Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
trener koji obećava

Hrvatima ovo nije pošlo za rukom 23 godine: Ponovio uspjeh velikana, a tek je počeo

Treba se vratiti daleko u povijest da bismo našli Hrvate koji su kao treneri osvajali prvenstva u jakim europskim ligama.

Galerija Club Brugge slavi naslov (Foto: AFP) Ivan Leko (Foto: AFP) Ivan Leko (Foto: AFP) +1 Slavlje igrača Club Bruggea (Foto: AFP)

Zemlja sjajnih nogometaša, ali ne i trenera. To bi bio nekakav stereotipni opis moderne ere hrvatskog nogometa; dok su najbolji igrači branili boje najvećih svjetskih klubova, hrvatski su treneri u istima bila prava ''ugrožena vrsta''.

Većina hrvatskih stručnjaka karijeru je gradila na domaćim klupama ili u egzotičnim sredinama, ali ta se paradigma polako mijenja: nova generacija hrvatskih trenera igra sve važniju ulogu u europskim ligama.

Trend je započeo Slaven Bilić vođenjem Lokomotive, Bešiktaša i West Hama. Vjerojatno najveći uspjeh ostvario je Niko Kovač, koji je dobio posao u Bayernu nakon što je vratio Eintracht na nogometnu kartu Njemačke.

Niko Kovač (Foto: AFP) Niko Kovač (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Spomenimo i Igora Tudora, Ivana Jurića, Damira Burića, Nenada Bjelicu... Njihovi rezultati možda su bili promjenjivi, ali ostvarili su uspjehe i dobili poslove koji su ne tako davno za hrvatske trenere izgledali gotovo nezamislivo.

Ponovio uspjeh najvećih hrvatskih trenera

Ipak, među novom generacijom hrvatskih trenera posebno se ističe Ivan Leko. Dijete Hajduka, najveći je dio nogometne karijere proveo u Belgiji, gdje je ostao i nakon karijere i bacio se u trenerske vode.

Karijeru je počeo 2014. u drugoligaškom Oud-Heverlee Leuvenu, nakon čega je bio pomoćnik Igoru Tudoru u PAOK-u. Uskoro se vratio u Belgiju gdje je preuzeo Sint-Truiden s kojim je prošle sezone bio 12., da bi ove sezone preuzeo Club Brugge i odmah osvojio naslov prvaka sedme najjače europske lige po UEFA-inu koeficijentu!

Njegov uspjeh dodatno dobiva na snazi kada se pogleda u povijest: hrvatski su treneri u posljednjih 20-ak, pa i više godina, vrlo rijetko osvajali naslove prvih europskih liga. Zadnji kojem je to pošlo za rukom bio je još Otto Barić, koji je 1995. osvojio austrijsku ligu sa Salzburgom.

Trener pred kojim je velika budućnost

Osim "Herr Otta", u relativno novijoj povijesti naslovima se kitio i veliki Tomislav Ivić. On je posljednji naslov osvojio s Marseilleom 1992., a 11 godina ranije osvojio je i belgijsko prvenstvo s Anderlechtom. Pored toga, osvojio je nizozemsku, jugoslavensku i portugalsku ligu. 

Leko je osvajanjem belgijskog naslova ponovio uspjeh možda i najvećeg trenera u hrvatskoj povijesti. Belgijsku ligu tijekom povijesti obilježili su mnogi sjajni hrvatski nogometaši, a Leko je sada, nakon Ivića, udario i trenerski pečat.

Bitno je napomenuti da je još mlad: tek mu je 40 godina, a po mišljenju uglednog engleskog magazina Four Four Two, radi se o treneru velikog potencijala za kojeg ćemo još čuti u budućnosti.

Zanimljivo, hrvatski bi treneri mogli prekinuti dugi post s još jednim naslovom prvaka. Na dobrom putu prema trofeju je i Dean Klafurić, koji je naslijedio Romea Jozaka na klupi varšavske Legije. Kolo prije kraja ima tri boda prednosti nad Lechom i samo bod dovoljan mu je za osvajanje naslova.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider