Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
navijači ajaxa mu kliču

Potez koji je možda spasio Ajax: U debiju grubo, ali pametno zaustavio Ronalda i postao heroj

Ajaxov tinejdžer pokazao je udžbenički primjer taktičkog prekršaja.

Jurgen Ekkelenkamp protiv Ronalda (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ajax je još jednom oduševio nogometni svijet hrabrom igrom protiv Juventusa. Mlada nizozemska momčad pojačana s nekoliko rutinera beskompromisno se suprotstavila nadmoćnom, iskusnijem suparniku. Imali su terensku nadmoć i više prilika, ali Juventus je, neki će reći tipično talijanski, preživio i izborio 1:1 uoči uzvrata u Torinu.

Vrijedan gol u gostima djelo je Cristiana Ronalda. Odigrao je loptu za Cancela i u sprintu se sjurio prema golu; sunarodnjak ga je dobro pogodio centaršutom, a Ronaldo je glavom dovršio akciju koju je počeo uz pomoć Rodriga Bentancura. Klasični mat u tri poteza.

''Pored njegova talenta, najveća Ronaldova kvaliteta jest da je predator u šesnaestercu. Dovoljno je da vidi samo malu rupu i odmah je napada nevjerojatno brzo utrčavajući u prostor između dva igrača", rekao je nakon utakmice stoper Matthijs de Ligt i zapravo opisao kako je Ronaldo nadmudrio njega i suigrače.

Po provjerenom receptu Ronaldo je pokušao doći i do pobjedničkog gola u sudačkoj nadoknadi. Opet je Ronaldo bio jedan od pokretača akcije; poslao je loptu na lijevu stranu i s otprilike pola terena svojim prepoznatljivim sprintom krenuo prema golu.

gol expired Izazvao Messija prije utakmice, pa mu ''promijenio izgled'' brutalnim startom: Internet gori od reakcija divider

Tinejdžer postao Ajaxov heroj

Međutim, ukazao se 19-godišnji Jurgen Ekkelenkamp, kojem je nastup protiv Juventusa bio debi u Ligi prvaka i tek treći nastup uopće u sezoni. On je prepoznao situaciju i rukama povukao Ronalda na pod, te tako spriječio situaciju koja bi potencijalno ozbiljno ugrozila njegov gol.

Bila je to definicija taktičkog prekršaja, poteza u kojem igrač bira manje zlo i svjesno radi prekršaj za žuti karton kako bi zaustavio opasan protivnički napad. Ekkelenkamp je dobio javnu opomenu, ali zaustavio je baš onakvu situaciju kakvu je opisao njegov suigrač De Ligt.

Ajaxov tinejdžer nakon ovog je poteza postao heroj navijača Kopljanika. Čak su uredili i njegovu stranicu Wikipedije, promijenivši njegovo ime u ''Jurgen rušitelj Ronalda''. Hvale njegovu hrabrost i odlučnost unatoč mladosti, što je zapravo dobra refleksija pristupa cijelog Ajaxa, momčadi koja je ove sezone mnoge osvojila.

"Odmah mi je prošlo kroz glavu da ga moram srušiti. On je jedan od najopasnijih njihovih igrača, bio je to pametan prekršaj", rekao je nakon utakmice Ekkelenkamp, koji će zasigurno dugo pamtiti svoj europski debi.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider