Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
dva su razloga

La Masia "izumire"? Barcelona prvi put nakon 16 godina bez ijednog "domaćeg" igrača u početnoj postavi!

Barcelona je prekinula jedan čudesan niz u susretu 33. kola španjolske Primere.

Galerija Barcelona (Foto: AFP) Sergi Roberto i Barcelona slave pogodak za veliki preokret (Foto: AFP) Gerard Pique (Foto: AFP) +1 Andres Iniesta (Foto: AFP)

Nogometaši Barcelone preživjeli su gostovanje kod Celte u sklopu 33. kola španjolske Primere i s osvojenim bodom su stigli korak bliže naslovu prvaka. U toj je utakmici prvi put u posljednjih 16 godina Barcelona krenula u susret bez ijednog igrača koji je prošao omladinski pogon katalonskog kluba. Posljednji se put to dogodilo 6. travnja 2002. godine, kada su protiv Athletic Bilbaa istrčali Bonano, Reiziger, Christanval, Abelardo, Coco, Cocu, Rochemabck; Luis Enrique, Rivaldo, Overmars i Saviola.

Sinoć je Ernesto Valverde izveo kombiniranu momčad kako bi odmorio najvažnije igrače. Protiv Celte od prve minute zaigrali Ter Stegen, Semedo, Yerry Mina, Vermaelen, Digne, Paulinho, André Gomes, Denis Suarez, Dembélé, Alcácer i Coutinho.

Ono što upada u oči je što od tih, većinom rezervnih igrača, nijedan nije prošao omladinsku školu Barcelone. Također, iako su u prvoj momčadi sveukupno 24 igrača, svega sedam ih je iz La Masije (Piqué, Sergi Roberto, Busquets, Aleix Vidal, Iniesta, Jordi Alba i Messi).

U posljednje tri godine podosta se promijenila politika jednog od najboljih klubova na svijetu. Čak 34 igrača dovedena su u protekle tri godine, što je u prosjeku 11 igrača po sezoni. Nogometaši poput Sergija Gomeza, Mboule i Erica Garcije nisu dobili pravu priliku da se dokažu u prvoj momčadi, pa su Barcelonu zamijenili Borussijom Dortmund, Monacom, odnosno Manchester Cityjem.

Uprava Barcelone pravda se da je razlog nestanka igrača iz vlastitog pogona uzrokovan visokim zahtjevima od prve momčadi.

"U ovom dobu kada se traže isključivo trofeji nemoguće je očekivati da su igrači iz vlastitog pogona veći dio prve momadi", stoji u objašnjenju Katalonaca.

Uz to postoji i ono drugo objašnjenje, a to je da je iluzorno očekivati da se generacija u kojoj su stasali Xavi, Puyol, Iniesta, Pique, Busquets, Pedro, Messi, Xavi, i Valdes ponovno "rodi".

Unatoč prekidu niza, malo se koji klub može pohvaliti da već 16 godina u svaku utakmicu ulazi s barem jednim igračem iz svog vlastitog pogona...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider