Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
3 slavlja u 4 dana

Imaju samo 33 tisuće stanovnika, ali i dvije pobjede u Ligi nacija u četiri dana

Najveća senzacija dosadašnjeg dijela Lige nacija je maleni Gibraltar.

Galerija Stadion u Gibraltaru (Foto: AFP) Reprezentacija Gibralatara (Foto: AFP) Gibraltar (Foto: AFP) +2 Gibraltar (Foto: AFP)

Dok se navijači reprezentacija elitne A skupine Lige nacija pitaju što im sve ovo treba te propitkuju smisao novog natjecanja UEFA-e, u D ligi u nekim zemljama vlada prava nogometna euforija.

Dok jedne niti igranje s najboljima ne može motivirati, što baš i nije posve razumljivo, ''mali'' uživaju u kompetitivnim utakmicama s protivnicima od kojih neće dobivati sedam komada i kasnije moliti za ''selfieje''

I ''mali'' postaju veliki

Kosovo, Luksemburg, Gruzija i Makedonija trenutno su vodeće momčadi skupina D lige, a još se mnogi bore da im poremete planove za Final Four koji će se održati u lipnju. Pobjednik tog Final Foura, na kojeg putuju pobjednici skupina, dobit će povijesnu priliku igranja na Europskom prvenstvu.

I to je jedna od onih lijepih priča Lige nacija koja je ''malima'' pružila priliku da se osjete ''velikima'', makar u ovim utakmicama prije nego što krenu kvalifikacije za Euro u kojima realno nemaju šanse previše puta osjetiti strast pobjede.

33 tisuće stanovnika, dvije pobjede u nizu...

Ono što se trenutno događa u Gibralataru je upravo to. Reprezentacija koja predstavlja oko 33 tisuće stanovnika (najmanje u Europi uz San Marino) upisala je dvije pobjede u četiri dana. Nakon subotnjeg povijesnog 0:1 slavlja u Armeniji, što je bila teška pljuska toj reprezentaciji, Gibraltar je na svom stadionu srušio i Lihtenštajn s 2:1.

Od subote do utorka, Gibraltar je prvo upisao prvu povijesnu pobjedu u službenim utakmicama u ovih pet i pol godina otkad su članica UEFA-e, a onda i prvu utakmicu na kojoj su postigli dva pogotka. Gosti iz Lihtenštajna su vodili, ali golovi Georgea Cabrere i Josepha Chipoline u drugom dijelu utakmice donijeli su veliko slavlje na stadionu Victoria na kojem sada smiju igrati službene utakmice.

...i tri slavlja u četiri dana

Suza je bilo i nakon pobjede u Armeniji, a sada je mogao slaviti i plakati cijeli maleni stadion koji se nalazi ispod legendarne gibraltarske stijene. Da stvar bude zanimljivija, rekli bismo i luda do kraja, ovi se zlatni dani tamošnjeg nogometa događaju u vrijeme koje će pamtiti i nacije koje se spore oko ovog malenog poluotoka na obali Andaluzije.

Englezi su zaprepastili Španjolce u ponedjeljak pobijedivši s 3:2 u Sevilli, udaljenoj svega 200 kilometara od Gibraltara. Upravo je taj mali, ali strateški važan teritorij, stoljetni uteg u odnosima Ujedinjenog kraljevstva i Španjolske koja ga želi nazad, ali stanovnici su na dva referenduma odbili ''vraćanje'' matici zemlji.

Španjolska se žestoko protivila ulasku Gibralatara u UEFA-u, a sada su u nekoliko dana doživjeli dva svoja velika poraza. Stanovnici tog malenog komadića zemlje ispod velike stijene slavili su pak u posljednjih nekoliko dana tri puta, poraz Španjolaca od ''svojih'' Engleza u obližnjoj Sevilli možda i jednako kao i vlastite dvije povijesne pobjede.

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider