Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Englezi se raspituju

Najtraženiji hrvatski igrač na meti velikana: Evo kolika je šansa da prijeđe u redove engleskog diva

Joško Gvardiol mogao bi napustiti Leipzig u ljetnom prijelaznom roku, ali pitanje je tko je spreman iskrcati visoku odštetu koju traži njemački klub.

Joško Gvardiol i Dani Olmo (Foto: Photo: Tom Weller/DPA)

Ako je suditi prema informacijama koje su do nas došle iz Londona, stoper Leipziga i hrvatske reprezentacije Joško Gvardiol doista je na meti Chelseaja.

Javio nam se Nizaar Kinsella, stari kolega i poznati engleski novinar koji u stopu prati Chelsea i u pravilu je jako dobro informiran o transfernim planovima londonskih plavaca.

Poziv iz Londona, Englezi se raspituju za Gvardiola

"Koliko se kod vas u Hrvatskoj prati mogući transfer Gvardiola u Chelsea? Jel se puno piše o tome?" upitao nas je engleski kolega dajući naslutiti da su se stvari zakuhale.

gol expired Hajduk ili Osijek? Turski mediji tvrde da je Vida blizu povratka divider

"Pouzdano znam da Chelsea odavno prati Gvardiola. Zamijetili su ga još dok je ulazio u prvu momčad. Otada ga vrlo ozbiljno skautiraju pa sve do današnjih dana. Znaju baš sve o njemu", kaže Kinsella i nastavlja.

"Znam za najmanje dva slučaja kada su slali skauta da ga pogledaju uživo, a uz to su ga pratili s distance preko svojih videosustava i podatkovnih sustava za izviđanje."

"Šanse manje od 50 posto"

Nakon ovih riječi možda biste pomislili da je Gvardiol praktički na pragu Stamford Bridgea, ali to prema engleskom kolegi ipak nije tako vruće.

"Kada bih se izrazio u postocima, rekao bih da su šanse za transfer manje od 50 %. Moji izvori kažu da je Jules Kounde prvi prioritet, a onda Chelsea ima popis za drugog središnjeg braniča, koji uključuje Gvardiola, ali i mnoga druga imena. Pokušavaju zamijeniti Rudigera i Christensena koji odlaze (Real i Barca) u besplatnim transferima, ali postoji i šansa da iskoriste igrače koji je prošle sezone bili na posudbi, kao što su Dujon Sterling, Ethan Ampadu ili Levi Colwill", kaže nam dobro upućeni engleski kolega.

Kounde glavna meta Chelseaja

Kounde je 23-godišnji stoper Seville, koji je za francusku reprezentaciju upisao devet nastupa. Na Transfermarktu je procijenjen na 60 milijuna, dok je Gvardiol na 30 milijuna eura.

"Naravno da je velika razlika između skautiranja i realizacije transfera, ali činjenica je da u Chelseaju pozorno prate Gvardiola te da se interes vrlo brzo može intenzivirati", ističe Kinsella, koji je još početkom svibnja na uglednom goal.com-u objavio da londonski klub ozbiljno prati mladog hrvatskog reprezentativca.

"Osim Koundea i Gvardiola, u fokusu su još Presnel Kimpembe (PSG) i Jose Gimenez (Atletico)", kaže kolega, koji se raspitivao pod kakvim je uvjetima Gvardiol prešao u Leipzig i tko je sve uključen u transfer.

Kylian Mbappe, Neymar, Marquinhos i Lionel Messi Mbappe sastavio listu za odstrel: Potjerat će iz PSG-a trenera i 13 igrača, a među njima i superzvijezdu divider

Prema onom što je poznato, Dinamo je već dobio 18 milijuna eura, a kada Gvardiol napusti Leipzig, dobit će još 20 posto od prodaje.

Gvardiol - jedan od najpotentnijih mladih obrambenih igrača Europe

Dakako da zanimanje engleskog kolege za situaciju oko Gvardiola nije slučajno. Kolega se slaže da je Gvardiol jedan najpotentnijih mladih stopera u Europi te da je logično da je zbog svoje mladosti, sjajnih fizičkih i vrlo dobrih tehničkih karakteristika iznimno zanimljiv velikim klubovima.

Gvardiol vjerojatno može još puno napredovati, a već sada je na dosta visokoj razini igre. Možda je najveći problem što je još nedovoljno iskusan jer veliki klubovi u pravilu traže obrambene igrače koji su prošli fazu privikavanja na najviše zahtjeve i mogu odmah adekvatno odgovoriti visokim ambicijama.

U klubovima poput Chelseaja od središnjih braniča se očekuje da budu maksimalno sigurni, da što manje griješe.
Klubovi koji love najveće trofeje, a Chelsea je jedan od takvih, ne mogu si dopustiti luksuz da u prvoj postavi forsiraju igrače koji tek trebaju sazreti.

Iako se ne može reći da je odveć iskusan, skupio je dosta utakmica u top natjecanjima. Nastupio je na velikom natjecanju kao što je Euro, što je bitna stavka u cijeloj priči. Pored pitanja visine odštete, ključno je smatraju li u Chelseaju da je faza "dječjih bolesti" prošla te da će mladi hrvatski stoper sve manje griješiti.

Leipzig tražio 70 milijuna eura?

Gvardiol ima ugovor s Leipzigom do ljeta 2026., no pretpostavlja se da njemački klub neće imati ništa protiv transfera ako stigne zadovoljavajuća ponuda.

E, sad, s koliko bi Leipzig bio zadovoljan, to je pitanje za raspravu. Gvardiol je na Transfermarktu procijenjen na 30 milijuna eura, no jasno je da će Leipzig tražiti više.

Ostaje pitanje koliko više. Zimus se u medijima spekuliralo da je riječ o 70 milijuna eura. To je velika svota i pitanje je tko je spreman iskrcati toliki iznos.

U međuvremenu su se pojavile informacije da se u utrku za potentnim hrvatskim stoperom uključio i Tottenham. U svakom slučaju, što više takmaca, što veća borba i licitacija, to bolje za Leipzig, ali i za Dinamo. U tom slučaju cijena može doseći neslućene razine. U svakom slučaju, izvjesno je da će pasti hrvatski rekord.

"Uživam ovdje s ovom sjajnom momčadi, u klubu prve klase. Ne razmišljam o transferu. Ako me pitate hoću li sljedeće sezone igrati u Leipzigu, moj će odgovor biti potvrdan", izjavio je Gvardiol prije nekoliko dana za Bild.

Golica izazov Premierlige

Gvardiol je u win-win situaciji. Prelazak u Premierligu bio bi korak naprijed, ali i u Leipzigu mu je očito odlično. RB je ove sezone osvojio domaći Kup i četvrto mjesto u Bundesligi, što znači da će sljedeće sezone igrati u Ligi prvaka.

Gvardiol je još mlad i ne mora se žuriti, no možda se žuri ljudima oko njega. Nogomet je veliki biznis, svaki novi transfer znači još veću zaradu. Dakako da bi Gvardiol u Chelseaju ili Tottenhamu imao veću plaću nego u Leipzigu, i to vjerojatno osjetno izdašniju, ali najvažnije je to da je Premierliga veliki izazov koji sigurno golica.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider