Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nisu ni Bayern ni Liverpool

Je li vrijeme za skalp koji Hajduk čeka godinama? Turci jesu jači, ali...

Pred Hajdukom je okršaj trećeg pretkola Europske lige.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

S početkom u 20:00 po našem vremenu na Türk Telekom Areni u Istanbulu u trećem pretkolu Europske lige sučelit će se Galatasaray i Hajduk.

Za razliku od prijašnjih sezona, ove se kvalifikacije igraju na jednu utakmicu. Popravnog nema, sve će stati u istanbulskih 90 (ili možda 120 minuta), ovo je dvoboj "ili jesi ili nisi".

Ždrijeb je već u ovoj fazi namjerio Splićane na tako kvalitetnog suparnika, što, nažalost, i nije neko iznenađenje s obzirom na mizeran europski koeficijent (7.500) s kojim je Hajduk ušao u ovu sezonu.

Nema skupina bez nekog velikog nokauta

Doduše, mogle su se kuglice i malo osmjehnuti Hariju Vukasu i njegovim igračima pa ih odvesti na ciparski APOEL ili bugarsku CSKA Sofiju (koja je izbacila nositelja), ali što je tu je. To ne mijenja na stvari da Hajduk za ono čemu teži već godinama - ulazak u skupine nekog kontinentalnog natjecanja - mora eliminirati nekoga tko je jači od njega i igrački i po koeficijentu, odnosno statusu nositelja.

gol expired Loša i dobra vijest za Hajduk uoči okršaja s Galatasarayem: Šansa za Bijele! divider

Napokon eliminirati, rekli bismo, jer Splićani iz sezone u sezonu zapinju na onoj ključnoj stepenici koju je potrebno preskočiti da bi stigli tamo gdje ih nema već cijelo desetljeće.

Naravno da ne mislimo pritom na lanjsku sramotu protiv Gzire, koja se u prvom pretkolu dogodila kao (logična) posljedica tadašnjih previranja unutar kluba, nego aludiramo na sve one prethodne lijepe prilike u kojima je Hajduk sam sebi "pucao u nogu".

Godinu prije toga (2018.) u trećem pretkolu Hajduk je za suparnika imao rumunjski FCSB (Steaua) i ispao golom u 92. minuti revanša u Bukureštu. Istina, bilo je to treće pretkolo, ali ždrijeb play-offa bio je održan već ranije i navodio je pobjednika dvoboja Hajduk - FCSB na dvostruki ogled s bečkim Rapidom. Zbog toga na Poljudu mogu još više žaliti za onim letom Josipa Posavca.

gol expired Veliki ulog u Turskoj: Član Vatrenih pronašao šansu za Hajduk protiv Galatasaraya divider

Nećemo sad u detalje secirati Hajdukova ispadanja u onim play-off susretima. Bilo je tu i nedovoljno kvalitete i dosta straha i plašljivosti, u nekim trenucima i nedostatka sreće (jedan je gol nedostajao da se eliminira Dnjipro, jedan realizirani penal da izbace Maccabi Tel Aviv...), a svega toga ne smije biti večeras u Istanbulu.

Vukasu trebaju koncentrirani hajduci

Hajduk na teren mora izaći otprilike onako kako je to najavio Stanko Jurić, da gard igrača bude: "Sa štitom ili na njemu!"

Samo tako, uz maksimalnu moguću razinu koncentracije i nivo borbenosti kao da su pravi hajduci, bit će moguće zapapriti Galatasarayu. Nitko ne dvoji na čijoj je strani prednost kad se uspoređuju turski i hrvatski velikan, Galata ima kvalitetnije igrače, na financijskoj je razini nedostižnoj za Hajduk, ima i uglednije trenersko ime, ali isto tako nije ni Bayern ni Liverpool ni Manchester City, pa da mu se u goste odlazi s isključivom mišlju kako primiti što manje golova.

Uostalom, da se samo na temelju toga tko ima bolje igrače, trenera i više novca donose zaključci i prognoze o tome tko će pobijediti, onda bi kladionice davno bankrotirale i bile upropaštene, a neke utakmice ne bi se trebale ni igrati.

Što mogu Hajduk, Rijeka i Lokomotiva u trećem pretkolu?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider