Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
tko ide na SP?

Kreće rasplet kvalifikacija: Drame u skupinama E i F, Prosinečki za povijest

Večeras su na rasporedu prve utakmice posljednjeg reprezentativnog okupljanja u skupinama kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Još su samo dvije utakmice ostale reprezentacijama da izbore prvo mjesto u skupini koje direktno vodi na Svjetsko prvenstvo u Rusiji ili pak drugo mjesto koje vodi u play-off, odnosno dvije utakmice nositelja i nenositelja (nositelj je bolje pozicionirana reprezentacija po FIFA-inoj ljestvici). Recimo i kako najlošije drugoplasirana reprezentacija neće vidjeti dodatne kvalifikacije.

No ovaj put će i onima koji ne mogu doći do prva dva mjesta biti važno što bolje završiti kvalifikacije. Razlog je Liga nacija, novo natjecanje UEFA-e koje kreće sljedeće jeseni i uoči kojeg će svi htjeti imati što bolju poziciju na nikad važnijoj ljestvici FIFA-e.

Prvi u odlučujuće okršaje posljednjih kola kvalifikacija ulaze skupine C, E i F. U ovoj prvoj Njemačka ima maksimalan broj bodova i treba joj večeras bod kod najvećeg konkurenta u skupini, Sjeverne Irske. Ako Nijemci izgube, imaju popravni u nedjelju na svom terenu protiv Azerbajdžana.

Sjeverna Irska sigurno je druga, ali Azerbajdžan Roberta Prosinečkog večerašnjom pobjedom na svom terenu protiv Čeha može doći do povijesnog trećeg mjesta. Osim Čeha planove im može pokvariti Norveška ako s visokom gol-razlikom pobjedi u posljednje dvije utakmice protiv San Marina i Sjeverne Irske.

Žuti se već upisao u povijest tamošnjeg nogometa jer nikad reprezentacija Azerbajdžana nije osvojila deset bodova u skupini.

SKUPINA C

18:00 Azerbajdžan – Češka
20:45 Sjeverna Irska – Njemačka
20:45 San Marino - Norveška

Nedjelja:
20:45 Češka - San Marino
20:45 Njemačka – Azerbajdžan
20:45 Norveška – Sjeverna Irska

Standings provided by Sofascore LiveScore

Ludo će biti u skupini E gdje su tri reprezentacije u igri za prvo mjesto. Poljska vodi s 19 bodova, ali za vratom im s tri boda manje pušu Danska i Crna Gora koje imaju i identičnu gol-razliku te broj postignutih golova. Utakmica odluke igra se u predzadnjem kolu, kada Crna Gora dočekuje Dansku koju je pobijedila na gostovanju u prvoj utakmici.

U slučaju nove pobjede mogu se nadati i prvom mjestu ako šokiraju Poljsku u zadnjem kolu – na taj bi se način bodovno izjednačili, a Crna Gora ima bolju gol-razliku nakon što je Poljska nastradala od Danske s 4:0. Poljaci gol-razliku mogu nadoknaditi u predzadnjem kolu u Armeniji. Ako i izgubi od Crne Gore, Danska ima još šanse – u zadnjem kolu dočekuju Rumunjsku, a ako Crna Gora izgubi od Poljske, mogu se bodovno izjednačiti s Crnogorcima i visokom pobjedom prestići ih na račun gol-razlike.

SKUPINA E

18:00 Armenija – Poljska
20:45 Crna Gora – Danska
20:45 Rumunjska – Kazahstan

Nedjelja:
18:00 Danska - Rumunjska
18:00 Kazahstan – Armenija
18:00 Poljska – Crna Gora

Standings provided by Sofascore LiveScore

U skupini F drugom se mjestu nadaju naši susjedi Slovenci. Englezima treba bod iz posljednja dva susreta da osiguraju izravni plasman u Rusiju, ali bitka će se voditi za play-off.

Slovačka je druga s 15, a Slovenija i Škotska je prate u stopu s 14 bodova. Slovačku u predzadnjem kolu čeka vruće gostovanje u Škotskoj, koja pak u zadnjem kolu putuje u Sloveniju. U najboljoj situaciji ipak su Slovaci – ako prežive gostovanje u Škotskoj, u zadnjem kolu dočekuju Maltu, dok Škoti i Slovenci, koji gostuju na Wembleyju, do kraja nemaju laganih utakmica.

SKUPINA F

20:45 Engleska – Slovenija
20:45 Malta – Litva
20:45 Škotska - Slovačka

Nedjelja:
18:00 Litva - Engleska
18:00 Slovačka - Malta
18:00 Slovenija - Škotska
 

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider