Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Puno ozbiljniji od Astane

Evo što čeka Dinamo u idućoj rundi: Domagoj Vida predvodi popis poznatih imena, a tu je i prekrasni stadion

Dinamo će u trećem pretkolu Lige prvaka igrati protiv atenskog AEK-a.

AEK Atena (Foto: Afp)

Nogometaši zagrebačkog Dinama preskočili su prvu ovosezonsku prepreku u Europi i eliminacijom kazahstanske Astane u drugom pretkolu Lige prvaka osigurali mjesto u grupnoj fazi nekog od UEFA-inih natjecanja.

Čak i ako se poskliznu oba puta tijekom kolovoza, Zagrepčani će igrati u skupini Konferencijske lige. Međutim, naravno da u taboru Modrih žele više od toga, budući da su krenuli u ove kvalifikacije za Ligu prvaka kao klub s najvećim koeficijentom od svih, u dijelu ždrijeba za prvake, koji aspiriraju na mjesto u europskoj eliti.

Idući suparnik Dinama je AEK Atena, aktualni prvak Grčke i klub za koji nastupa hrvatski reprezentativac Domagoj Vida.

Prva utakmica na velebnoj OPAP Areni

AEK će u prvoj utakmici dočekati Dinamo dok će se uzvrat odigrati na Maksimiru u utorak 15. kolovoza. Taj prvi dvoboj, za koji još uvijek nije poznato hoće li se igrati u utorak 8. kolovoza ili srijedu 9. kolovoza, igrat će se na prekrasnom stadionu Agia Sophia kojem je sponzorski naziv OPAP Arena.

Ovo fantastično zdanje izgrađeno je na mjestu starog AEK-ova stadiona i otvoreno je u listopadu prošle godine, a sve je koštalo oko 82 milijuna eura. UEFA je prepoznala o kakvom se sjajnom stadionu radi i odlučila je da će se tu igrati ovosezonsko finale Konferencijske lige.

AEK je za klasu bolji od Astane

Bez ikakve dileme, Grci su kudikamo ozbiljniji i kvalitetniji suparnik nego što je to bila Astana kojoj su Zagrepčani u dvije utakmice utrpali šest komada, a prema prikazanom su mogli još barem toliko.

Osim Vide, za AEK igraju i mnoga druga imena koja ne treba posebno predstavljati onima koji iole prate europski klupski nogomet. Tu je bivši marokanski reprezentativac Nordin Amrabat, povremeni reprezentativac Srbije Mijat Gaćinović, zatim još Steven Zuber (51 nastup za Švicarsku), Djibril Sidibe, a tu je i Petros Mantalos koji je prava legenda AEK-a i koji je svojedobno u tom klubu izvrsno surađivao s Markom Livajom.

Posljednji dolazak u ove krajeve najradije bi izbrisali

Ovogodišnje osvojeno prvenstvo Grčke bilo je ukupno 13. za AEK, imaju još i 16 kupova, ali na pravi rezultat u Europi već dugo čekaju. Iako su na kontinentalnoj sceni u prošlosti znali ostvarivati zapažene uspjehe (polufinale Kupa UEFA, četvrtfinale Kupa prvaka, dva četvrtfinala Kupa pobjednika kupova), u novije vrijeme nisu tako blistavi.

Primjerice, prošle godine uopće se nisu kvalificirali za europska natjecanja, a kada su zadnji put igrali u Europi, u ljeto 2021., šokantno su ispali u drugom pretkolu Konferencijske lige od mostarskog Veleža.

No, ovaj AEK je po svemu sudeći neka druga priča. Uostalom, radi se o klubu koji je osvojio titulu i to tako što je Olympiacos i PAOK, momčadi koje su standardni sudionici grupne faze UEFA-inih natjecanja, u prošloj sezoni iza sebe ostavio na 10 odnosno 16 bodova zaostatka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider