Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
jedinstvena pojava

Kako je problematični talent postao heroj: Ostao kada su ispali pa svoj klub vratio u elitu

Donedavno je bio moderna verzija Paula Gascoignea, a sada kao kapetan slavnog kluba slavi veliko ostvarenje.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

''Pravi gospodin nikada ne napušta svoju damu'', čuvene su riječi Alessandra Del Piera kada je njegov Juventus izbačen u drugu ligu zbog skandala oko namještanja utakmica.

Sličnom logikom vodio se i Jack Grealish kada je njegova Aston Villa ispala u Championship prije tri godine. Tada 20-godišnji talentirani veznjak bio je vrlo tražen i mnogi premierligaši nadali su se privući ga u svoje redove, ali Graelish je ostao u klubu u koji je stigao sa šest godina.

Doduše, daleko od toga da je Grealish uživao imidž gospodina poput Del Piera. Prije ga se moglo usporediti s Paulom Gascoigneom; Villina ''desetka'' igrač je sjajne tehnike i kreativnosti, jedan od onih koji igru vidi drugačije od ostalih, ali ponašanje izvan terena bacalo je sjenu nad njegov neupitni talent.

Ležao pijan na cesti, danas je kapetan i hvale ga da je sazrio

Izvještaji o incidentima, kojima je redovito kumovao alkohol, nizali su se jedan za drugim. Netko ga je na ljetovanju fotografirao kako pijan spava na ulici, protivnički navijači zadirkivali su ga pjesmama o njegovim nimalo sportskim navikama, a zbog partijanja je bio i izbačen iz prve momčadi.

Međutim, Grealish je otada prošao dug put. Danas nosi kapetansku traku, a iz kluba ga hvale da je sazrio kao igrač i čovjek.

S trakom oko ruke, sa spuštenim štucnama i u poderanim kopačkama, u kojima je zbog praznovjerja igrao mjesecima, svoj je klub - nakon lošeg početka sezone - predvodio do povratka u elitu. U finalu doigravanja s 2:1 pobijedili su Derby i vratili se u Premierligu.

Budući da je odbio otići kada su ispali, a ponuda je bilo i nakon toga, za očekivati je da će i sada ostati u Aston Villi. Ipak je odmalena navijač Aston Ville, kao i njegov otac, koji je bio na utakmici svog kluba kada je saznao za strašnu tragediju koja je zadesila njegovu obitelj.

Ispunio izbornikovu želju

Grealishu je bilo svega pet godina kada je umro njegov devetomjesečni brat Keelan, a otac je za strašne vijesti doznao u Londonu gdje je Aston Villa igrala polufinale FA kupa. Tragedija je obilježila Grealishov život i karijeru, a sva svoja ostvarenja posvećuje preminulom mlađem bratu.

Jedno od budućih ostvarenja moglo bi biti reprezentativni poziv. Iako je igrao i za mlađe kategorije Irske, Grealish je odlučio nastupati za Englesku. Gareth Southgate poručio mu je da može dobiti poziv kada zaigra u Premierligi.

"Kao bivši igrač Ville, nadam se da nećemo dugo čekati da vidimo Grealisha u Premierligi'', rekao je Southgate u ožujku, a Grealish je brzo obavio taj zadatak.

Sada ga čeka veliki izazov – preživljavanje u nemilosrdnoj konkurenciji Premierlige. To je rang natjecanja kojem Aston Villa povijesno pripada, ali od prošlosti se ne živi.

Ove sezone dva od tri kluba koja su ušla u ligu su ispala, a od pet posljednih pobjednika playoffa četiri su odmah ispala. Peti je Huddersfield koji je izdržao samo dvije sezone, a Villa će nastojati izbjeći njihovu sudbinu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider