Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Otkrio snove i ambicije

Hrvatski hit-trener ekskluzivno za Dnevnik Nove TV o korupcijskoj aferi: ''Sramota je što su mi napravili''

Nakon što je četiri godine nosio dres Club Bruggea, Ivan Leko u belgijskom je velikanu postao i trener. I napravio rezultat. Ekipa Nove TV posjetila ga je jutros na treningu.

Ivan Leko (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Kad se spomene mlada garda hrvatskih trenera, njegovo ime neupitno je pri vrhu. Ivan Leko trenerska je zvijezda u Belgiji. S Club Bruggeom osvojio je dva trofeja, a uspješno plovi i Europom; 40-godišnji Splićanin pokazao se pravim izborom čelnika belgijskog velikana.

''Igramo dobar nogomet, bili smo prvaci, igramo jako dobro u Ligi prvaka, uzeli smo četiri boda u jako teškoj grupi, i što je jako bitno za nas kao stručni stožer i mene kao trenera, vidimo napredak kod naših igrača, vjeru kod navijača i uprave i to je jako bitno."

Iako prije preuzimanja Club Bruggea nije imao veliko trenersko iskustvo, Ivan Leko ostvario je cilj. I osvojio belgijsko prvenstvo. Posljednji hrvatski trener koji je prije Leke bio prvak u jednoj od 10 najjačih europskih liga bio je legendarni Tomislav Ivić.

''Ja sam isto jako svjestan da sam mlad trener, 4-5 godina, i nastojim uživati u svakom momentu. Nastojim biti bolji svaki dan, pa ćemo vidjeti. Ako me se jednog dana može staviti u neku rečenicu sa šjor Ivićem, to bi bila ogromna čast."

Nakon ostvarenja sna, stigli su najteži trenuci u životu

A velika čast je i kad se u Ligi prvaka borite s trenerima poput Simeonea ili Favrea, te Henryjevom Monacu utrpate četiri komada u gostima.

''To je bio san, to je san svakog trenera, biti jedanput trener u Ligi prvaka. Mi Hrvati nismo imali puno trenera u Ligi prvaka i to je nešto posebno. Spremaš se za to, živiš za to, to su neka najljepša iskustva, jednostavno čovjek treba uživati u tome i stvarno je jako, jako lijep osjećaj."

U jeku najljepših trenerskih iskustava, Ivan Leko je prije mjesec i pol dana doživio i najteže trenutke u životu. Priveden je u sklopu velike korupcijske afere koja je potresla belgijski nogomet.

''Za familiju je to bio veliki šok, ja i nisam znao što se događalo. Ja sam bio vijest svugdje, najnegativnije što se moglo pisati, ali ja znam što sam radio i što radim. Glavom naprijed treba ići i na kraju se dokazati, kao što su dokazalo kada su me pustili. Na kraju cijelog tog slučaja, jednostavno je to jedna velika sramota, što su meni kao osobi i nama kao familiji napravili, ali to je jednostavno tako, to se prihvaća i idemo dalje."

Ima dvije velike želje

Priznaje da mu je u tim trenucima posebno značila podrška kluba i navijača. I da im to nikada neće zaboraviti.

Ivan Leko u ranoj je fazi trenerske karijere već napravio velike rezultate. Dokud sežu njegove ambicije?

''Normalno, svi mi imamo ambicije. Ja uvijek kažem, ako sanjaš - if you dream, dream big - ako sanjaš, sanjaj nešto veliko. Ali, ja sam zadovoljan ovdje, sretan sam ovdje i mislim da u nogometu trebaš biti fokusiran na ono što se događa danas, a onda što sutra dođe sve je dobrodošlo."

Lekine najveće želje dvije su klupe. One Hajduka i hrvatske reprezentacije. Najbolji trener belgijske lige u prošloj sezoni na dobrom je putu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider