Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
sramota u beogradu

Kako je Špaco 1991. na Marakani dobio šakom u glavu u osvetničkom pohodu Zvezdaša

U 81. godini u Splitu je preminuo legendarni Stanko Poklepović.

Binić udario Špacu šakom (Screenshot)

Otišao je legendarni splitski trener Stanko Poklepović. Špaco je izgubio bitku s bolešću u 81. godini, a njegovi osebujni nastupi u javnosti ostat će svima u dragom sjećanju.

Tako će novije generacije najviše pamtiti njegovu reakciju nakon osvajanja Kupa u Šibeniku s Hajdukom kada ga je naljutilo jedno novinarsko pitanje. Radi se o legendarnom ''bunkeru'' kojeg su mu tada često spominjali, a njega je to jako ljutilo.

Stariji pamte i sramotni događaj iz 1991. godine. Hajduk je u godini kada je Crvena zvezda osvojila naslov prvaka Europe stigao u Beograd na finale Kupa te se drsko usudio slaviti golom Alena Bokšića protiv najjače momčadi Zvezde u povijesti. Bio je to posljednji prijeratni trofej koji je osvojen dok su u dijelovima Lijepe naše već tinjali sukobi.

Osveta za drsko osvajanje Kupa usred Beograda i najbolje sezone u povijesti Zvezde

No to nije bilo posljednje gostovanje Hajduka u Beogradu. Hajduk je stigao na Marakanu nekoliko mjeseci kasnije u sezoni koja nikad nije bila završena. Igrači Crvene zvezde bili su napaljeni na splitske nogometaše i u jednom je trenutku izbila manja tučnjava na terenu u kojoj su domaćini vukli igrače Hajduka za kosu i udarali ih na podu.

Dragiša Binić u toj je gužvi šakom u lice udario Stanka Poklepovića jer je mislio da se radi o Josipu Skoblaru, treneru kojeg je Špaco naslijedio na klupi Hajduka, a koji je Bijele vodio nekoliko mjeseci ranije u finalu Kupa. Prgavi Binić je tvrdio da ih je Skoblar tada provocirao, a ceh je platio jadni Špaco.

Špaco prvi osvojio HNL u povijesti

Hajduk je ubrzo nastavio sezonu u skraćenom, prvom i povijesdnom hrvatskom prvenstvu, a Špaco je postao prvi trener osvajač HNL-a.

''Bila su to teška vremena. Pravi ratni užas. Prolazili smo kroz baražne vatre mračne noći, izvrgnuti neprijateljskim mecima. Igrači su sve to hrabro izdržali i podnijeli te osvojili prvi trofej prvaka Hrvatske'', sjetio se jednom prigodom te sezone splitski trener.

Ta mu je titula, govorio je, bila spas za dušu, nagrada za sav trud koji je uložio u svojoj karijeri. Kako je govorio, biti prvi to je sportski san svakog igrača i trenera, a kada si prvi s Hajdukom, i kad je to prva titula osvojena u hrvatskoj državi, to zbilja ima posebnu draž. Iako je bio rat, svi su se igrači borili zdušno, imperativ prve hrvatske titule bio je ogroman.

Nakon te titule Poklepović je od lipnja 1992. do travnja 1993. godine bio izbornik je hrvatske reprezentacije.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider