Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Čeka se još kup

Velika četvorka ponovo će predstavljati HNL u Europi: Evo kada kreću i u kojim natjecanjima

A ove sezone hrvatski se klubovi nisu proslavili u Europi. Naravno, iznimka je ponovno bio Dinamo koji je dogurao do 1/16 finala Europske lige. No svi ostali, u manjoj ili većoj mjeri su razočarali. Velika četvorka i u novoj će nas sezoni predstavljati u europskoj konkurenciji - evo kada i u kojim natjecanjima.

Drugu sezonu zaredom Hrvatska će imati četiri predstavnika u Europi - jednog u kvalifikacijama Lige prvaka, a preostala tri u kvalifikacijama Konferencijske lige. Doduše, u teoriji i dalje postoji mogućnost da pobjednik Hrvatskog kupa zaigra u kvalifikacijama Europske lige. No to ipak nije toliko vjerojatno.

Sigurno je zato da će Dinamo svoj europski put započeti u 2. pretkolu Lige prvaka, 19. ili 20. srpnja, i imat će status nositelja. Prođe li, Dinamo će nositelj biti i u 3. pretkolu pa čak i u play-offu za ulazak u najelitnije klupsko natjecanje.

gol expired Sudačka analiza 35. kola Prve HNL: Istra oštećena protiv Hajduka, propust i na utakmici na Šubićevcu divider

Dinamu jedna utakmica do europske jeseni

Već sada je izvjesno da će se na Maksimiru europski nogomet ponovno gledati i u jesenskim danima...

Jer Dinamu svako eventualno ispadanje u kvalifikacijama jačeg natjecanja nosi novi pokušaj u slabijem natjecanju. Prevedeno, Modri moraju izbaciti jednog jedinog protivnika da bi dočekali europsku jesen, najmanje u Konferencijskoj ligi.

Pobjednici od 13. do 24 kola Odabrali ste najbolji gol HNL-a druge trećine sezone: Pao je u velikom derbiju divider

Prošlog ljeta niti Nenad Bjelica nije pomogao Osijeku protiv CSKA Sofije - drugi put u tri godine bugarski je predstavnik bio prejak za Osječane.

"Mi imamo jako slab koeficijent i osuđeni smo na teške protivnike. Naravno, moraš imati malo sreće u ždrijebu", kaže Bjelica. "Sigurno će biti cilj pokušati ući u grupnu fazu, ali kažem, moramo se ponovno posložiti što bolje i sa velikom željom ući u to natjecanje."

A Osijek u lov na grupnu fazu Konferencijske lige ulazi u 2. pretkolu, 21. srpnja, i to kao nositelj. No već u 3. pretkolu neće biti nositelj, dok će za play-off taj status ovisiti o mnogo toga.

gol expired Utakmice posljednjeg kola Prve HNL neće se igrati u isto vrijeme, evo kad se igra derbi divider

Finale Kupa će odlučiti kad kreću Hajduk i Rijeka

Ishod finala Hrvatskog kupa ovisit će pak kada Hajduk i Rijeka kreću s europskim avanturama.

"Ako Kup osvoji Hajduk, splitski klub krenut će od 3. pretkola Konferencijske lige, 4. kolovoza, ali kao nenositelj. Rijeka bi u tom slučaju krenula od 2. pretkola, dva tjedna ranije, i to kao nositelj.

gol expired Hajduk je propustio veliku šansu: Kalkulantska igra na remi u ključnom derbiju obila mu se o glavu divider

"No uzmu li Kup Riječani, onda će oni startati od 3. pretkola Konferencijske lige, ponovno kao nositelj. Hajduk bi europsku priču započeo u 2. pretkolu, sada kao nositelj.

"Nama treba Europa. Europa treba Hajduku, treba gradu, ne samo zbog financija, treba nam zbog svega skupa. Jer je Hajduku tamo mjesto", kaže Lukša Jakobušić.

No financijski kontekst svakako nije zanemariv - lijepu zaradu u Europi donose i prolasci pretkola, a pogotovo ulazak u grupnu fazu nekog od Uefinih natjecanja:
Plasman u Ligu prvaka tako se vrednuje s više od 15 i pol milijuna eura, u Europsku ligu s više od tri i pol milijuna, a u Konferencijsku ligu s oko tri milijuna eura.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider