Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Inter je zaslužio da ga Perišić napusti: Chelsea i Premierliga sjajan su izbor, to je puno veća razina

Perišić bi mogao biti šlag na tortu Chelseajevih ambicija. Londoncima upravo nedostaje takav igrač; iznimno iskusan, fizički moćan te golgeterski i asistentski prilično učinkovit.

Ivan Perišić (Foto: Afp)

 Ako je istina da Ivan Perišić prelazi u Chelsea, kao što tvrde talijanski mediji, to je sjajan izbor. Naravno, prije svega za njega, ali to je i sjajna vijest za izbornika hrvatske reprezentacije Zlatka Dalića.

Zdravko Mamić, Mirko Barišić i Damir Vrbanović u Zadru na utakmici Legenda HNL-a otkriva kako je šokirao Dinamo i razveselio Hajduk: "Noć prije naletio sam na Mamića, a HNS me prevario…" divider

Ne znamo je li kakvu ulogu u ovom poslu odigrao Mateo Kovačić, Perišićev kolega iz reprezentacije, no ne bismo se iznenadili. Perišiću će se uz Kovačićevu pomoć daleko lakše uklopiti u novu sredinu. To nije mala stvar.

Chelsea - sjajan izbor za Perišića 

Čast Interu i njegovoj povijesnoj slavi, ali već dugo nije među top klubovima Europe. Rezultati u Ligi prvaka sve govore. Osim toga, nisu se baš korektno ponijeli prema Perišiću s napadnim odugovlačenjem produljenja ugovora. Zaslužili su da ih napusti.  

S druge strane, Chelsea je ugledni član najjače lige na svijetu, jedan od favorita za osvajanje naslova prvaka sljedeće sezone u engleskoj Premierligi i Ligi prvaka.

Londonski plavci će se, nema sumnje, uskoro stabilizirati nakon problema koji su nastali primoranim odlaskom ruskog tajkuna Romana Abramoviča.

Dolaskom novog vlasnika, američkog milijardera Todda Boehlyja, koji ima poprilično iskustva u sportskom biznisu i zacijelo će znati kako uspješno upravljati londonskim klubom, Chelsea će najvjerojatnije samo rasti.

Tuchelova vizija nogometa odgovara Perišiću

Perišić bi mogao biti šlag na tortu Chelseajevih ambicija. Londoncima upravo nedostaje takav igrač; iznimno iskusan, fizički moćan te golgeterski i asistentski prilično učinkovit.

Chelseaju je ove sezone najviše štekala realizacija. Plavci stvaraju puno šansi, ali previše promašuje. To ih je skupo stajalo i protiv Reala u četvrtfinalu Lige prvaka. Zabili su četiri gola u dvije utakmice, a po šansama je trebao barem dvostruko više.

Kad se pogleda statistički učinak, zamjetno je da nema istaknutijeg strijelac. Mount je najbolji golgeter ove sezone sa samo 11 golova. Puno se očekivalo od Romela Lukakua, ali on je od izvikanog pojačanja postao rezerva. Postigao je mršavih 8 golova.

Vahid Halilhodžić Vahid Halilhodžić našao se sa svojim "odmetnikom", pala je fotografija uz zastavu divider

Lukaku nije kliknuo s Tuchelom najvjerojatnije jer se ne uklapa odveć u Chelseajevu igru. On je klasični, teški centarfor. Njemu najviše odgovara kada njegova momčad stalno napada i napaja ga loptama u šesnaestercu protivnika.

Igra na kontre i stini vez ne leži mu previše, a Chelsea upravo tako igra protiv najjačih suparnika. Kad je na centru, Lukaku je puno manje opasan.

Perišić ima sve za uspjeh u Engleskoj

Perišić, naravno, igra na drugoj poziciji, ali po karakteristikama se znatno više uklapa u igru Tuchelova Chelseaja. Stoga bi hrvatski reprezentativac trebao bolje proći od bivšeg kolege iz Intera. Njemu Tuchelova vizija puno više odgovara.

Ivan ima sve što njemački stručnjak voli i što je potrebno za uspjeh u engleskom nogometu – tehniku, moć, ali i hitrinu. Kao stvoren je za igru tranzicije, može potegnuti i probiti iz drugog plana. Perišićeva igra „jedan na jedan“ ponajbolja je na svijetu. Malo igrača u stanju je toliko ponavljati i probijati bekove.

Hoće li Dinamo ovaj vikend postati prvak?

Ukupno glasova:

Uz to mu je realizacija kao krilnom igraču sasvim dobra. Perišić nije zabio bogzna koliko golova za Inter ove sezone, sedam u Serie A i niti jedan u Ligi prvaka, ali upisao je šest asistencija u talijanskom prvenstvu i jednu u Ligi prvaka.

Dalić treba igrače koji igraju u top klubovima

Zna se što Perišić znači za hrvatsku reprezentaciju, možda je pružao i najbolje partije od svih Vatrenih u zadnje tri-četiri godine. Ako netko kaže da je bio najbolji igrač reprezentacije posljednjih godina, neće pogriješiti.

Izbornik Dalić znao je istaknuti da je u Rusiji imao igrače koji su igrali u top europskim klubovima, a da je u zadnje vrijeme primjetan pad što se toga tiče. Perišić se na toj skali diže barem za dvije-tri stepenice. Chelsea je, realno, ipak neka druga razina za Inter trenutačno.

Osim toga, zadovoljstvo igranja u Premierligi teško da se može izjednačiti u ovom trenutku s bilo čime. Čak ni španjolska La Liga trenutačno nije na toj razini, a da ne spominjemo Serie A ili Bundesligu. Svakako da će to biti novi izazov za Perišića da potegne još jače i možda bude još bolji. Slatka je to glazba za uši izbornika Dalića i navijača hrvatske reprezentacije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider