treći pogodak.
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider