Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
zanimljiva procjena

Koliko bi danas vrijedile legende Bayerna? Čuveni bombarder skuplji od Mbappea i Neymara

Koliko bi nekadašnje nogometne zvijezde vrijedile na današnjem nogometnom tržištu? Specijalizirana stranica pozabavila se tom tematikom.

Galerija Gerd Müller i Kylian Mbappe (Foto: AFP) Transfermarktova procjena (Foto: Twitter/Transfermarkt) Gerd Müller (Foto: AFP) +2 Mbappe slavi pogodak (Foto: AFP)

Iako na prvi pogled možda ne izgleda tako, pitanje najvećih transfera u povijesti nogometa vrlo je relativno. Pri usporedbi današnjih i nekadašnjih cijena u obzir treba uzeti inflaciju, psihološki efekt, razlike u tržištu nekad i danas, količinu novca koja se vrti u nogometu…

Vjerojatno ste barem jednom čuli otprilike sljedeću priču: ''Ako se danas neki Danny Drinkwater prodaje za 35 milijuna eura, za koliko bi se onda prodao, primjerice, Johan Cruyff?''

Tom tematikom odlučio se pozabaviti Transfermarkt, stranica specijalizirana za transfere, čija se procjena vrijednosti igrača u svijetu nogometa često uzima kao standard. Oni su objavili svoju procjenu legendi Bayerna – koliko bi koštali danas na vrhuncima svojih karijera u bavarskom velikanu.

Der Bomber najskuplji na svijetu

Za procjenu vrijednosti Transfermarkt koristi sljedeće kriterije: učinak na terenu, dob, poziciju, klub, ligu, reprezentaciju, novac koji je isplaćen na transfere, potencijalne transfere u budućnosti, faktore povezane s marketinškom vrijednošću.

Kečkeš prognozira utakmicu u Azerbajdžanu Prognoza za današnju utakmicu Vatrenih: Opet dvojka, a nama trojka! divider

Po njihovoj procjeni, najvrjedniji igrač Bayernovih legendarnih 11 – kada bi igrali u današnje vrijeme – jest legendarni napadač Gerd Müller. Današnja vrijednost Der Bombera iz sezone 1971./1972. bila bi 205 milijuna eura – više od Kyliana Mbappea, trenutnog Transfemarktova predvodnika liste najvrjednijih igrača (200 milijuna eura).

Iza Mbappea dolaze Neymar (180 milijuna), pa Mohamed Salah, Harry Kane i Eden Hazard (150 milijuna)…

Inače, Müller je spomenute sezone u Bundesligi, u dobi od 26 godina, zabio nestvarnih 40 golova u 34 utakmice.

Što bi štedljivi predsjednik Bayerna rekao na svoju astronomsku cijenu?

Po Transfemarktu, ova idealna postava Bayerna imala bi dva od tri najvrjednija igrača svijeta – između Mbappea i Neymara smjestio se Franz Beckenbauer sa 190 milijuna eura.

gol expired VIDEO Neugodno iznenađenje u Azerbajdžanu: Hrvatska bez pobjede, ali Euro je i dalje blizu divider

Granicu od 100 milijuna probijaju još Karl-Heinz Rummenige (155 milijuna), Lothar Matthäus (130 milijuna) i Uli Hoeness (125 milijuna). Zanimljivo, Hoeness je danas predsjednik Bayerna koji nerijetko kritizira cijene koje se vrte u današnjem nogometu.

"Po mom mišljenju, nijedan igrač ne vrijedi više od 100 milijuna eura", rekao je Bildu 2017.

U nastavku pogledajte kompletnu Transfermarktovu procjenu legendi na današnjem tržištu. Naravno, treba napomenuti da Transfermarktova procjena često odudara od konačne cijene, koja na kraju uvijek iznosi koliko je netko spreman platiti. Bayern bi za Müllera ili Beckenbauera zasigurno tražio i mnogo više... 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider