Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Hoćeš ili nećeš"

Bivši trener Modrih brutalno iskren o Dinamu i Petkoviću: "Dalić mu je poslao poruku, to je krimen koji nosi"

Ilija Lončarević u velikom je videointervjuu za gol.hr prokomentirao pomicanje Brune Petkovića prema sredini terena i poruku koju mu je uputio izbornik Zlatko Dalić…

Bruno Petković neiscrpna je tema. O njemu svi raspravljaju, od novinara i stručnjaka do navijača i običnih kibicera.

Rade li mu u Dinamu medvjeđu uslugu što ga sve više povlače prema sredini terena, upitali smo ikonu HNL-a i bivšeg trenera Dinama Iliju Lončarevića, iskusnog stručnjaka koji jako dobro poznaje najveću zvijezdu Modrih.

"Rekao sam da će biti nasljednik Dražana Jerkovića, Petković me demantirao"

"Prvo, Petković je sam sebi najveći problem, ponajprije sa svojim odnosom prema obvezama profesionalnog nogometaša. Drugo, nije prekinut na vrijeme kada je to trebalo napraviti. Kada je 2018. došao u Maksimir iz Italije, ja sam rekao da je on jedini legitimni nasljednik Dražana Jerkovića na mjestu centarfora Dinama. Ja se volim zaigrati s prognozama i u većini slučajeva sam u pravu. I tada sam bio u pravu, ali me on demantirao sa svojim načinom poimanja nogometa. On je u svojoj glavi otišao dalje od centarfora i počeo je ulaziti u prostor gdje po talentu i znanju pripada, ali ne pripada po ostalim igračkim karakteristikama", rezolutan je najupečatljiviji brk hrvatskog nogometa.

"To je krimen koji nosi na leđima"

Petkoviću je cilj igrati za reprezentaciju, a izbornik Dalić mu je poručio da ga vidi na mjestu centarfora, da mu tu najviše treba. U veznom redu ionako je najveća gužva, tu zacijelo nema mjesta za Petkovića…

"Petković ne može biti nikakav vezni, nikakva polušpica, on je špica. Čak i da igra na način koji igra, koji je isto malo nedorečen. Međutim, on je sebe još malo udaljio od gola. Nije postao izraziti strijelac i nije zabio više golova isključivo zbog toga što ga nema u šesnaestercu. Ja sam u karijeri imao nekoliko napadača koji su bili odlični igrači, ali nisu bili strijelci jer su bili daleko i nisu dolazili na vrijeme u šesnaesterac. Znači, ne napadaju prostor, ne napadaju prvu stativu… To je krimen koji on nosi na svojim leđima i ne znam kako će se toga osloboditi."

"Petković ne treba Dinamu na mjestu playmakera"

Iskusni stručnjak misli da u Dinamu ima dovoljno kvalitetnih veznjaka koji mogu voditi igru.

"Nisam siguran da u Dinamu nema potencijala da bi Petković morao igrati playmakera. Osim toga, u svjetskom nogometu postoje playmakeri sa svojim karakteristikama. To su i Modrić i Kroos u Realu, ali to može biti i Benzema. Svatko na svoj način. Danas ne postoji playmaker u onom klasičnom smislu kao prije 40-50 godina, kada se znalo da je desetka taj i da će on rasporediti igrače po terenu. Postoji igrači koji naglašeno to imaju u sebi i nametnu se cijeloj momčadi sa svojim kvalitetama, kao Modrić u Realu, ali ne na ovaj način. Dinamo ima previše snage i kvalitete za HNL da mu ne treba takav igrač. Dinamo ima dobrih veznih igrača i to mu ne treba, bez obzira na to što je Majer bio najjači u organizaciji, ali opet ima dovoljno kvalitetnih veznjaka da mogu igrati normalno."

"Dalić je u pravu"

Lončarević konstatira.

"Dinamo i Petković se moraju odlučiti što zapravo žele. Ovo je nešto između, nešto što nije dorečeno, sto posto sigurno. Petković nikada ne može postati klasični vezni igrač, to je tako jasno. Nekakva polušpica, na način koji postoji ovdje u našim glavama, to je još uvijek igrač koji nije ni vezni, a ni špica. Što si onda? Ideš zabijati golove ako si polušpica, kao što to radi Mario Pašalić, onda otiđi zabijati golove. Ima takvih igrača koji nisu klasični vezni, ali zabijaju golove. Uvijek na vrijeme dolaze u šesnaesterac. Znači, treba se donijeti odluka da se od njega napravi pravog igrača, da on sam sebe napravi. Mislim da je Dalić sasvim u pravu s tim što mu je poručio. Izbornik kaže: 'Ja trebam centarfora. Hoćeš ili nećeš biti centarfor?' Neka se odluči."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider