Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Velike promjene u HNS-u: Mamiću zadan bolan udarac, Dalmacija dobiva predstavnika, a legenda Hajduka važnu funkciju

Novi predsjednik HNS-a gotovo sigurno bit će Marijan Kustić, a važnu funkciju mogao bi dobiti i Stipe Pletikosa…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ono što sam ekskluzivno najavio još krajem svibnja, danas je dobilo konačnu potvrdu. Davor Šuker napušta predsjedničku fotelju HNS-a, a Marijan Kustić bit će novi predsjednik hrvatske krovne nogometne organizacije.

To je gotova priča. Trenutačni izvršni direktor HNS-a bit će jedini kandidat na izborima koji su zakazani 29. srpnja u zagrebačkom Westinu. To govori osnovna matematika.

Nogometni savez Ličko-senjske županije danas je podržao Kustićevu kandidaturu, čime je stekao formalno pravo za početak prikupljanja još najmanje šest potpisa županijskih nogometnih saveza, koji naposljetku omogućuju službenu kandidaturu, a kako stvari stoje, Kustić će ih prikupiti najmanje 18.

Kustić jedini kandidat za novog predsjednika HNS-a

To se može zaključiti po objavljenoj fotografiji, na kojoj se Kustić nalazi okružen brojnim predsjednicima županijskih saveza. Kako se i očekivalo, među njima je i Tomislav Svetina, predsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza, koji je u prethodnima izborima bio Šukerovo službeno uporište, što jasno govori da ZNS ne namjerava nominirati Šukera, a time se Šuker ni teoretski ne može upustiti u utrku s Kustićem.

gol expired UEFA pozvala Eriksena i liječnike koji su ga spasili na finale Eura: Hoće li smjeti putovati? divider

Gotovo je sigurno da će Svetina preuzeti Kustićevu dosadašnju ulogu i postati novi izvršni direktor HNS-a. Šuker je izgubio potporu i rodnog Osijeka, odnosno Osječko-baranjskog saveza, koji mu je bio posljednja slamka spasa. Doduše, nerealna. Naime, uz Kustića je stao i šef osječkog saveza Ante Vučemilović-Šimunović, tako da je i tu sve jasno.

Kako smo i predvidjeli, brojke jasno govore da će Kustić biti jedini kandidat, a onda je jasno da će biti i novi predsjednik. Ne znam što bi se moralo dogoditi da tako ne bude.

Dalmacija dobiva predstavnika u Izvršnom odboru

Saznali smo još dvije zanimljive informacije. Jedna od njih je ta da će Splitsko-dalmatinski savez sigurno imati predstavnika u Izvršnom odboru. Tamošnji savez samostalno će izabrati predstavnika. Tko će to biti, teško je reći. Zasad nema izraženog favorita. Mnogi se pitaju hoće li to biti čovjek koji je čvršće povezan s trenutačnim vodstvom Hajduka? Čini se da to nije baš izvjesno, no pričekajmo, vidjet ćemo kako će proći glasanje.

Druga važna informacija je da HNS pregovara s bivšim uvaženim reprezentativcem i legendom Hajduka Stipom Pletikosom oko dolaska na jednu od važnijih pozicija u Savezu. Kako doznajem, pregovori su pri kraju.

gol expired Čilić i Modrić veliki favoriti za naslov u Petrinji, ali nešto se pita Mandžukića, Perišića i ekipu divider

Nije još definirano kako će se ta funkcija zvati, ali može se reći da će Pletikosa biti neka vrst koordinatora za seniorsku i mladu reprezentaciju. Prije se ta funkcija nazivala tehnički direktor reprezentacije. Zapravo, bila je slična uloga.

Pletikosa koordinator reprezentacije

Očito su u HNS-u odlučili pokazati da su otvoreni za suradnju i sa legendama hrvatskog nogometa koje drukčije misle. Podsjećamo da je Pletikosa zajedno s Mariom Stanićem, Goranom Vlaovićem i Marijom Jurićem bio u timu Darija Šimića, koji se pokušao kandidirati za predsjednika HNS-a prije četiri godine. Zalagali su se za korjenite promjene u Kući nogomet, bilo je tu i podosta teških tonova. Na kraju od toga nije bilo ništa, Šuker je uvjerljivo slavio.

Ako se Pletikosa namjerava izravno angažirati, onda je jasno da smatra kako se HNS bitno izmijenio. Da su zapuhali novi vjetrovi, govori puno toga. Čelični stisak Zdravka Mamića u međuvremenu je dramatično popustio.

Jeste li zadovoljni nastupom Hrvatske na Euru?

Ukupno glasova:

Nije da je bjegunac od hrvatskog pravosuđa izgubio baš sav utjecaj u HNS-u, još uvijek ima nekoliko svojih „zaduženih“ pijuna u igri, ali ni izbliza nije više tako moćan kao prije, kada je pukim pritiskom na dugme upravljača nametao svoje kadrove.

To više ne prolazi. Vjerojatno Pletikosino imenovanje to najbolje govori. Kako čujem, Mamić je imao neke posve druge ideje i ljude za tu funkciju. Dobro upućeni izvori u HNS-u poručuju: „No pasaran!“

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider