Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ČUDOTVORAC IZ BASKIJE

Katastrofa s Camp Noua i dalje mu je stigma, a on je trenutno vodeći trener svijeta

Ono što je Unai Emery u godinu dana napravio od Aston Ville zaslužuje da ga nazovemo trenutno vodećim nogometnim trenerom svijeta.

Unai Emery (Foto: Afp)

8. ožujka 2017. godine trebao je biti jedan prekrasan dan za Unaija Emeryja. Vjerujemo kako je dan započeo s osmijehom, čestitajući svojoj supruzi Dan žena, a onda je polako krenuo raditi završne taktičke varijante za važan susret.

Pogledao je kroz hotelski prozor na prekrasne ulice Barcelone, gdje je bilo za to doba izuzetno ugodnih 15 stupnjeva celzijusovih. Ne znamo je li na licima građana vidio neku zabrinutost što njihova momčad ima ispred sebe nemoguću misiju. Naime, upravo je Emery samo dva tjedna prije Barcelonu na Parku Prinčeva demolirao rezultatom 4:0. 

Barcelonu je trebalo rutinski proći i krenuti prema europskom tronu

Je li itko mislio da Emery i atomski PSG tog dana može prokockati takvu priliku? Ma što samo tog dana, pa mnogi su nakon viđenog u prvom susretu bili uvjereni da ih te sezone nitko neće zaustaviti na putu do europskog trona. Sve mu se posložilo i sve je bilo spremno da u svojoj domovini osigura rutinski europski prolaz.

Ako i niste znali nakon prvog odlomka ili samog datuma, sad već vjerojatno znate što se dogodilo tog dana na Camp Nou stadionu. Dogodila se Barcelona, dogodio se Kevin Trapp, dogodio se Sergi Roberto u posljednjih trenucima utakmice i dogodilo se nešto što Emery nije mogao vjerovati da je realno.

Barcelona je slavila rezultatom 6:1 i plasirala se u četvrtfinale Lige prvaka. U susretu gdje je još u 88. minuti bilo 3:1 i gdje su svi kojima je PSG u srcu trljali ruke. Pa kako bi njihova atomska momčad u manje od deset minuta mogla primiti tri komada? 

Onda je Neymar iskoristio loše postavljanje Kevina Trappa i zabio mu slobodnjak u bliži kut, nakon čega je uslijedio duel Marquinosa i Suareza u kaznenom prostoru, koji je sudac Deniz Aytekin, mnogi će i danas reći prestroko, označio kaznenim udarcem koji je Neymar pretvorio u pogodak. PSG je umjesto dodatnog učvrćenja zapravo potonuo tako da je u potencijalno posljednjem napadu cijela momčad zaspala, a Sergi Roberto zabio za 6:1.

Emery je tu bio najmanje kriv, ali stigma je ostala

Situacija je to bila u kojoj Emery nije mogao puno, vjeruje se kako je povukao sve prave poteze za privesti utakmicu kraju, što su shvaćali u upravi kluba i dalji su mu povjerenje. Čak i nakon što je te sezone ostao bez ligaške titule, iza Monaca. Iduće sezone osvojio je trostruku krunu, ali to tada nije pomoglo. Još jedno ispadanje u osmini finala jedinog natjecanja koje je bogatim vlasnicima bitno, ovim putem od Reala, nije preživio. 

Imao je Emery poprilično dobar CV, gdje se nalaze tri treća mjesta u La liga s Valencijom te tri osvojene Europske lige sa Sevillom pa je došao poziv Arsenala

S topnicima je dogurao do finala Europske lige, no u prvenstvu je ostao peti, nakon samo četiri boda u posljednja četiri kola, s bodom iza Tottenhama i dva iza Chelseaja. Ta završnica i loš ulazak u iduću sezonu koštali su ga posla pa je novi čekao od studenog 2019. sve do idućeg ljeta.

U Villarrealu ponovno oduševio i pokazao što zna

Onda je došao Villarreal i prekrasne dvije sezone. U prvoj je osvojio svoju četvrtu Europsku ligu, a u drugoj je došao do polufinala Lige prvaka, još se jednom potvrdivši kao majstor za nokaut natjecanja na dvije utakmice. Osim dok sjedi na klupi PSG-a.

I onda je u jesen prošle godine stigao poziv koji nije mogao odbiti. Osjećao je da je ostao dužan u Premier ligi i napustio je Villarreal da bi preuzeo Aston Villu, momčad u krizi rezultata, koju Steven Gerrard prije njega nije uspio zaustaviti.

Znao je da u Engleskoj ima nedovršenog posla

Nećemo ići redom, samo ćemo reći kako je to završilo. Emery je preuzeo Aston Villu u situaciji gdje im je prijetila borba za ostanak u ligi, da bi ih na kraju doveo do sedmog mjesta i izlaska u Europu po prvi put nakon sezone 2010./11. Smjestili su se u Konferenciju ligu.

U njoj jako dobro guraju. Bez problema su prošli kvalifikacije, a nakon toga i skupinu te im treba bod na gostovanju kod Zrinjskog da bi osigurali prvo mjesto i preskakanje play-off kola.

U prvenstvu izgledaju bolje nego što je bilo tko očekivao. Nalaze se na četvrtom mjestu sa samo dva boda manje od prvog Arsenala te bodom manje od Manchester Cityja i Liverpoola.

Znate što izgleda još bolje za njih? U idućih devet dana City i Arsenal će dočekati kod kuće na svom Villa Parku, tek će ovog vikenda kao uvertiru odraditi gostovanje u Bournemouthu. Ta tri susreta odigrat će unutar samo šest dana i tu će se odraditi smjer njihove ligaške sezone.

 

Nevjerojatan rezultat, a još nevjerojatnije izgleda kad pogledamo ljestvicu osvojenih premierligaških bodova otkako je Emery pristigao u Aston Villu. Svi su od tada odigrali 38 ili 39 kola, dakle praktično imamo jednu cijelu sezonu ispred sebe kao uzorak.

Pretvorio Villu u kandidata za Ligu prvaka

Emeryjeva Aston Villa četvrta je u ligi. Bod ispred Manchester Uniteda te čak sedam bodova ispred Newcastlea i velikih 17 bodova ispred Tottenhama. Čisto za usporedbu, tu je i Chelsea koji je osvojio dvostruko manje. 

Ako ne računamo ta dva ispadanja s PSG-om, Emery je u europskim susretima na dvije utakmice gotovo briljantan. Od 2013. do danas, prošao je u 22 od njih ukupno 23. Znate tko ga je zaustavio? Liverpool u polufinalu Lige prvaka, gdje je sam dolazak sa Žutom podmornicom bio senzacija.

Kad je već spomenut Newcastle, mnogi će na prvu reći da Emery nije napravio puno više nego Eddie Howe otkako je preuzeo Svrake. No, uzmimo u obzir da je Howe doveo podosta više igrača te više i potrošio.

Emery je u svoju Villu doveo pet igrača, od čega jednog, Nicola Zaniola na posudbu te dva besplatno. Clementa Lengleta i Yourija Tielemansa. Platio je tek 55 milijuna eura za Mousu Diabyja i 33 za Paua Torresa. Potrošio je 88 milijuna eura. Howe je nešto manje od toga dao samo za Alexandra Isaka, a ukupno je od dolaska u Tyneside potrošio gotovo 350 milijuna eura na pojačanja. Time ne umanjujem sjajan posao koji je Howe na St. James Parku napravio.

No, Emery sve više potvrđuje kako je jedan od najboljih trenera na svijetu, a u ovom trenutku je vjerojatno i vodeći trener svijeta ako ćemo u obzir uzeti vrijednost momčad koju ima te rezultate aktualno postiže. Iako je roster Ville dobar, on je prema Transfermarktu po vrijednosti tek osmi u Premier ligi. 

Nećete puno zaraditi ako se kladite da uzima Konferencijsku ligu

U Konferencijskoj ligi je trenutno u statusu uvjerljivog favorita za osvajanje, što poznavajući njegove rezultate u Europi nikoga ne treba čuditi. Četiri Europske lige i jedno finale su iza njega, a sam postotak prolazaka u susretima na dvije utakmice je fascinantan, rame uz rame s Carlom Ancelottijem. I nećemo se začuditi ako Unai dođe do još jedne europske titule, ima dovoljno širok roster da se i dalje može kvalitetno boriti u ligi, ali i krenuti po tu titulu.

Unai Emery Unai Emery (Foto: Sofascore)

Koeficijent na njihovo osvajanje Konferencijske lige je najčešće oko 3.50. Onda slijedi Fioretina s 8.00 te Eintracht s 10.00.

Potencijal za napredak je ogroman. Imaju peto najbogatije vlasništvo u ligi, koje će sigurno otvoriti pipu ako vide priliku napraviti nešto više. Naime, Egipčanin Nassef Sawiris, koji je većinski vlasnik kluba i ostatak vlasništva ukupnog su bogatstva od 12 milijardi dolara, od čega njemu samom pripada dvije trećine. Naći će se nešto i za Aston Villu.

Trenutno je najvažnije da imaju čovjeka koji se potvrdio kao trenerčina i nema sumnje da će mu idući posao ponovno biti u jednom od najvećih i najboljih svjetskih kluba. Osim ako u međuvremenu to sam ne napravi od Aston Ville, a gledajući u kojem je smjeru krenuo, nećemo otpisati niti tu situaciju.

52-godišnji baskijski čudotvorac tek je ušao u svoj trenerski "prime". Čuvajte se, jer najbolje od njega sigurno tek slijedi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider