Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bundesliga ima plan

Josip Brekalo za Novu TV o situaciji u Njemačkoj: ''Teško je zamisliti nogomet bez navijača''

Bundesliga se nada kako će privoljeti dozvolu njemačkih vlasti za nastavak sezone. Bliži se svibanj, a dva termina spominju se kao potencijalni datumi kada bi se nogomet u Njemačkoj trebao ponovno zaigrati. Više o detaljnim mjerama i cijeloj situaciji za Dnevnik Nove TV govori hrvatski reprezentativac i član Wolfsburga Josip Brekalo.

Mjere opreza u Bundesligi (Foto: DNEVNIK.hr)

Njemačka kancelarka Angela Merkel za dva dana s premijerima pokrajina između ostalog će raspravljati i o nogometu. Službena potvrda se čeka, ali Bundesliga bi trebala biti prva od Liga petica koja će nastaviti nogometno prvenstvo.

"Bilo je planirano da krene 9. svibnja, međutim, DFL - odnosno njemačka liga - treba dobiti suglasnost Vlade. Što se tiče lige, oni bi naravno htjeli krenuti što ranije, jer misle da su osigurali sve uvjete za to'', izjavio je Brekalo za Dnevnik Nove TV.

''Ili će to biti 9. ili 16-. svibnja, mislim da će sve to biti organizirano na najbolji mogući način", dodao je igrač Wolfsburga.

Hrvatski reprezentativac hvali svoj klub, koji također potvrđuje njemačku ozbiljnost...

"Moj klub se zaista od prvog dana potrudio da nam maksimalno organizira sve uvjete. Zapravo naš cijeli stadion je napravljen u neku karantenu. Još uvijek smo podijeljeni što se tiče svlačionica u pet grupa. Svaka grupa ima svoju svlačionicu, svaki igrač ima svoje mjesto na koje uvijek dolazi", objasnio je Brekalo.

gol expired Stigla jaka potvrda: Bjelica na korak od velikana, prihvatio uvjete divider

A glavni liječnik Njemačkog saveza Tim Meyer potpisao je koncept dokumenta koji sadrži 41 stranicu s mjerama opreza, nužnim da se Bundesliga nastavi.

Tako bi utakmici smjele prisustvovati najviše 322 osobe, uključujući igrače, trenere, suce, liječnike, medijske predstavnike, ljude iz organizacije... Nogometaši bi se na koronavirus testirali jednom tjedno, a prije svake aktivnosti mjerila bi im se temperatura. Zabranilo bi se rukovanje, a ukinulo zajedničko druženje uz švedski stol ili wellness...

U Njemačkoj postoji ideja i da igrači nastupaju sa zaštitnim maskama, te da ih mijenjaju svakih 15 minuta ili šest puta po utakmici. Savez se s time ne slaže, a ni Brekalo...

"Mislim da se sigurno može nastaviti igranje, uz naravno neke odredbe prije utakmice. Ali sam teren, i taj sport, da se u to ne treba ulaziti s takvim idejama", mišljenja je hrvatski nogometaš.

gol expired Halilović opleo po kritičarima, prozvao je bivšeg izbornika i pomoćnika: "Previše me kritiziraju tzv. stručnjaci" divider

No kako će nogomet izgledati u novim okolnostima, teško je reći. Josip povlači usporedbu:

"To je kao i neka stanka nakon kraja sezone. Mi sada treniramo kao da su pripreme za početak sezone, tako nekako sve otprilike izgleda. Tako da, nadam se da neće biti neke prevelike razlike", rekao je Brekalo.

Jedna razlika ipak će biti primjetna. Prazne tribine.

"Sigurno je šteta kad se nogomet igra bez navijača, jer nogomet bez navijača i atmosfere doslovne se može reći da ne vrijedi ništa. Teško je zamisliti utakmice Bundeslige, najveće derbije, recimo Borussia Dortmund protiv Schalkea, gdje je uvijek uzavrela atmosfera. Sada to ne možeš zamisliti bez navijača. Kao da sad zamislite Dinamo - Hajduk bez navijača. Koliko je god to manje navijača, dok nema nikoga na tribinama, to je bez ikakvog značaja", izjavio je hrvatski reprezentativac.

Ali neka se prvo vrati nogomet pa će s vremenom i navijači. Nijemci djeluju kao da znaju što rade...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider