Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zabija kao na traci, ali...

Kaneovo prokletstvo ide dalje: Je li moguće da se dogodi nemoguće?

Harry Kane prešao je u Bayern iz Tottenhama da konačno osvoji poneki trofej, a Bavarci su već u dva natjecanja posrnuli, dok je u Ligi prvaka i Bundesligi situacija posve neizvjesna…

Manuel Neuer i Harry Kane (Foto: Afp)

Engleska superzvijezda Harry Kane ljetos je prešao iz Tottenhama u veliki Bayern. Razlog nije novac ili barem nije najveći motiv.

Mario Hezonja FOTO Košarkaši Reala izabrali nove automobile, najskuplji je odabrao Mario Hezonja divider

„Želim igrati u Ligi prvaka i osvajati trofeje. Cilj mi je osvojiti sva natjecanja u kojima se natječemo“, objasnio je engleski napadač, koji je napunio trideset godina, no u seniorskoj karijeri još uvijek ništa nije osvojio.

Tottenham je desetljećima poznat kao luzerski klub. Uvijek je tu negdje, ali nikako da osvojio neki važan trofej. Prvak Engleske nije bio od 1961., a FA kup nije osvojio od 1991, dok je zadnji europski trofej podigao 1984. osvojivši Kup UEFA-e.

Kaneovo prokletstvo

Zadnji pokal koji je Tottenahm osvojio jest engleski Liga kup, i to 2008., no taj trofej nema preveliku težinu, a Kane ionako nije sudjelovao u tom pothvatu jer se seniorskoj momčadi Tottenhama priključio tek sljedeće godine i odmah je poslan na posudbu. Tek 2013. vratio se u Tottenham i postao standardan član udarne momčadi. Tottenham je 2017. bio drugi u prvenstvu, što mu nije uspjelo od 1963., a 2019. igrao je i finale Lige prvaka, no izgubio je od Liverpoola.

Kane nije imao previše sreće niti s engleskom reprezentacijom. Srebro s prošlog Eura i bronca Lige nacija 2019. jedine su medalje koje je osvojio s Tri lava. Kao cijela Englesko svjetsko ili europsko zlato još sanja i tko zna hoće li ga dosanjati.

Marcus Rashford i Rasmus Hojlund Samo jedan podatak dovoljno potvrđuje koliko je katastrofalan ovosezonski Manchester United divider

Očite frustracije poželio je prekinuti prelaskom u klub koji u pravilu svake sezone osvoji poneki trofej, a ponekad i više njih. Bayern se činio kao idealan izbor. Daleko je najtrofejniji njemački klub, u zadnjih desetak godina dominira Bundesligom kao nikada prije. Osvojio je rekordnih 11 uzastopnih naslova prvaka Njemačke; u tom razdoblju čak dvije trostruke krune: prvenstvo, DFB kup i Ligu prvaka.

Bayer Leverkusen opasno prijeti Bayernu u Bundesligi

Uglavnom, na početku sezone malo tko bi se kladio da će se Kaneovo prokletstvo nastaviti, rijetko tko bi se usudio prognozirati da će Bayern posrnuti na svim frontama, no trenutačna situacija ne izgleda tako blistavo za Bavarce, pa ni za engleskog napadača.

Činjenica je da se Bayern već oprostio od dva trofeja. Na početku sezone izgubio je u Superkupu od Leipziga, a jučer je na opće iznenađenje ispao u DFB kupu od Saarbruckena, petnaestoplasirane momčadi 3. njemačke lige.

Taj je senzacionalan poraz šokirao Bayernove navijače i izazvao podsmijeh većeg dijela Njemačke.

„Tek poneki u našoj momčadi znaju kako se respektira i poštuje podrška naših navijača“, ljutito je izjavio iskusni Thomas Mueller nakon Bayernova debakla na Ludwigsparkstadionu.

Mueller je jedan od rijetkih igrača Bayerna koji je otišao do tribine na kojoj su bili smješteni navijači bavarskog kluba. S njim su još bili Kimmich i Mathys Tel, svi ostali zbrisali su u svlačionicu.

Senzacija u DFB kupu

Ipak, Kane ima ispriku, nije sudjelovao u tom fijasku. Thomas Tuchel ga je ostavio na klupi, čuvao ga je za predstojeći derbi s Borussijom Dortmund u prvenstvu.

Bayern je dobro otvorio natjecanje u Ligi prvaka, prvi je u skupini s 9 bodova i proći će dalje, no to je tek početak elitnog UEFA-inog klupskog natjecanja i tko zna kako će se rasplesti stvari u kup-fazi. Ligu prvaka jako je teško osvojiti, to je uvijek velika lutrija, ma kako snažnu momčad imali. Bayern visoko kotira, no Manchester City ipak je prvi favorit.

Bundesliga je ipak nešto drugo, u domećem prvenstvu Bayern dominira već godinama i logično je da je veliki favorit. No nakon devet odigranih kola, Bayern nije prvi. Bayer Leverkusen igra odlično i trenutačno drži čelnu poziciju s dva boda više od Bavaraca. Momčad Xabija Alonsa upisala je osam pobjeda i tek jedan remi, i to baš u međusobnom ogledu s Bayernom u Muenchenu.

Kako stoje stvari, Bayern će imati velikog rivala u Bayeru, a vjerojatno i u Borussiji Dortmund, koja je također bez poraza, no ima tri remija pa zaostaje dva boda za Bayernom i četiri za Bayerom.

Tottenham prvi u Premierligi

Ishod predstojećeg Der Klassikera možda bi mogao usmjeriti sezonu i dodatno zakomplicirati stvari za Bayern, Tuchela i zasad nesretnog Kanea, koji opet ima odlične brojke. Engleski napadač postigao je 14 golova i upisao sedam asistencija u 13 nastupa. Prvi je igrač koji u povijesti Bundeslige koji je postigao 12 golova u prvih 10 kola, a ima još jednu utakmicu da taj rekord poboljša. No osobni učinak neće mu previše značiti ako na momčadskom planu opet posrne.

Da stvar bude intrigantnija, Kaneovim prelaskom u Bayern, Tottenham je proigrao i trenutačno blista pod vodstvom donedavno slabo poznatog trenera Angea Postecogloua. Tottenham je prvi u Premierligi s osam pobjeda i tek dva remija u prvih deset kola.

Je li moguće da Tottenham ove sezone napokon osvoji englesko prvenstvo, a da Bayern u isto vrijeme nakon 11 sezona ne bude prvak Njemačke, i to nakon što je ljetos srušio svoj transferni rekord kupivši Kanea za čak 95 milijuna eura? U nogometu je sve moguće, čak i ako se u prvi mah čini da je nešto posve nemoguće, posebice ako je Kane u nekoj korelaciji s pričom.

Standings provided by Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider