Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nova imena u eliti

Kako je biti hrvatski trener u Europi? ''Jaki smo karakteri, tako smo odgojeni. Kao stranci moramo biti bolji''

Prekaljeni hrvatski treneri za Dnevnik Nove TV otkrili su kako je raditi na zahtijevnom i nemilosrdnom europskom tržištu.

Niko Kovač (Foto: GOL.hr)

Potpisom Nike Kovača za Monaco, Hrvatska ponovno ima dvojicu trenera u Ligama petice. Tu je i Ivan Jurić, čiji bi sjajan posao s Veronom uskoro mogao rezultirati selidbom u prekrasnu Firencu, odnosno preuzimanjem kultne Fiorentine.

Slaven Bilić u srijedu navečer mogao bi se vratiti u elitno trenersko društvo i najjaču ligu svijeta - Premierrligu - pobijedi li njegov West Bromwich Albion na domaćem terenu QPR. Postao bi tako 11. hrvatski trener nekog europskog prvoligaša.

Kovač je stigao u Monaco, a Jurić je već dulje vrijeme u Italiji. Ivan Leko prije dva mjeseca vratio se u Belgiju i postao trener najstarijeg tamošnjeg kluba Royal Antwerpa.

"Naši treneri rade dobar posao"

U Turskoj su Robert Prosinečki na klupi Kayerispora, te Stjepan Tomas koji je nedavno preuzeo Rizespor. Zvonimir Soldo je u austrijskoj Admiri, a slovenske velikane vode Hrvati - Dino Skender Olimpiju i Sergej Jakirović Maribor. U ciparskom Etnikosu je Dean Klafurić, a Zoran Zekić trenira moldavski Šerif.

gol expired Kovač se predstavio u Monacu, otkrio kako se sve odigralo: "Prvo ću nazvati Dadu Pršu" divider

"Naši treneri rade dobar posao, to su teške lige. Prvenstveno se zna za nas da smo jaki karakteri, da smo pobjednici, jednostavno tako smo odgojeni, svaki trening, svaka prijateljska utakmica je kao finale Lige prvaka... I to se vidi."

Tako govori Ivan Leko, koji je s Igorom Tudorom surađivao u vrućem Solunu, a posao u Antwerpu već mu je četvrti samostalni u Belgiji.

"Uvijek se gleda prvenstveno rezultat, i čak mislim da mi kao stranci moramo biti i bolji, i uvijek se traži više od nas, ali s druge strane to je jedna dodatna motivacija, da znaš jednostavno da svaki dan moraš biti bolji, nastojati raditi na sebi...",

"Prilagodba je jedan od najvažnijih faktora"

Bogato inozemno iskustvo ima i Nikola Jurčević, koji dodaje još jednu bitnu stvar...

"Imao sam tu privilegiju raditi u četiri različite zemlje kao trener, od Rusije, preko Turske, Engleske, pa zadnje Azerbajdžana."

gol expired Navijači odabrali: Nepravda prema Modriću? Messi nije najbolji, razočarao srpski napadač Reala divider

"Osim samog nogometnog znanja, jedan od najvažnijih faktora za uspješan rad u inozemstvu je prilagodba na mentalitet određen nacije, na kulturu, i onaj koji se bolje snađe u svim tim uvjetima, ima sasvim sigurno veću šansu za uspjeh."

Ivan Leko za kraj dodaje i kako u aktualnom HNL-u ima talentiranih trenera koji će - dobiju li priliku - pokazati kvalitetu.

"Nadam se jednog dana, kao što su prije bili Portugalci, ili sad Nijemci, ili Španjolci, Nizozemci na velikom glasu, da ćemo mi - ako Bog da sreće - doći do toga i voditi najveće europske klubove."

Bila bi to konačna potvrda da je hrvatski nogomet bitan dio europske elite.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider