Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
U HNL-u previše rupa

Visoke tenzije nakon zaleđa u Osijeku: Je li Bjelica u pravu kada riga vatru na VAR i aludira na manipulacije?

Sporna situacija na utakmici Osijeka i Gorice uzburkale je duhove u Gradskom vrtu…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„VAR je navodno tehnologija koja ispravlja samo očite pogreške. I onda gledaju jednu situaciju tri minute i povuku nekakve imaginarne crte koje jedino oni vide i razumiju. Valjda im je tako odgovaralo danas“, grmio je ljutiti i vidno razočarani trener Osijeka Nenad Bjelica nakon remija s Goricom i ispuštena dva boda, koja će se možda pokazati presudnim u utrci s Dinamom za naslov prvaka. 

„Gorak je osjećaj jer smo, mislim, zaslužili tri boda. Ipak smo imali više šansi nego oni. Ponavljam, nismo bili briljantni, falilo nam je ideja u prvom poluvremenu i energičnosti, ali nakon njihovog gola smo imali nekoliko šansi i udaraca. Došli smo do izjednačenja, potom zabili i drugi pogodak, ali moramo prihvatiti da postoji VAR u nogometu i da je on tu da prostor za manipulaciju bude još veći“, konstatirao je Bjelica, a prenijela je službena web stranica jedinog slavonskog prvoligaša.

Ako se manipulira, onda to ide u nečiju korist. Nije izrijekom spomenuo neki klub, ali prilično su jasne Bjeličine aluzije. Uglavnom, iza utakmice ostali su repovi. U posljednjem napadu Osijek je postigao gol za potpuni preokret, no VAR ga je poništio zbog zaleđa.

Bjelica riga vatru na VAR

Ne bi su tu digla tolika prašina da postoji kvalitetna snimka cijele sporne situacije. Međutim, takve snimke zasad nema, odnosno kadra u liniji, a pogodak je postignut iz najfrekventnije zone, odakle najčešće padaju golovi. Možda je najbolje problematiku VAR-a u Hrvatskoj sažeo nogometaš Osijeka Vedran Jugović.

gol expired Žestoka svađa igrača Reala i Atletica zbog suđenja, Suarez u glavnoj ulozi: "Vi se stvarno žalite?" divider

„Što se tiče tog poništenog pogotka, dobio sam sliku te situacije s par strana i prije svega moram reći kako se nema dobar kut da bi se točno vidio svaki detalj. Puno je tu nejasnoća, no to se više ne može promijeniti. Moramo ići dalje, što prije se fizički i psihički oporaviti jer nas je ovo baš ispraznilo. Nije to lako prihvatiti na terenu, kada onako burno proslavimo gol, da bi ga se nekoliko minuta kasnije poništilo. Odluka je jako 'tijesna', a po meni takve stvari ubijaju nogometnu emociju. Da bi VAR mogao na pravi način ispuniti svoju namjenu, prije svega se moraju stvoriti svi tehnički preduvjeti za to, a to još uvijek kod nas nije tako.“

Najveći je problem što tereni nisu dobro pokriveni kamerama. Ako nema kamere u liniji odakle najčešće padaju golovi, postavlja se pitanja smisla. VAR je uveden ponajprije zbog toga da bi se svatko svojim očima mogao uvjeriti i provjeriti što se doista dogodilo; od gledatelja tijekom utakmice do neposrednih aktera nakon nje.

Nedovoljno dobra pokrivenost kamerama

Umjesto da se smanje nejasnoće i zatvore spekulacije, u HNL-u VAR nerijetko otvara nove polemike i to tamo gdje nikako ne bi trebao, a to su situacije oko klasičnih zaleđa. To se barem dosta jasno i precizno, iako ne savršeno, može riješiti, ako se već ne mogu usaglasiti sudačke odluke oko prekršaja i igranja rukom.

Zlatko Dalić Dalić objasnio zašto na popisu nema Bradarića i što ga nakon dugo vremena posebno raduje divider

Ovako opet sve ostaje na vjerovanju, a da je bilo dovoljno povjerenja, ne bi se VAR ni uvodio. Odluka je donijeta na osnovi triangularnog sustava, koji čak i u idealnim uvjetima ima određenu marginu odstupanja.

Engleskoj su izračunali da se može kretati između 13 i čak 38 centimetara, ovisi o brzini kretanja igrača. Puno je tu varijabli u pitanju; od sekvenci koje se uzimaju kod kontakta dodavača s loptom, neravnina na terenu i dimenzija terena koje moraju biti povučene do zakrivljenja leće kamere...

Rezultat ovisi o ubačenim parametrima

Ništa tu nije perfektno, odstupanja postoje i posebno su osjetljiva kada su razmaci od zamišljene linije u okviru margine. Naravno da krajnji rezultat uvijek ovisi o postavljenim parametrima. Bjelica zacijelo dobro poznaje ovu problematiku i nije pričao napamet.

Stoga je kadar kamere koja je u liniji s igračima nenadoknadiv za ukupan dojam. Klasičan je primjer ona u engleskim medijima opjevana situacija kada je suđeno centimetarsko zaleđe Sterlingu na utakmici Manchester City i Tottenhama u prošloj sezoni.

Joan Laporta i Josep Guardiola (Foto: AFP) Barcin spasitelj sprema udar na Real i prst u oko Perezu: Madriđanima otima dva velika pojačanja divider

Stvorila se gungula, a kamera je bila odlično postavljena i svi su mogli vidjeti horizontalnu i okomite crte koja padaju na vršak ramena igrača u spornoj situaciji. Što bi tek bilo da su ponudili kadar kao na utakmici Osijeka i Gorice?

VAR je koristan, ali...

U takvim je situacijama zvuči logično da se VAR ne oglašava ako je razmak u margini moguće pogreške, znači svega nekoliko centimetara. Ako se i donose, kao u Sterlingovu slučaju, ta analiza bi se trebala jasno pokazati.

Međutim, gledatelji se u to ne mogu uvjeriti ako nema adekvatnog kadra. Jasno je da takav pristup ostavlja mogućnost za razne manipulacije, puno veće nego u inozemnim ligama. Ako nema pravog kadra, snimke nisu ni potrebne. Odluka se jednostavno može obznaniti bez ikakvih objašnjenja. Ako se vratimo isključivo na povjerenje, onda se VAR nije trebao ni uvoditi, moglo je sve ostati isto.

Sve to prolazi lišo dok ne dođu ovakve situacije u bitnim utakmicama kao što je bila ova u Gradskom vrtu. Suci na terenu su tu nemoćni, oni mogu samo čekati odluku. Što im vrijedi i gledati ako nemaju što vidjeti. I ne odnosi se to samo na pitanje zaleđa, nego i na mnoge druge situacije. Prečesto nema dobre snimke. VAR je po meni dobra stvar, ali valjano napravljen. Dakle, da je teren kvalitetno pokriven. Vidimo da u HNL-u to nije slučaj.

Može li Dinamo proći Tottenham?

Ukupno glasova:

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider