Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
HNS u problemima

Hrvatski suparnici ljutiti na Poljud, UEFA poslala inspekciju: Zagreb i Split u sve većoj opasnosti!

HNS čeka zeleno svjetlo UEFA-e za organizaciju kvalifikacijske utakmice s Walesom na Poljudu…

Stadion Poljud u Splitu (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)

Napisi otočkih medija o nezadovoljstvu Velšana s HNS-ovim izborom Poljuda kao domaćina predstojeće kvalifikacijske utakmice za Euro 2024. pokazuju se točnima.

Mauro Perković Dinamo službeno potvrdio novo pojačanje iz HNL-a: Stigao je daroviti mladić divider

To smo saznali na marginama jučerašnjeg pogreba legendarnog hrvatskog trenera Miroslava Ćire Blaževića u Zagrebu, a na kojem se okupila krema hrvatskog nogometa i praktički svi vodeći ljudi HNS-a.

Utakmica s Velšanima trebala bi se igrati 25. ožujka u Splitu. Nije još sto posto sigurno da će to tako i biti, čeka se službena potvrda UEFA-e, ali velika je vjerojatnost da će izvješće UEFA-inih izvidnika biti pozitivno, i to unatoč žestokim prigovorima Velšana, odnosno njihova Saveza.

Velšani ljutiti na HNS i Poljud

Velšani su najprije podnijeli prigovor UEFA-i u kojem stoji da je Poljud neodgovarajući stadion za organizaciju tako važne utakmice, a potom je UEFA poslala inspekciju. Dvojica inspektora u ponedjeljak i utorak temeljito su secirala Poljud i zabilježila manjkavosti.

UEFA-ini izaslanici vjerojatno nisu pretjerano zadovoljni, svi znamo u kakvom je stanju Poljud, no situacija ipak nije tako dramatična kako bi se moglo zaključiti po napisima otočkih medija.

Neymar i Kylian Mbappe Neymar poklopio Mbappea, PSG-u prekipjelo: Brazilska superzvijezda prelazi u Englesku! divider

Inspektori su pronašli nekoliko kritičkih točaka na koje su se žalili Velšani, no to se da popraviti u kratkom roku i, kako stoje stvari, na koncu ne bi trebalo biti većih problema.

Najveće zamjerke Velšana odnosile su se na smještaj njihovih navijača na tribinama i nedostatak odgovarajuće usluge. Velški navijači navikli su na komfor koji pružaju britanski stadioni, poput jela i pića koje im je uvijek nadohvat ruke. U HNS-u su obećali da će to uspješno riješiti tako da Velšani neće ostati gladni, a ni žedni. Na njihovu sektoru bit će ića i pića.

UEFA poslala inspekciju

Velšanima ne odgovara ni dio tribine na kojoj će biti smješteni. Tvrde da s tog mjesta ne mogu dobro vidjeti teren. No taj prigovor neće im proći jer je svugdje uobičajeno da gostujući navijači budu smješteni preko puta jednog od kornera, kao što je to slučaj i na Poljudu.

Velšanima će se uvažiti prigovor da dobiju točno pet posto ulaznica od ukupnog kapaciteta stadiona. Gostujući sektor na Poljudu iznosi 4,6 posto, pa će se za velške navijače otvoriti i dio sektora B.

UEFA će uskoro donijeti konačnu odluku, a u HNS-u očekuju da će biti pozitivna za Split i Poljud. No to neće prikriti činjenicu da su oba najveća hrvatska stadiona – Maksimir i Poljud – u lošem stanju.

Na njima će se do daljnjeg moći igrati međunarodne utakmice, no može se očekivati da će se suparnici sve više žaliti jer gotovo da nema države u Europi koja ima tako lošu stadionsku infrastrukturu. Možda tek dvije-tri, a i to je pitanje. Ako se relativno uskoro ništa ne poduzme, doći će dan kada Vatreni više neće moći igrati u Zagrebu ili Splitu. Neće se čekati previše godina.

Pampas ima premalen kapacitet za velike utakmice

Gledajući iz tog rakursa, jako je važno za Hrvatsku što će uskoro biti završen stadion Pampas u Osijeku, koji je građen po najmodernijim standardima i ispunjava sve uvjete koji se tiču preglednosti, komfora i popratnih sadržaja.

Međutim, ostaje pitanje kapaciteta. Za europske standarde to je stadion s premalim kapacitetom za velike utakmice. Kada potražnja za ulaznicama bude velika, pet posto od trinaestak tisuća bit će premalo za veće reprezentacije koje obično prati i poveći broj navijača.

Hrvatski navijači koji požele pratiti Vatrene na kvalifikacijskoj utakmici protiv Turske 28. ožujka neće imati taj problem. Za sve zainteresirane ulaznica će vjerojatno biti više nego dovoljno.

Naime, stadion u Bursi ima kapacitet od oko 44 tisuće mjesta. Stadion na kojem igra Bursaspor izgrađen je u razdoblju od 2011. do 2015. i stajao je oko 168 milijuna turskih liga, što je u to vrijeme bilo osamdesetak milijuna dolara.

Za taj novac u Hrvatskoj ne bi uspjeli izgraditi niti temelje. Treba li podsjećati koliko je samo stotina milijuna kuna utučeno u Maksimir krajem 90-ih, kada su cijene bile znatno manje, pa nijedna tribina nije do kraja završena.

Krokodilski stadion u Bursi

Za još jednu ilustraciju, Arena Zagreb, koja je izgrađena 2008. i ima kapacitet 15-16 tisuća mjesta, stajala je 89 milijuna eura. Za taj novac Turci su izgradili trostruko veći stadion sa svim popratnim sadržajima. Sva mjesta su natkrivena i ima čak 50 tisuća četvornih metara komercijalnog i poslovnog prostora.

Upečatljivog je dizajna, zelene je bolje i nalikuje krokodilu dok odmara razjapljenih usta. Hrvatski navijači ne trebaju se brinuti, u Bursi nema krokodila. Taj je dizajn osmišljen po nadimku koji nosi Bursaspor.

Bursa nije imala problema ni s nedavnim razornim potresima. Najrazvijeniji je turski industrijski grad, četvrti po veličini u Turskoj s 1,8 milijuna stanovnika, smješten je na krajnjem zapadu Turske, u blizini Mramornog mora i relativno je blizu Istanbula, sat-dva vožnje automobilom, a do Burse iz Istanbula možete i vlakom ili trajektom preko Mramornog mora.  

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider