Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
U sustavu 3-5-2

Trenerska legenda o pozivanju nespremnog Lovrena i najvećem problemu Vatrenih: "Njih dvojica najbolja su opcija za napadački duet"

Ilija Lončarević u velikom je videointervjuu za gol.hr prokomentirao, među ostalim, namjeru hrvatskog izbornika Zlatka Dalića da Vatreni zaigraju protiv Slovenije i Bugarske u Kataru u formaciji 3-5-2…

Ilija Lončarević uvijek je zahvalan sugovornik. Trener je velikog iskustva i znanja, nogomet ima u malom prstu, a ne libi se izreći svoje mišljenje o brojnim temama.

Istinska je trenerska legenda hrvatskog nogometa. I u 78. godini života pun je energije i elana. Lončarević je nedavno postao glavni šef omladinske škole Slaven Belupa, no u ovom dijelu intervjua razgovarali smo o hrvatskoj reprezentaciji te o predstojećim prijateljskim utakmicama sa Slovenijom i Bugarskom u Kataru.

Na popisu izbornika Zlatka Dalića nema nekih posebnih iznenađenja. Možda je najintrigantnija Dalićeva odluka ta da u Katar povode Dejana Lovrena.

Naravno, Lovrenov status reprezentativca nije upitan, radi se o senatoru Dalićeve momčadi koji je već godinama jedan od stupova obrane Vatrenih, no stoper Zenita iz Sankt Peterburga imao je problema s ozljedom gležnja i nije odigrao utakmicu već stotinjak dana. Propustio je posljednjih sedam utakmica u svim natjecanjima ruskog kluba i pitanje je u kakvom je fizičkom stanju.

"Nepotrebno je pozivanje nespremnog Lovrena"  

Budući da se o Lovrenim kvalitetama sve zna, postavlja se pitanje je li ovaj put bilo pametnije dati šansu nekom mladom igraču da skuplja iskustvo i privikava se na zahtjeve seniorske reprezentacije?

Možda je priliku mogao dobiti Dinamov stoper Josip Šutalo, koji u posljednje vrijeme igra vrlo dobro na poziciji stopera u maksimirskom klubu i mnogi su uvjereni da je zaslužio poziv u reprezentaciju. Ili možda Bayernov Josip Stanišić, koji je već okusio seniorsku reprezentativnu atmosferu, nastupio je u kvalifikacijama. Ili možda netko treći…

"Kad ste već počeli s imenima igrača, a opet se vraćam na to da nikad ne ulazim u trenerov ili izbornikov izbor, koga on poziva, to je njegov problem, no s obzirom na to da izbornik ide na to da isproba varijantu s tri igrača u zadnjoj liniji i da želi vidjeti hoće li poslije igrati u toj formaciji, mislim da je bila najbolja moguća prilika da se iskoristi potencijal koji hrvatski nogomet ima, a to je da se stvori značajna grupa stopera, od kojih su neki već tamo, kao što su Gvardiol i Ćaleta-Car, ali imamo tu Šutala, Erlića i još neke, da ne nabrajam, nekog ću zaboraviti. Uglavnom, imamo značajnu grupu stopera koje bi trebalo isprobati."

Ilija Lončarević o sustavu 3-5-2 i Perišiću na boku

Uglavnom će biti tako, ali u slučaju Lovrena izbornik se očito odlučio za jačanje momčadskog duha.

"Dolazak Lovrena koji je nespreman, vjerojatno je nespreman ako je bio ozlijeđen i nije igrao zadnjih nekoliko utakmica, samo sa stanovišta da se radi na jačanju atmosfere, meni osobno to je nepotrebno. Mislim da bi bilo korisnije da se isprobalo još jednog igrača, da skupi iskustvo i osjeti kako je to igrati za seniorsku reprezentaciju. No dobro, to je stvar izbornika. Kažem, ako će igrati dvije postave s trojicom odostraga, mogao je imati šestoricu potpuno spremnih. Na taj način mogle su se razbiti neke dileme, ako ih ima. Iako će i ovako biti prilike da se isprobaju neke stvari."

"Ako Perišić igra bočnog u Interu, može i u reprezentaciji"

Kako vam se čini izbornikova namjera da igra sa sustavom 3-5-2, koji je već pokušavao uigrati, ali nikako do kraja.

"Ovisi kako koji trener to shvaća. To je od trenera do trenera. Klubovi u svijetu igraju to na različite načine. Jedno igraju Talijani, drugo Englezi ili neki treći. Ja imam u glavi svoj način, a pitanje je što je zamislio izbornik. Dakle, što on želi, a to je isključivo njegova domena. Ne bih ulazio u to."

Drugo pitanje je mjesto Ivana Perišića u tom sustavu. Perišić bi od krila trebao postati bočni.

"U medijima je postavljena dilema oko Perišića. On je profesionalac i ne znam zašto bi reprezentacija bila nešto drugo u odnosu na klub!? U tom smislu da u klubu igra to, a u reprezentaciji ne bi htio. Ne vidim zašto bi to uopće bila dilema jer ako igra u klubu, nema razloga da ne igra i u reprezentaciji. To je moj osobni stav", konstatirao je Lončarević i otvorio još jedno poglavlje, možda i bitnije.

Ilija Lončarević o Livaji i Budimiru u vrhu napada

"Pitanje je ima li reprezentacija uopće snage i mogućnosti da bez malo više napadača blizu gola bude efikasna? Ako ne riješimo pitanje centarfora, a tu smo jako tanki… Niti je Kramarić taj… Koga zapravo imamo? Možda je samo Budimir najbliži toj ulozi. Na Euru je moja najveća primjedba bila zašto nije igrao Budimir, ako već nije Petković? Kad smo već uigravali momčad s klasičnim centarforom. Ako je Budimir taj, on treba igrati. Igra u jednoj od najjačih liga na svijetu i nema razloga da on to ne bi mogao igrati. Ako je već pozvan, dostojan je prve momčadi."

"Napadački par: Budimir - Livaja"

Livaja je jedan od kandidata za tu poziciju.

"Ako će se već igrati na ovaj način koji se spominje, za mene je Livaja druga špica. Tu bi njegov doprinos bio najveći. Ali u vrhu mora biti pravi centarfor."

Znači, vi biste spojili Livaju i Budimira?

"Pa, tako, nešto drugo i nemamo."

Kakvu imate ukupnu sliku hrvatske reprezentacije? Modrić je i dalje glavni vezni igrač i općenito glavni igrač reprezentacije.

"Tu mi nemamo dileme. Mi imamo pet-šest visoko kvalitetnih igrača za veznu liniju, s nekim inačicama, kao što je Pašalić, koji je specifični vezni igrač. Meni on osobno više odgovara, mislim na spomenuti sustavu igre, na poziciji druge špice. To što sam rekao za Livaju. U sredini imamo Modrića, Brozovića i Kovačića i ne znam možemo li tražiti više. To su najbolji svjetski igrači na svojim pozicijama. Što se tu treba dalje razgovarati? To je to."

U principu treba uigrati samo neke detalje…

"Mi imamo uigranu momčad, igrače koji se godinama poznaju i igraju zajedno. Ne bi tu trebalo biti nekih nepoznanica, ali to ne znači da ne treba neke stvari rješavati kadrovski. Primjerice, to je pitanje Livaje i mjesto koje sam spominjao. To su kadrovska rješenja koja će zadovoljiti određeni način igre najefikasnije moguće."

"Brine me zašto je Hrvatska inferiorna u sudarima s najjačim reprezentacijama u Ligi nacija"

Nakon utakmica sa Slovenijom i Bugarskom slijedi ždrijeb u Dohi. Hrvatska će najvjerojatnije biti smještana u drugu jakosnu skupinu i uz malo sreće može jako dobro proći, dobiti apsolutno prolaznu skupinu. Što mislite, koji je krajnji domet hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Kataru? Ili da preformuliramo; s kojim biste rezultatom bili zadovoljni?

"Krenuli ste malo prežestoko… Ma, gdje smo mi od Svjetskog prvenstva… Tko živ, a tko mrtav do tada."

Ilija Lončarević o veznom redu Vatrenih

Daleko jest, ali formirana je momčad, nema tu nekih prevelikih nepoznanica, ako ne bude ozljeda.

"Pitanje je je li formirana? Može uskoro biti formirana. Za sedam-osam mjeseci može biti svašta, ne bih se zalijetao."

Ali, općenito gledajući, dojam je da je kadar dosta dobar.

"Slažem se, ali treba još vidjeti, treba imati širinu u tom kadru. To treba isto stvarati, vidjeti tko je prva zamjena za Brozovića, a tko za Modrića. Treba imati zamjene za sve prvotimce da nas ne iznenade neke ozljede ili kartoni, da u svakom trenutku možeš biti konkurentan. Mene uvijek brine zašto smo inferiorni u sudarima s najjačim selekcijama. Ne na velikim turnirima, nego u prijateljskim utakmicama i manje bitnim utakmicama."

"Vatreni oduvijek igraju prijateljske toliko slobodno da bude neozbiljno"

Pretpostavljam da tu aludirate na rezultate u Ligi nacija.

"Zbog čega se to događa? Igračima se ne igra ili što? Ne razumijem kako im se ne igra protiv Francuske ili Engleske? Druga je stvar hoćemo li mi od njih izgubiti na Svjetskom prvenstvu. Ali prijateljske utakmice ili u Ligi nacija, gdje igrači mogu igrati opušteno, ali opet ne tako slobodno da bude neozbiljno. Nažalost, u većini slučajeva to bude baš tako. Kod nas je to oduvijek tako, još od Ćirina vremena. Ne znam zbog čega."

Ilija Lončarević o tome što ga brine kod hrvatske reprezentacije

Dojam je da se hrvatski igrači na takva okupljanja reprezentacije dolaze malkice odmoriti od obveza u svojim klubovima.

"Dobro, ali ja kažem da to ostane za budućnost. Nije dobro jer ostane loša navika. Kad se sudariš s velikom reprezentacijom na velikom natjecanju, a od njih si prije dobio četiri komada, to ostane u tebi. Nitko nije neosjetljiv na poraze, pogotovo teške poraze", zaključio je Lončarević.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider