Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prvi kandidat za trenera

Hrvat blizu klupe trofejnog diva: Poznati po neviđenom fanatizmu i najluđem svjetskom derbiju

Hrvatski trener Krešimir Režić ozbiljno kandidira za klupu egipatskog velikana Zamaleka…

Navijači Zamaleka, velikog egipatskog kluba (Foto: Afp)

Hrvatski stručnjak Krešimir Režić (41) prvi je kandidat za novog trenera egipatskog diva Zamaleka. Tu nam je informaciju otkrio egipatski kolega Ismael Mahmoud, koji radi za niz egipatskih medija.

Mario Vušković Katastrofalne vijesti iz Njemačke: Mario Vušković dobio neočekivano dugu suspenziju zbog dopinga divider

Radi se o jednom od najvećih klubova Afrike, uz Al Ahly najtrofejniji je egipatski i afrički klub. 14 puta je bio prvak Egipta i 5 puta je osvajao afričku Ligu prvaka.

U središte svjetske pozornosti Zamalek je ušao u veljači 2015. kada se dogodila tragedija na ligaškoj utakmici s ENPP-om. Na Stadionu 30. lipanj u Kairu poginulo je 28 navijača nakon žestokih sukoba s policijom prilikom pokušaja proboja na tribine.

Krešimir Režić blizu klupe Zamaleka

Većina je stradala u stampedu nakon što je policija posegla za suzavcem kako bi rastjerala najgorljivije navijače. Slučaj je još uvijek na sudu, a egipatska vlada nakon te utakmice suspendirala je odigravanje lige i ograničila je dolazak na utakmice.

Zamalek ima višemilijunsku vojsku navijača, a među njima i ultrase poznate po gotovo neograničenom fanatizmu i huliganskom ponašanju. Nastupa na Međunarodnom stadionu u Kairu, koji prima 75 tisuća gledatelja. Nadaleko je poznat rivalitet između Zamaleka i Al Ahlyja. To je zacijelo jedan od najvatrenijih i najluđih svjetskih derbija. To je pravi rat na zelenom travnjaku i tribinama, često odigravan pred više od stotinu tisuća navijača.

Pavel Krotov Svjetski prvak iznenada umro u snu u 31. godini života divider

Zamalek je osvojio posljednja dva egipatska prvenstva, no u ovoj sezoni ne stoji dobro, tek je peti s 11 bodova zaostatka za vječnim rivalom Al Ahlyjem. Kap koja je prelila čašu strpljenja čelnika kluba bila je Liga prvaka.

Nakon što je Zamalek izgubio 2:0 u skupini afričke Lige prvaka od alžirskog Belouizdada, Portugalac Jesualdo Ferreira dobio je otkaz, a zamijenio ga je Ahmed Abdul Maksoud, koji obnaša dužnost privremenog trenera dok se ne izabere novi.

Mazzarri glavni protukandidat

Glavni Režićev protukandidat je poznati talijanski trener Walter Mazzarri, bivši trener Napolija i Intera.

Režić je trenersku karijeru započeo u omladinskom pogonu Hajduka. Godine 2017. prešao je nakratko u RNK Split, a onda je u saudijski Al Nassr, gdje je trenirao U-15 momčad. Potom se vratio u Hrvatsku i 2019. preuzeo je Croatiju Zmijavaca.

Već sljedeće godine vraća se u Saudijsku Arabiju i preuzima juniorsku momčad Damaca, a godinu poslije postaje trener prve momčadi Damaca, gdje se zadržao do početka ožujka ove godine. Režić je u Damacu ostvario učinak od 34 pobjede, 25 remija i 28 poraza, uz gol-razliku 113:109, a po utakmici je u prosjeku osvajao 1,46 bodova.

Posljednja Režićeva utakmica na klupi Damaca bila je domaći poraz od Al-Taawona (1:2). Prije toga Damac je na domaćem terenu s 0:3 poražen od Al Nassra, u susretu u kojem je hat-trick postigao Cristiano Ronaldo.

Uspjeh u Saudijskoj Arabiji

Režić je na društvenim mrežama objavio priopćenje kojim se oprostio od Damaca i njegovih navijača.

‘‘Kakvo putovanje. Krenuli smo s juniorskom momčadi i osvojili ligu, bile su to tri lijepe sezone. Preuzeli smo prvu momčad u izazovnom scenariju gdje nam nitko nije davao šansu za ostankom u ligi. Osigurali smo 10. mjesto sa sjajnim pobjedničkim nizom i iznimnim igrama, osobito u posljednje dvije utakmice te sezone protiv Al-Batina i Al-Taawona.

Naša najbolja sezona u povijesti bila je 2021/22. u kojoj smo osvojili peto mjesto. Imali smo nevjerojatan niz, izgubili tek jednu od 19 utakmica, a 313 dana bili smo bez poraza kod kuće.

Unatoč svim poteškoćama, zadržali smo mjesto u sredini ljestvice u većini sezone 2022./23., što je dobar rezultat.

Želim zahvaliti igračima i svima u klubu, osobito našim navijačima na njihovoj ljubavi i podršci. Dio mog srca uvijek će pripadati Damacu‘‘, napisao je Režić u oproštajnoj poruci.

Očito je da je Režić ostavio dobar dojam na Egipćane čim je u ozbiljnoj kombinaciji da preuzme Zamalek, čija je momčad na Transfermarktu procijenjena na 20,5 milijuna eura.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider