Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vjeran do posljednjeg daha

Kako je slavni glumac pomogao osnivanju i rastu danas velikog kluba: Messiju na znanje, bez Belmonda ne bi bilo ni Les Galactiquesa

Preminuli slavni francuski glumac Jean-Paul Belmondo bio je jedan od osnivača PSG-a...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dok Francuska i svijet oplakuju smrt slavnog francuskog glumca Jean-Paula Belmonda (88), izlaze manje poznati detalji o burnom i nadasve zanimljivom životu jednog od glavnih junaka Novog vala, francuskog pokreta koji je obilježio možda i najkreativnije doba filmske industrije, pa i šire kulturne scene.

Belmondo je uglavnom upamćen kao zvijezda za Europu viskobudžetnih akcijskih filmova, ali njegov glumački talent daleko je nadilazio klasične stereotipe koji su se lijepili za američke superzvijezde istog žanra. Slično kao i njegov veliki francuski rival Alain Delon; bio je atrakcija, ali i sjajan glumac.

Belmondo je postao svjetski poznat ulogom u Godardovom remek-djelu Do posljednjeg daha, gdje je briljantno odglumio sitnog kriminalca Michela Poiccarda, a da posljednjeg daha je volio sport, posebice nogomet i svoj PSG.

Belmondo - vatreni navijač i jedan od osnivača PSG-a

Ono što malo ljudi zna o Belmondu jest to da on nije bio samo vatreni navijač PSG-a, već da je bio jedan od osnivača poznatog pariškog kluba, koji je stvoren prije nešto više od pola stoljeća. 

U jednom intervjuu za La Parisien Belmondo je ispričao kako se on, boksački stručnjak i ljubitelj tenisa, odlučio zavući ruku duboko u džep kako bi pomogao osnivanju i razvoju danas slavnog kluba. Pitanje je bi li klub opstao bez Belmonda i postao to što danas jest?

gol expired Bili su najveći promašaji ikad, a onda su sve osvojili: Ovi su igrači ušutkali sve kritike na svoj račun divider

Osim financijskom injekcijom, Belmondo je najviše doprinio novom klubu svojom karizmom i slavom. Bio je neprocjenjiv u smislu razvoja imidža i popularizacije pariškog kluba. Mnogi su Parižani i Francuzi i zbog njega počeli navijati za novi klub. Često je pohodio tribine Park prinčeva, čak i u poznim godinama. Praktički je do posljednjeg daha bio vjerni navijač i zaštitni znak PSG-a.

Uložio novac i donio slavu

PSG je rođen u kolovozu 1970., nastao je spajanjem klubova iz predgrađa glavnog francuskog grada, gdje je Belmondo i sam rođen, Stade Saint-Germaina i Paris Football Cluba.

Prvi ulagači bili su izdavač i publicist Francis Borelli, Belmondo i poznati modni dizajner francusko-belgijskog porijekla Daniel Hechter, koji je bio predsjednik PSG-a od 1974. – 1978. i dizajnirao je dres pariškog kluba kakvog danas poznajemo. Upravo je on pozvao Belmonda da se priključi projektu.

Parižani su isprva igrali u bijelim dresovima, a onda je Hechter inspiriran dresovima Ajaxa, momčadi kojoj se najviše divio u to doba, kopirao okomitu crvenu prugu, ali ju je stavio na plavi, a ne na bijeli dres.

gol expired Drama na letu s Islanda: Avion s reprezentacijom Njemačke poslao kod za najhitnije slučajeve divider

Zanimljivo je da su istog dana kada je Belmondo umro neki francuski mediji izvijestili o smrti izumitelja prêt-à-portera, kako se često krsti Hechtera. To je bila lažna informacija. Hechter će ipak biti u mogućnosti vidjeti Messija na djelu zajedno s Neymarom i Mbappeom u njegovom PSG-u.

Nije dočekao vidjeti Messija, ali jest Ronaldinha

Belmondo, nažalost, nije imao tu sreću, no gledao je Ronaldinha koji mu je bio veliki ljubimac. Belmondo je bio totem PSG-a. Nije sjedio samo u loži, često je znao ući i u svlačionicu kako bi pozdravio igrače. Čuvena je njegova fotografija s brazilskim čarobnjakom, koji je oduševljeno skinuo dres i poklonio ga slavnom glumcu kada je ovaj banuo na vrata svlačionice.

Za 50-godišnjicu osnutka pariškog kluba Belmondo je nadahnuto izjavio:

„Ponekad se priča da Paris Saint-Germain izgleda kao da je rođen iz nadahnuća nekog poznatog scenarista, ali nitko nije mogao zamisliti tako nevjerojatnu sudbinu jednog nogometnog kluba. Na neki način ipak se slažem - nogomet i film isklesani su od istog drveta. No snaga PSG-a uvijek će biti u tome da projicira film koji je i zadivljujući i beskrajan. Vječni film!“

Bez Belmonda ne bi bilo ni Les Galactiquesa

PSG je i prije bio veliki klub, u kojem su igrali najveći nogometaši, no katarski milijarderi odveli su priču na neku drugu galaktičku razinu. Šeici su sastavili spektakularan ansambl, momčad satkanu od superzvijezda kakva nije viđena još od madridskih Los Galcticosa.

Još samo da padne Lige prvaka i Grad svjetlosti vidjet će se s Jupitera. Baš za širok osmijeh slavnog glumca po kojem je bio nadaleko poznat. Nije fraza, bez njega ne bi bilo ni Les Galactiquesa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider